Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветовете на времето - "Точно днес"

На 8 април ромите по цял свят отдават почит към своите жертви през Втората световна война. Това е ден, в който почитаме паметта на онези около половин милион роми, избити в лагерите на смъртта.

Българският план за възстановяване и устойчивост е „изключителен“ и сред „най-зелените в ЕС“, а първите европари  по него ще пристигнат в България в края на лятото. Жадувахме за такава новина. Тя дойде с посещениято на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен у нас. Позитивните сигнали отвън за направеното от Правителството обаче влизат в рязък дисонанс с крехкия коалиционен баланс, при който политическите сили все повече отказват да правят компромиси - и по темата за военната помощ за Украйна, и за избора на управляващ БНБ.

За предизвикателствата в управлението на държавата и цената на необходимите компромиси – събеседник е политологът доц. Милен Любенов – преподавател в СУ „Климент Охридски“.

На 8 април ромите по цял свят отдават почит към своите жертви през Втората световна война. В деня, в който почитаме паметта на онези около половин милион роми, избити в лагерите на смъртта, разказваме за успешно финализиран проект на Социална фондация „Инди Рома 97“- за адаптация към климатичните промени в общините Куклен и Садово и създаването на Природен парк Чернатица. По темата чуйте председателя на фондация „Инди Рома 97“ Албена Костадинова и социолога Васил Къдринов.

„Сюжети от архивите“  е новата книга на историка Недялка Петрова. Повече от 40 години  тя отдава на музейното и архивно дело, както и на  изследователска работа в Смолян и Пловдив. Сега, разгръщайки „архивната съкровищница на Пловдив“, авторката разказва за хора, допринесли с делата си за духовното, научно или обществено-политическо развитие на България. За мотивацията си да изследва документите от миналото и странното усещане, че „книгата се е написала сама“ – интервю с Недялка Петрова – историк и бивш директор на Държавен архив Пловдив.

В минутите за култура ще ви поканим на изложба със стихове в Градската художествена галерия Пловдив. Поетът Ангел Стойчев, който работи в нея, ще представи за първи път пред публика новата си стихосбирка, която е четвъртата му поетична книга, „Говорител на духове“.

А „Добро утро, Ден“ и днес оставаме в компанията на журналиста и автор на рубриката „Великите европейци“ по Радио Пловдив – Пламен Асенов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Всички чакат края на новата седмица "Ден след ден"

Седмицата, която започва ще приключи със седмите поред избори у нас в неделя. Тя ще бъде дълга, а залаганията ще продължат най- вероятно и след нощта на вота заради прогнозите, че правителство трудно ще се сформира. Дотогова текат обучения на СИК-овете, за да им бъдат изборните протоколи по- ясни и с по- малко грешки, акциите на МВР за..

публикувано на 21.10.24 в 14:36

Археология и четене за деца днес във "Вход свободен"

В предаването днес даваме зелена светлина на доброто настроение, усмивките и не на последно място на интересните събития в Пловдив и областта.  Като начало заедно с Вера Вулджева четем на децата с озарени сърца :) в село Марково, Община Родопи. На 26 октомври /събота/ в Читалище "Алеко Константинов - 1907" ще се състои събитието "НА ГОСТИ В БИБЛИОТЕКАТА..

публикувано на 21.10.24 в 09:30

„Точно днес“ с най-важните теми за седмицата

Първото утро на новата седмица посрещаме с важните теми за Пловдив, ето какво ще чуете във времето до 9.30 часа: Точно седем дни ни делят до извънредните парламентарни избори на 27 октомври – време не само за размисъл, но и за сериозна подготовка. Ще проверим как върви тя с разговори с председателите на двете районни избирателни комисии в..

обновено на 20.10.24 в 17:56
Пловдив

Клуб "Неделя" за хората и митовете

Днес в предаването ще ви срещнем с българския лондончанин - писателя Ангел Хаджипопгеоргиев, който ще представи новия си роман "Божествена трагедия". Говорим за митовете като литературна основа, тяхното волно преформатиране и боговете като начало или продукт на употреба. Във втората част ще ви срещнем с бележития пловдивчанин от Лонг Бийч Наско Вълев-..

публикувано на 20.10.24 в 12:50

Шоу програми и забавления в последния ден на „Пловдив Зоо Експо“

Днес е последният ден от най – мащабното изложение за домашни любимци и любители на животните в България „Пловдив Зоо Експо 2024“. То се провежда в Палата №3 на Международния панаир в Пловдив и събира хиляди посетители и специалисти в зоо-индустрията.  Според програмата на изложението неделята е денят за шоу програми, концерти и забавления...

обновено на 20.10.24 в 08:27