Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

14,3% е ръстът на безработицата в строителния сектор спрямо 2020 г.

Над 10 замразени ремонта в Пловдив, Пазарджик и Смолян

Маргарита Попиванова: Околовръстното шосе на Пловдив е най - драстичният пример за блокиран обект. 6 км от него са в безобразно състояние.

От Българската браншова камара „Пътища” обявиха готовност за протест заради водената срещу тях безпрецедентна кампания. Пътностроителният бранш е разтревожен, че Народното събрание не предприема действия по повод реалната опасност Агенция „Пътна инфраструктура“ да изпадне в невъзможност да поддържа пътищата в страната.

От средата на миналата година разплащанията с пътния бранш са спрени, замразени са близо 300 обекта, стотици километри от първокласната пътна мрежа не са обезопасени, няма възможност за никакви действия по второкласната мрежа, а за пътищата от трети клас въобще не е предвидена рехабилитация. Това напомня в позиция от тази сутрин Управителният съвет на Българска браншова камара "Пътища", който недоумява какво се случва в Народното събрание.

Още вчера депутатите трябваше да разгледат предложението АПИ да предоговори действащите договори, така че срокът на прекратяването им да се обвърже със сключването на нови договори по откритите тази година процедури по Закона за обществените поръчки. Точката трябваше да е първа за дневния ред на парламента вчера, но бе отложена за днес.

В отворено писмо до медиите от пътностроителния бранш заявяват, че „странни политически „игри“ блокират приемането на разумното и обосновано решение от Народното събрание. Призивът към депутатите е да проявят разум и да защитят живота и здравето на българските граждани. 

В противен случай Българска браншова камара "Пътища" предупреждава, че ще възстанови протестните действия. Като начало ще бъдат затворени недовършените пътни участъци.

Маргарита Попиванова пред Радио Пловдив 

Председателят на Контролния съвет на Българската браншова камара „Пътища” Маргарита Попиванова заяви пред Радио Пловдив, че в момента целият пътностроителен бранш е блокиран

Тя припомни, че още преди година по времето на служебното правителство непрекъснато са алармирали за проблемите в строителния бранш и за ситуацията, в която са изпаднали. 

Ситуацията сега не е по – различна, а липсата на разплащания води след себе си загуба на работни места. Строителните фирми са напълно неплатежоспособни и задлъжнели. 

Безработицата в строителния сектор се увеличаваСпрямо 2020 г. ръстът е 14,3%, обяви Попиванова и посочи, че браншът очаква тази година за него да е нулева.

В Пловдив и областта замразените обекти са 5. 

Най – драстичен пример сред тях е Околовръстното шосе на Пловдив, съобщи Маргарита Попиванова.

Тя припомни, че ремонтът на Околовръстното обхваща само 2/3 от шосето, но част от него все още не е довършен.

„Това са едни 6 км, които са в безобразно състояние. Жителите на Пловдив непрекъснато пътуват по него“, коментира Попиванова.

Други спрени ремонти са входът на Пловдив откъм Карловско шосе, входът от магистрала „Тракия“ 3 805, пътят Първомай – Асеновград 3 667, който е в безобразно състояние.  

В област Пазарджик са замразени два пътни ремонта, а в Смолянска област четири.

Попиванова потвърди, че от строителния бранш са в стачна готовност.

Просто не можем да стоим безучастно да гледаме потъпкването на бизнеса и унищожаването му", категорична е председателката на Контролния съвет на Българската браншова камара „Пътища”.

Интервюто на Екатерина Костова с Маргарита Попиванова е в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34

Медийни уроци за 7 клас преди лятната ваканция

Директорът на Радио Пловдив Чавдар Каришев приветства децата и разказа за мисията на радиото. Нашето радио е първото, което звучи онлайн, още от 1998 г.  Децата ни днес са потопени в интернет и за тях  често е трудно, как да преценят кое е истина и кое лъжа. Но, в училище "Алеко", както е известно в Пловдив имат свое радио, където..

публикувано на 27.06.24 в 12:03