Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как ще завърши седмицата - "Точно днес"

Картите на установения ред се разбъркаха. След ракетен обстрел по цели на почти цялата територия на  Украйна, Владимир Путин изуми света със сухопътна операция. Така в ситуация на дългосрочна пандемия най-спряганата през последните часове дума се оказа забравената отдавна - „война“ с всички прогнозирани и непредвидими последствия от нея. Путин се отправи към черния списък на ЕС. НАТО ще активира отбранителните си планове, включвайки преместване на войски в източните територии на Алианса. Коридорът за дипломатически маневри силно се стесни – светът притаява дъх пред неизвестното. Включително и България...  

В програма „Точно днес“ продължаваме да отмерваме учестения пулс на времето, наситено с кризи, от които най-страшната, извън парите, пазарите, въоръженята, остава на заден план – хуманитарно-ценностната.

Защо, когато въпросите за войната и мира започват да зависят от волята на един-единствен човек, всичко се свежда до руска рулетка – игра със смъртта, отключила се след някой случаен изстрел – Тони Николов – гл.редактор на е-сайт „Портал Култура“

За грешките в политиките на Европа и спешната й необходимост от реформи в контекста на Глобалния свят – с енергийния експерт  Димитър Иванов – интервю на Екатерина Костова.

И конкретните  сигнали, дадени от европейските политически лидери след нощното им заседание в Брюксел около динамичния развой на събитията – коментарът е на евродепутата Радан Кънев.

Различен ъгъл, но само привидно, към възможния геополитически сблъсък ще добави към темата коментарът на  предприемача Кирил Василев – известен на пловдивчани и като дарител на средствата за построяването на най-новия храм в града „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“, известен като „украинската църква“,  Кирил Василев.

Антоанета Петричанска от мястото на събитието – лозари в Пловдив и още 4 града в страната  излизат на протест, заради липсата на средства и нерешени проблеми в сектора. Те ще блокират кръговото кръстовище на 6-ти км. на Пазарджишко шосе.

И защото каквото и да се случва, музиката и словото могат да го разкажат, предлагаме поглед към книгата "Акорди" на нотариуса Георги Връбчев, чиято практика е в Пещера. 

И...дано Денят е добър!  В компанията на госта ни в обичайната рубрика в 7.30 д-р Димитър Гачев и днес със сигурност ще бъде така.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

От благотворителността през различията и разбирането - "Точно днес"

На 21 май  почитаме паметта на двамата равноапостолни светци Константин и Елена. Константин е най-значимият император в историята на християнството с огромна роля за неговото каноническо утвърждаване и налагане, който позволил християнството да се наложи като религия в пределите на Римската империя. За първи път в историята на християнството гоненията..

публикувано на 20.05.24 в 16:51

"Ден след ден" на 20 май

Създаването на едно работно място, освен ползи за конкретния служител и работодател, носи допълнителни ползи за местната икономика. В някои райони на страната ефектът е по-висок, в други по-нисък, отчитат в своето изследване  Пламен Ненов и Рада Павлова от Съвета за икономически анализи. Ще чуем от Пламен Ненов как този мултиплициращ ефект се..

публикувано на 20.05.24 в 14:55

"Вход свободен" - за отношенията в двойката и семейството

С приближаване края на учебната година  за  учиниците от начален  курс, родителите за  преден  път се изправят пред предизвикателството -  лятна  ваканция! Предизвикателство, да, защото дългоочакваната дълга ваканция за  децата, в  по -  честите случаи  е един  период,  в който родителите изпитват трудност в  поодсигуряването на свободното  време. Това..

публикувано на 20.05.24 в 09:30

С актуалните теми на седмицата „Точно днес“

В предизборно време финансовите искания за по-високи заплати изглежда се изпълняват най-лесно. Малко над 80 милиона лева ще получат до дни държавните висши училища за увеличение на заплатите. Защо обаче висшите учебни заведения остават в стачна готовност? Отговорите търсим от Илиян Добрев , председател на организацията на Синдикат „Висше..

обновено на 19.05.24 в 18:07

Клуб "Неделя" за Щастието от първо лице

Дъждът днес не може да помрачи настроението ни и затова избираме дестинация "Щастие" в неделния следобед. В тази посока наш любезен домакин ще бъде г-жа  Йорданка Рабаджийска, с която заедно ще Ви поканим на първия по рода си фестивал "Психология на щастието", който ще се проведе на 2-юни в града на тепетата. Има ли рецепта за щастие, кои са..

публикувано на 19.05.24 в 14:00