Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кузман Илиев:

Форсмажор заради войната ще унищожи икономиката

| обновено на 17.03.22 в 11:03
Кузман Илиев
Снимка: Личен архив

В програма "Точно днес" - за кривата на инфлацията за първите три месеца на 2022 година, за нужните мерки на правителството към бизнеса, също за увеличените цени на горива и енергия, говорим с икономическия и политически анализатор Кузман Илиев.

Той коментира работата на правителството, за първите сто дни на власт и обърна внимание, че голяма част от фигурите в кабинета управляват държавата вече повече от година. 

"Има старание, това трябва да се отчете, работи се в сложна конюнктура, аз още през 2021 година прогнозирах, че конфликтът в Украйна ще бъде най-големият стратегически риск за България. Това е най-сложно време за управление за държавата от Втората световна война до днес", заяви Куман Илиев. По думите му, всичко това вече е факт, управлява се в енергийна криза, пандемия и война.

Икономистът подчерта, че има липса на стратегическо мислене и очертаване на рискове, които се материализираха. "В един момент новите управляващи започнаха да действат пожарно, със заливане на системата с помощи, с панически действия и опити да се бори спекулата, без да се отчетат проблемите", смята Илиев. По думите му инфлацията бе генерирана от големите социални разходи, които бяха заложени. 

По повод на идеята на вицепремиера Корнелия Нинова да се внесе предложение за обявяване на форсмажор заради войната в Украйна, Кузман Илиев каза, че това е начин да се унищожи българската икономика. Той каза още: "Вземането на ръчно управление на икономическите процеси от политиците в условия на криза е най-страшното нещо, това което ние даваме като сигнали като потребители, така наречения пазар е важно да не се нарушава. Политиците може да направят тотално объркване на системата, защото ценовите сигнали не се чуват."

Според икономистът сега инфлацията у нас е силно подценена, като реалната е над 30%.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощтта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34

Медийни уроци за 7 клас преди лятната ваканция

Директорът на Радио Пловдив Чавдар Каришев приветства децата и разказа за мисията на радиото. Нашето радио е първото, което звучи онлайн, още от 1998 г.  Децата ни днес са потопени в интернет и за тях  често е трудно, как да преценят кое е истина и кое лъжа. Но, в училище "Алеко", както е известно в Пловдив имат свое радио, където..

публикувано на 27.06.24 в 12:03