Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Върви трета световна хибридна война и нищо няма да е същото

Путин говори за геноцид, говори за украинското ръководство като за нацисти и никой не обръщаше внимание на това, докато не започна война с идея на "денацификация", говори и за "мръсна бомба", която украинскто ръководство подготвяло. Какво се крие зад тези повтарящи се наративи? Според анализ на журналиста от Euroactiv Георги Готев очевидно Русия подготвя почвата, ако се случи ядрен инцидент, вината да се хвърли върху Украйна и това е станало ясно след обстрела на най- голямата в Европа ядрена централа "Запорожие".

Нека вниматетелно следим какво говори руският лидер, за да сме подготвени, казва журналистът и продължава - аз съм много разтревожен.

Виждаме, че руската армия не е това, което сме си представяли, търпи големи загуби, има проблем със снабдяването, виждаме как транспортират войници като добитък в самосвали, отбеляза Геори Готев. 

Той прогнозира, че ако Русия затъне в тази война, какато САЩ във Виетнам, е възможен и най- тежкия сценарий - използване на ядрено оръжие, което ще е огромна трагедия за целия свят. 

Журналистът сподели, че приятно изненадан от амбицията на европейските лидери, които за разлика от друг път, когато предпочитат да си затварят очите за пробемите, сега назовват пробемите с истинските им имена и се опитват да назовават пробемите с истинските им имена и да намерят решение.

Очевино пътят ще е да се освободим от енергийната зависимост. Това се отнася и за отказ от руското ядрено гориво, самата Украйна ползва такова от Уестингхаус. За България е голям срам, че построи на Путин газопровода Турски поток, а връзката с Гърция се нарочно се бави, коментира Готев.

Не виждам голямо основание за паниката какво ще стане, ако Русия ни спре газа, това само помага на руската пропаганда.

Вероятно ще се удължат сроковете за работа на ядрените централи, централите на въглища също, но войната в Украйна е по- опасна от идеята за спасяване на света от климантичние проблеми, каза още Георги Готев. 

Тази война е локална в Украйна, но е световна в последиците, които има. Върви хибридна трета световна война и е много трудно да си представим, че след нея всичко ще продължи, както е било. Няма да е така.

Цялото интервю можете да чуете в прокачения звуков файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Защитете се и ходете на профилактични прегледи!

В програма "Точно днес" говорим по темата за кампания, насочена към превенция: октомври - месецът за борба с рака на гърдата. Ракът на гърдата е на първо място по заболеваемост от онкологични болести при жените, но именно млечната жлеза е органът, при който туморът може да бъде открит още в самото начало на появата му. Лекарите отбелязват, че ранното..

публикувано на 07.10.24 в 10:16

Молитва за мира отправят католиците в Пловдив

На 7 октомври, първата годишнина от голямата терористична атака на групировката Хамас срещу Израел, църквата ще проведе Ден на молитва и пост за мира по света. „За да измоля чрез застъпничеството на Пресвета Дева Мария дара на мира, ще отида в базиликата Санта Мария Маджоре, където ще моля Светата броеница и ще се обърна към..

публикувано на 07.10.24 в 09:49

14-годишната Цвети се бори с левкемия, има нужда от помощ

14-годишната Цветелина Любомирова Борисова е диагностицирана преди месец с остра лимфобластна левкемия с висок риск. Лекарите дават шанс за живот на момичето след лечение в чужбина. Семейството й има нужда от помощ за събиране на непосилната за тях сума от 250 000 евро . Обявена е банкова сметка на името на бащата на 14-годишната..

публикувано на 07.10.24 в 08:35

Пловдивчани настояват за облагородяване на Данов хълм

Пловдивчани, които живеят в района на Данов хълм, излязоха с апел към кмета на район „Централен“  Георги Стаменов и ръководството на община Пловдив за спешни мерки за облагородяване на тепето. Кметът на „Централен“ заяви, че ще поиска в градския бюджет за 2025 година да се заложат 1 млн.лв. за облагородяване и ремонтни дейности на хълма.  В..

публикувано на 04.10.24 в 16:03

В културните институции липсва самоконтрол

"Скандалът с театрите е един огромен шок за цялата гилдия. Не е и лесно да се възприеме. Не ни е приятно, разбира се, но в никакъв случай не бихме искали обаче това да бъде оценката за цялостната театрална дейност в България. Не трябва да бъде по този начин и не ни се иска това да остави някакъв отпечатък върху дейността на хората, които дават..

публикувано на 04.10.24 в 10:39