Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никой не е очаквал нападение от Русия

„Виждам много хора в България - в интернет, в социалните мрежи, които са в заблуда. На тези, които подкрепят Путин и неговата агресия, казвам, че в Украйна няма никаква дискриминация на рускоговорящите хора. Моята майка е рускиня и до 7-годишната си възраст изобщо не съм говорил украински език. Лично аз не чувствам никаква дискриминация от Украйна“. Това заяви Олександър Ажентарев от Болград, студент в ІІІ курс в ПУ в специалността „Софтуерно инженерство“.

Той бе категоричен, че Русия е нападнала неговата държава  и никой не е очаквал такъв развой на събитията.

„Ако някой не вярва, че ние не искаме мир, отворете мрежата и погледнете какво става в Херсон, в Мариопол, които са най-рускоговорящите градове в Украйна.“

Ажентарев уточни, че негов състудент, който също не е успял да се прибере в България, поради започването на военните действия, в момента се намира в Запорожие, което е една от най-горещите точки на събитията.

Той заяви още, че неговата сестра също ще напусне Украйна до часове и благодари на България, че страната ни се е ангажирала с нейната издръжка тук.

Интервюто - звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Остаряването е въпрос и на ценностна система

Най-мащабното изследване на български език за последните 20 години по темата за остаряването ще бъде представено днес. Това е книгата на психиатъра д-р Владимир Симов "Остаряването. Психологични, психиатрични и нервнокогнитивни  аспекти", която разглежда промените в поведението с възрастта, някои специфични характерологични изменения, деликатни..

публикувано на 21.05.24 в 10:50

Декарбонизацията е най- голямото предизвикателство пред света

Възможна ли е промишленост c нулеви нетни емисии и ĸaĸ дa бъдe пocтигнaтa? Това е въпросът в подкаста "Европа: Ново поколение" на тема "Отрасли с нулеви емисии и биотехнологии", отправен към експерти в областта на енергетиката и бизнеса. Те обръщат внимание, че преходът на индустрията към нулеви емисии е свързан с радикални промени в..

публикувано на 21.05.24 в 10:23

Кампания събира средства за операция на 22-годишния Георги

Зов за благотворителност в подкрепа на 22-годишния Георги Маринов, претърпял тежка катастрофа край Хисаря, в резултат на което момчето е парализирано от гърдите надолу. Благотворителната кампания за събиране на средства за операция, която стартира миналия месец, продължава, а сред основните организатори на дарителската инициатива под надслов..

публикувано на 21.05.24 в 10:10

Инициативи като "14 века България в Европа" ни обединяват

Генералните директори на БНР, БТА и БНТ Милен Митев, Кирил Вълчев и Емил Кошлуков представиха съвместната инициатива "14 века България в Европа".  Не само патриотизмът е във фокуса на инициативата. Искаме да се фокусираме върху събития от българската история, за които се знае малко. Ние сме призвани да разкажем истината за събитията, обясни в..

обновено на 20.05.24 в 16:38

Учен от Пловдив с рекорден брой награди “Питагор”

Проф. Д-р Милен И. Георгиев, ръководител на Лаборатория по Метаболомика в Институт по микробиология „Стефан Ангелов“ към БАН и на отдел “Растителна клетъчна биотехнология” в Центъра за върхови постижения по растителна системна биология и биотехнология в Пловдив - бе отличен за рекорден четвърти път с награда за наука „Питагор“. Престижната награда..

публикувано на 20.05.24 в 16:26