Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историята като рана и смисъл - "Точно днес"

„С благодарност на всички, които помогнаха за нашето спасение на 10.03.1943 г.“ пише на иврит на Паметника на благодарността на пл. „Цар Калоян“ в Пловдив. 79 години от спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта отбелязва Организацията на евреите „Шалом“- Пловдив  на мястото, където през 1943 г. на същия ден пловдивските евреи са били събрани в очакване да бъдат депортирани, но гражданите не са допуснали това да се случи. За тежките  и недоучени уроци на историята – събеседник  Светлозар Калев – председател на „Шалом“.

Две седмици след началото на войната Русия-Украйна, светът сякаш започна да се  отърсва от първоначалния си шок, за да осъзнае напълно, че се намира в необичайно рискова ситуация, изпълнена с опасности и с много неизвестни, но в същото време дефицитът на добри новини продължава да бъде съществен.

Извън битките за територии и икономическо надмощие на политическите кръгове, хората са изправени пред труден избор – да преоткрият себе си в разрушената координатна система на утвърдени ценности. Кога в пресечната си точка  всеобщите усилия  на българи и бежанци ще могат да повлияят върху равновесието на средата и каква цена ще плащат всички – събеседник социологът от БАН доц. Алексей Пампоров.  

Какъв знак за нивото на общественото съзнание даде прерасналият в ожесточени военни действия конфликт Украйна-Русия и от каква психологическа подкрепа се нуждаят бягащите от войната. Коментарът е на психолога Влада Парфенова.  

В програма „Точно днес“  ще ви срещнем и с две жени от Украйна – Ирина и Светлана, които вече няколко дни са намерили подслон за себе си и децата си в Пловдив. Те са сред първите, получили анкетни карти с информацията от които институциите ще могат да координират нуждите им. Разказът за тях е на Екатерина Костова.  

Поклон за таланта на актьорите-ветерани на сцената  на Драматичен театър Пловдив Стефан Попов и Симеон Алексиев. След аплодисментите на публиката те получиха от директора на Драмата Кръстю Кръстев статуетката "Дон Кихот" по повод житейските им юбилеи.

100 години от основаването си отбелязва Народно читалище „Назъл Хикмет“ с изложба в Културния център на Радио Пловдив. Изкушената от изобразителното изкуство авторка Дияна Бабаджанова е инженер по електроника и бивш авиодиспечер на летище Граф Игнатиево.

А в „Добро утро, Ден“  и в четвъртък ще останем в компанията на адвокат Михаил Екимджиев. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Петъчното утро "Точно днес"

За грапавите и нови пловдиски улици, за книгите, издателите и читателите, за изборите във финалните сондажи на социолозите и отворените очи на наблюдателите, за фотографията и лицата, запечатващи времето са линиите, които следваме в утрото на 7 май. Евелина Славкова от агенция "Тренд" ще представи финалните прогнози за подреждането на политическите сили..

публикувано на 06.06.24 в 16:32

В „Западен“ кипи работа и врят конфликти „Ден след ден“

Тече последна офанзива около подлеза „Модър – Царевец“ в район "Западен" преди движението да бъде пуснато утре или вдругиден. В същото време кметът на района Тони Стойчева с видео на живо във фейсбук  се опита да спре багерите, които започнаха да изграждат паркинга пред болница „Пълмед“, предоставен й с решение на предишния общинския съвет...

публикувано на 06.06.24 в 14:32

"Вход свободен" в контрастите на юни

Миналият месец (дори не желая да го нарека май!) неохотно приключи с плахо затопляне. Новодошлият юни, въпреки горещата си кръв и топлия прием на зарадваните жители, още не може да вземе твърдо решение какъв да бъде- лятно усмихнат или облачно намръщен, мокър и градоносен. Единственото място, което по никакъв начин не се влияе от капризите на..

публикувано на 06.06.24 в 09:05

"Точно днес" на 6 юни за изборите в политиката и по пътя

В четвъртък сутрин с актуалните теми и събития до 9.30 часа. Параграф 22 ли е пътната безопасност у нас и как готвените промени в шофьорските курсове ще спомогнат да спре безумието по пътищата? Един от основните акценти е да се прекрати безкрайното явяване на поправителен изпит при кандидатстването за книжка. Предвижда се и по-голям контрол на..

обновено на 05.06.24 в 16:55
ДГ

"Ден след ден" градски теми и протести

Президентът, премиерът и военният министър откриха в Пловдив тазгодишното международно отбранително изложение  „Хемус“. Репортажът от събитието е на Антоанета Петричанска . В предаването следим и 2 протеста – на животновъдите край Калофер и на пловдивчани за кучето Джеси. Втори ден стопани блокираха за 1 час Подбалканския път край..

публикувано на 05.06.24 в 14:45