Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ако нещо работи, нека не го спъваме


С приемането на бюджета на Държавното обществено осигуряване максималният осиурителен праг бе увеличен  с 400 лв. до 3400 от 1 април. Това стана въпреки възраженията на бизнес организации, основно в сферата на информационните технологии. Днес те разпространиха своя позиция, в която посочват, че това решение не е обсъждано предварително с тях, а диалогът е стартирал постфактум. 

Доброслав Димитров, който е председател на Управителния съвет на Българската асоциация на софтуернте компании/ БАСКОМ/, коментира, че на първата среща  в края на миналата година с представители на управляващата коалиция, от бранша са представили становището си, че такова увеличение не може да се случи без разговори с най-засегнатите индустрии и не може да стане "от днес за утре", тъй като такъв разход трябва да бъде планиран.

"Тази наша позиция бе приета и ние останахме с впечатлението, че ще има такива разговори. След което през януари бюджетът беше внесен с предложено вече увеличение ( на максималния осигурителен доход), без да е имало такива разговори. Слев това вече бяха проведени две срещи с Асен Василев, Даниел Лорер и премиера Петков. На тези срещи постфактум вече обсъждахме това, което вече се бе случило", каза Доброслав Димитров.

На въпрос какво би отговорил на хора, които смятат това увеличение за справедливо, Доброслав Димитров отговори:

"Съвсем умишлено бяха смесени темите осигуровки с данъци. Плащайки осигуровки, всеки един от нас очаква съответната услуга от държавата от другата страна, която също има таван. В случая ние плащаме  3 пъти повече за осигуровки, отколкото е средното ниво за страната, а реално потребяваме същата услуга като всеки друг".

Софтуерната индустрия в България отчита растеж в годините на пандемия-15% през 2020 г. и над 20 на сто през 2021 г. 

"Този факт, че нашата индустрия не бе спряна в растежа си дори от една пандемия, би трябвало да е сигнал, че цялото усилие трябва да бъде хвърлено в това как да я разширим тази индустрия, така че колкото може повече хора да работят там. Така че това е посоката, в която трябва да се работи, а не обратното- на тези им върви бизнеса, дайте да ги спънем", каза още Доброслав Димитров.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Инвестициите в книги води до икономически просперитет

„ Книгите пътуват и отиват при хората, за да могат хората да си спомнят за книгите и да ги четат. Защото когато четат повече, могат да взимат информирани решения, не се поддават на манипулации, развиват критично мислене и въобще така се грижим за икономическия просперитет. Защото инвестициите в книги, образование и четене имат обективна..

публикувано на 07.06.24 в 17:14

Кампанията в мрежата съвсем заглуши социалния диалог

Две по - значими тенденции в предизбаната кампания за изборите н 9 юни открои Никола Тулечки от Обединението за честни избри /ОЧИ/.  Едната е негативната, в която лидерите говорят защо НЕ трябва да се избере противниковия политик, а другата е към разколебаване на активността за гласуване. Второто е доста по - притеснително, смята Тулечки, според когото..

публикувано на 07.06.24 в 10:37
Доц. Николай Каканаков, заместник-директор на филиала и доц. Митко Шопов, декан на факултета по Електроника и автоматика (от дясната страна)

Петима кандидат-студенти за място в компютърни системи

Има завишен интерес към специалностите на филиала в Пловдив, на Технически университет - София. Това съобщиха от ръководството на вуз-а, по повод на старта на кандидат-студентската кампания.  През тази година ще бъдат приети 400 бакалаври редовно и 100 задочно обучение, магистрите ще са 150, само в редовна форма. Студенти ще се приемат в общо..

публикувано на 06.06.24 в 11:31

Ако изборите 2 в 1 са честни, ще има много изненади

„ Почти сигурно е, че има много скрит вот. Социологията в момента не може да ви даде картина, защото има много хора, които не желаят да споделят за кого ще гласуват, тъй като усещат, че държавата ни се намира в строга цензура. Хората не искат да си споделят политическите позиции, най-малко пък за кого ще гласуват. Аз съм сигурна, че ако..

публикувано на 06.06.24 в 10:35

Дигитализацията при обучението на шофьори е без алтернатива

Параграф 22 ли е пътната безопасност у нас и как готвените промени в шофьорските курсове ще спомогнат да спре безумието по пътищата?  Темата коментира в програма "Ден след ден" Красимир Георгиев, председател на  Асоциация за квалификация на автомобилистите в България. Според него в публичното пространство се чуват две мнения относно предложенията на..

публикувано на 06.06.24 в 10:33