Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благотворителен концерт „Заедно за Украйна“ на 28 март от 19 ч. в Народния театър „Иван Вазов“

Да бъдем заедно в името на живота и мира!

Милен Митев, генерален директор на БНР: Не мога да кажа нищо хубаво за войната, но ако тя успее да ни накара да сме малко по - единни, това пак ще е нещо.

Българското национално радио, Българската национална телевизия и Народен театър „Иван Вазов“ обединяват усилия в подкрепа на пострадалите от войната в Украйна.

Организатор на кампанията е Българското национално радио, а началото ѝ ще постави благотворителен концерт „Заедно за Украйна“ с участието на два от радио съставите – Биг бенда и Смесения хор на БНР.

Събитието е на 28 март от 19 ч. в Народния театър „Иван Вазов“ и ще премине под патронажа на президента на България Румен Радев.

Пред Радио Пловдив генералният директор на БНР Милен Митев коментира така символиката на концерта:

„Много се радвам, че трите организации намерихме общ език, за да се обединим в името на тази добра кауза, за да покажем освен че имаме силата да помогнем, и че имаме силата да го правим заедно."

Митев обясни, че и от Националната телевизия, и от Народния театър веднага са протегнали ръка и бързо са откликнали да станат съорганизатори на благотворителния концерт. 

А той не е единствената инициатива на БНР и БНТ в помощ на бежанците от Украйна. Двете обществени медии предоставиха за тях базите си в Китен. От началото на следващата седмица станцията на БНР в Китен е готова да посреща бежанци, съобщи Милен Митев. Той обясни, че след ремонт стаите вече са оборудвани с отоплителни уреди.

Партньорството с БЧК

Решението на Националното радио да партнира с БЧК при организирането на благотворителния концерт Милен Митев обясни с това , че те вече имат необходимата инфраструктура за събиране на средства и за разходването им. Важно е, че БЧК формира Обществен съвет, който следи за начина на изразходване на събраните средства.

„Решихме, че не е необходимо да дублираме техните усилия, тъй като нашата идея не е да правим някакъв конкурс по благотворителност, а наистина да помогнем с каквото можем."

Милен Митев обясни, че с този концерт Националното радио и Националната телевизия могат да дадат допълнителна гласност за начините за подпомагане на хората, засегнати от войната в Украйна.

Как да се включим в благотворителната кампанията

Като изпратим SMS на кратките номера на БЧК. Те ще бъдат популяризирани в интернет страниците на обществените медии, по време на преките излъчвания и на записа на благотворителния концерт. 

Присъстващите на концерта на живо ще имат възможност и да даряват на място. Хора от БЧК ще приемат тази дарения. 

Войната и обществените медии

„Не бих искал да кажа нищо хубаво и положително, свързано с войната, но ако тя успее да ни накара да сме малко по - единни, това пак ще е нещо", категоричен е генералният директор на БНР.

Като медия ние не би трябвало да взимаме никаква страна. Но когато се засягат устоите на цивилизацията и на нормалния живот на хората, тяхното право на съществуване, няма как да не сме на страната на живота!

“Ролята на обществените медии във всяка една ситуация е да преодоляват разделението в обществото и да подпомагат информирания диалог и опита за намиране на съгласие", подчерта Милен Митев. По думите му в сегашната ситуация това е по- необходимо от всякога. 

„Като медия ние не би трябвало да взимаме никаква страна. Но когато се засягат устоите на цивилизацията и на нормалния живот на хората, тяхното право на съществуване, няма как да не сме на страната на живота!"

БНР и дезинформацията

Единственият начин да се борим с дезинформацията е като предоставяме надеждна и проверена информация, което БНР смятам, че продължава и до днес да прави, коментира генералният директор. Според него от всеки журналист зависи това нещо да продължи. Цялото общество разчита на хората, които поставят истината преди всичко, убеден е Милен Митев. 

Посланието на концерта

„Заeдно сме по - силни и трябва да бъдем заедно, за да може да победи животът и мирът!" - така Милен Митев формулира целта на инициативата в подкрепа на пострадалите от войната в Украйна. 

Благотворителният концерт „Заедно за Украйна“ ще бъде излъчен по всички национални и регионални програми на Българското национално радио на 28 март от 19.00 ч., както и в ефира на БНТ 1 в неделя, 3 април от 21.00 ч.

 Цялото интервю на Неда Велкова с Милен Митев можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В момента е неатрактивно да се отваря аптека

„ Организацията беше създадена с условие в нейния устав – член първи, според който собственици на фирми юридически лица могат да бъдат пълноправни членове на организацията и това са лица, при които 50% от собствеността са на магистър фармацевт. Било то с една или с до 4 аптеки, както е в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина “..

публикувано на 31.05.24 в 15:53
Д-р Гергана Гешанова

Родителите на 77% от децата-пушачи, пушат вкъщи

На 31 май отбелязваме Световния ден без тютюн, който тази година е под мотото „Защитата на младите хора от намесата на тютюневата индустрия“. В България по данни на НЦОЗА от Национално представително проучване, проведено през 2020 г. във възрастта от 10-19 г. над 40% от учениците са запалили първата си цигара на 14-15 години. Всеки шести е..

публикувано на 31.05.24 в 10:15

Безопасността е най-важна при избора на детски играчки

Как да избираме безопасни играчки за децата, може ли да се върне закупена играчка и при какви условия?, коментира за програма "Точно днес"  Габриела Руменова, основател на онлайн платформата "Ние, потребителите". Тя припомни, че при избора на играчки и други детски стоки за подаръци на малчуганите за 1 юни безопасността трябва да е водещ елемент...

публикувано на 31.05.24 в 09:46
Йонко Иванов

Абсурдна е идеята да се ограничават шофьорските изпити

Как гледат автоинструкторите на предложението на държавата за своеобразен таван на шофьорските изпити – кандидатите да се явяват само 4 пъти за 6 месеца на изпит. Коментарът по темата е на Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка. „Това е пълен абсурд. За да се предложи едно нещо, и то да бъде..

публикувано на 30.05.24 в 16:36

Опрени сме на стената, ще стачкуваме!

Тоя Балкан е калоферски от 500 години. Тука от 25 години някой казва: Той вече няма да е на калоферци.  Ний навремето сме се договаряли с оня султан, дето е превзел половината Европа. Днеска просто няма с кой да се договаряме! Така  животновъдът от Калофер  Тодор Диклиев  описа ситуацията с ограничената паша на животни в..

публикувано на 30.05.24 в 16:21