Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Точно месец от войната в Украйна - "Точно днес"

На 24 март, точно месец след началото на войната в Украйна, промяна в развоя й няма, а за  промяната у нас се говори като за хаос, от който изходната позиция не личи.

Пресечните точки в дневния ред на хората и действията на политическата върхушка в упор на кризите – енергийна, финансова, социална, здравна и не на последно място – на доверието ще бъдат тема на разговора с – политолога доц. д-р Ружа Смилова – преподавател по Политическа теория и история.

И днес ще се опрем на статистиката - от началото на руската инвазия на 24 февруари до средата на март в България са пристигнали над 70 000 бежанци и около 33 000 от тях са останали в страната. Около една трета от тях са деца. Общият брой на избягалите от Украйна достигна 3 милиона по данни на ООН.

В контекста на стереотипите  с философско-литературен и  исторически прочит за комплексите на Путин, бъдещето на света  и  отворения въпрос „Възможно ли е Русия да живее в условията на мир“  - събеседник  -  литературният критик и директор на програма „Христо Ботев“  Митко Новков.

Под мотото „Мобилизиране на ресурси за борба с туберкулозата. Спаси животи“ Световната здравна организация и целият свят отбелязват за 40 път Световния ден за борба с туберкулозата – най-сериозното бактериално заболяване. Годишно от него умират по милион и половина души.  За настъпилите в годините промени в туберкулозното заболяване и новите рискови фактори – доц Владимир Ходжев – председател на Българското дружество по белодробни болести и началник на Клиниката по пулмология в УМБАЛ „Св. Георги“.

Проблемите около граничните пунктове Златоград – Термес и Рудозем-Ксанти ще бъдат тема на срещата на министъра на транспорта Николай Събев с гръцкия му колега Костас Карамнлис. За очакванията от разговорите и  възможността двата гранични пункта да бъдат отворени до края на годината –  областният управител на Смолян Емил Хумчев.

Носталгично-романтичен поглед към пощенските картички от зората на фотографията у нас представя в Балабановата къща изложбата „Поздрав от Самоков и Чамкория“. Какви изображения са предпочитали придците ни и с какви послания са ги изпращали да пътуват до своите адресати – с д-р Веселин Хаджиангелов - директор на Градския исторически музей в Самоков, откъдето гостува изложбата, разговаря Екатерина Костова.

Вячеслав Есенков е роденият в украинския град Николаев  художник, с който ви срещаме тази седмица в рубриката „Добро утро, Ден“. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

На чисто и по вода в "Ден след ден"

Пловдив се размина без разрушителни последици от интезнивните валежи, придружени на места в страната с опустошителни градушки. Прогнозата обаче е за продължаващи валежи. Готови ли са регионалните дирекции на "Борба с градушките" да реагират с изстрелването на ракети от площадките в Голям Чардак и Гелеменово.   Отговрите идват от директорите им Георги..

публикувано на 23.05.24 в 14:45

Kулинарен фестивал и химично шоу днес във "Вход свободен"

Днес във "Вход свободен" поставяме началото с един любим за пловдивичани фестивал Plovdiv Food Park Festival, който ще се проведе от 30 май до 2 юни на територията на Plovdiv Stage Park. Гергана Ангелова е човекът, с който ще се вихрим импровизираната ни ефирна кухня. С какво ще бъде овкусено тазгодишното издание на фестивала ще разберем от ня минути след..

публикувано на 23.05.24 в 09:19

На 23 май "Точно днес"

Четвъртък сутрин с темите от деня и преди Деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност в програма "Точно днес" до 9.30 часа питаме: Как ще се решат натрупаните от години проблеми в градския транспорт на Пловдив? Отговор на този въпрос търсим от ресорния з ам.-кмет Савина Петкова, която подготви доклад за състоянието на..

обновено на 22.05.24 в 17:03

Образование и пътна безопасност "Ден след ден"

Дни преди 24 май стана ясно, че почти половината от учениците, които сега са в училище, няма да работят това, за което са учили. Това сочи последното проучване на Института за пазарна икономика (ИПИ), оповестено днес. С още данни ще чуем автора на изследването Зорница Славова . Ученици от пазарджишка гимназия проучват историята на 27-ми..

публикувано на 22.05.24 в 14:45

За даровете на природата във "Вход свободен"

Цветна на теми и емоции сряда ви обещаваме днес във "Вход свободен"!  В традиционния спор в ефира "За и против", с колегата Дора Башакова разглеждаме темата за алтернативните методи за лечение.  За устойчивото земеделие, за новите методи на отглеждане на култури в малки количества за семейството, за алелопатията и биодинамичното земеделие, разговаряме с..

публикувано на 22.05.24 в 09:30