Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Купчинката на парите винаги е една и съща

"Това, което се случва, е напълно недопустимо и няма как да го приема с нормалния си разум. Всяка война, каквато и да е тя, не може да се приема нормално. Всички силови методи за постигане на нещо - териториално, политически и т.н се свеждат до отнемане на свободата.  Аз съм човек,който изгражда, а военните разрушават". Това заяви предприемачът Кирил Василев, който е основният дарител и ктитор на храм "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" в  р-н Западен", известен като "украинската църква".

По думите му, военните разрушават, когато воюват, а той приема себе си като човек, който изгражда.

"Ще ви върна в детството. Когато имате хулиган в квартала, трябва някой да го шамароса, докато е още малък. Когато той стане бандит, някой трябва да го прибере, защото така прави обществото.  А ако го оставиш и само му направиш забележка, някои ден той ще започне да стреля и ще ви завземе къщата".

За новата икономическа реалност след санкциите наложени от Байдън на Русия, за да бъде "ограничено финансирането на нейната военна машина", Василев подчерта, че новите икономически и бизнес отношения ще се отразят върху цяла Европа и върху целия свят.  

"Да не забравяме,че при условие, че има военни действия, вече са прекъснати всички транспортни потоци и всички икономически дейности, банките не работят и т.н. Като компания имаме сериозни проблеми, тъй като нашите камиони стоят по пристанищата на Украйна и днес, утре трябваше да бъдат натоварени със стока. Познавам и други компании в нашия бранш в същата позиция, някои от които са платили милиони долари, за да пристигне планираната стока. Няма да пристигне в планирания срок и от това следва, че ще има дефицит".

Василев обаче подчерта, че очаква големи компании да обявят форсмажорни условия и това ще доведе до тотални сътресения на бизнеса със стомана в цяла Европа. Продължителността на неясната ситуация е неизвестна. 

"Колко ще продължи конфликта, зависи от лудостта на тези, които го започнаха. Но на пазара никога не остава празно място. Винаги има някой, който заема мястото на друг.  Пазарите са като скачени съдове. Когато единият пада, другият върви нагоре. Купчинката на парите винаги е една и съща."

Цялото интервю - от звуковия файл:   

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Остаряването е въпрос и на ценностна система

Най-мащабното изследване на български език за последните 20 години по темата за остаряването ще бъде представено днес. Това е книгата на психиатъра д-р Владимир Симов "Остаряването. Психологични, психиатрични и нервнокогнитивни  аспекти", която разглежда промените в поведението с възрастта, някои специфични характерологични изменения, деликатни..

публикувано на 21.05.24 в 10:50

Декарбонизацията е най- голямото предизвикателство пред света

Възможна ли е промишленост c нулеви нетни емисии и ĸaĸ дa бъдe пocтигнaтa? Това е въпросът в подкаста "Европа: Ново поколение" на тема "Отрасли с нулеви емисии и биотехнологии", отправен към експерти в областта на енергетиката и бизнеса. Те обръщат внимание, че преходът на индустрията към нулеви емисии е свързан с радикални промени в..

публикувано на 21.05.24 в 10:23

Кампания събира средства за операция на 22-годишния Георги

Зов за благотворителност в подкрепа на 22-годишния Георги Маринов, претърпял тежка катастрофа край Хисаря, в резултат на което момчето е парализирано от гърдите надолу. Благотворителната кампания за събиране на средства за операция, която стартира миналия месец, продължава, а сред основните организатори на дарителската инициатива под надслов..

публикувано на 21.05.24 в 10:10

Инициативи като "14 века България в Европа" ни обединяват

Генералните директори на БНР, БТА и БНТ Милен Митев, Кирил Вълчев и Емил Кошлуков представиха съвместната инициатива "14 века България в Европа".  Не само патриотизмът е във фокуса на инициативата. Искаме да се фокусираме върху събития от българската история, за които се знае малко. Ние сме призвани да разкажем истината за събитията, обясни в..

обновено на 20.05.24 в 16:38

Учен от Пловдив с рекорден брой награди “Питагор”

Проф. Д-р Милен И. Георгиев, ръководител на Лаборатория по Метаболомика в Институт по микробиология „Стефан Ангелов“ към БАН и на отдел “Растителна клетъчна биотехнология” в Центъра за върхови постижения по растителна системна биология и биотехнология в Пловдив - бе отличен за рекорден четвърти път с награда за наука „Питагор“. Престижната награда..

публикувано на 20.05.24 в 16:26