Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

100 млн. лева са неплатените на "Европейски пътища" ремонти

Около 100 милиона лева са неразплатените суми към фирма "Европейски пътища", която извършва ремонт на ключови за Пловдивски област трасета, каза пред Радио Пловдив директорът по строителството Гинка Маринова.  

Днес представители на дружеството се включиха в националния протест с искане да получат дължимото. Техни работници бяха пред Народното събрание и на входния път на Пазарджик.

Завършени обекти

50 милиона невзети плащания фирмата за напълно завършени още миналата година обекти. Пътят Югово - Лъки до началото на област Смолян е завъшен през ноември. Той е с дължина 31 километра, стойността на извършените дейности е около 30 милиона лева. 20 милиона лева не са получени и за ремонта на две пътни отсечки в Карловско - до селата Певците и Васил Левски.

Възложени, но спрени обекти

Фирмата прави ремонта на Околовръстното шосе на Пловдив с обща дължина 14 километра, който трябваше да приключи до септември 2021 година. Изпълнени са два участъка, но все още не е разплатена отсечката от Кукленско до Коматевско шосе, а ремонтът е спрян преди началото на най- тежкия и в лошо състояние последен участък. 

85% е изпълнена работата по 9 километровата отсечка на пътя Първенец - Лилково, но разрешение за продължение на работата след зимата няма, не са платени 6 милиона лева. 

Близо 100% са приключли дейностите и по пътя от Асеновград до границата с област Кърджали - 32 килиметра на стойност 32 милиона лева. 

Не са платени и 6 милона лева за ремонт на пътя Садово - Асеновград.

Гинка Маринова сподели, че освен тези, имат планови задания за още няколко трасета. Едно от тях е Първомай - Асеновград, където всечко е готово за работа, но непосредствено преди началото на ремонта АПИ спира ремонта. Същото е положението с 2 километра отсечка от Карловско шосе до входа на Пловдив и отсечката Пазарджишко шосе - с. Бенковски. За тези пътища е сключено споразумение между служебния министър Виолета Комитова и пътните фирми са поели  ангажимент договорите да се изпълнят до края на м. май. АПИ обаче не дава резрешение, дейност няма, а сроковете изтичат.

Междувременно анализ на фирмата сочи, че заради посъкпването на битума и дизела договорите трябва да се анексират между 30 и 50 процента, за да може да се работи нормално и качествено.

По думите на  Гинка Маринова пътните биха приели да получат дори и обсъжданите 50 процента дължими плащания, защото иначе не могат да продължат дейността си, нито да задържат работниците си "Ако това не стане ще е много добре, а ако не стане - протестите ще продължат"

Цялото интервю е в прокачения звуков файл..





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

През октомври максималната температура ще е 32 градуса

„Най-високите температури през октомври ще достигат до 27-32 градуса. Те най-вероятно ще се реализират в този период, който сега предстои с  повишение на температурите. И за второто десетдневие има индикации, че ще има температури, които ще са близки до 30 градуса“, това заяви в интервю за Радио Пловдив Анастасия Стойчева от НИМХ...

публикувано на 01.10.24 в 10:46
Цветелина Пенева

Надяваме се да не се провали машинното гласуване

27 дни ни делят до поредните извънредни парламентарни избори в България. Има ли условия за прозрачен вот и какви са опасенията, свързани с подготовката? „ЦИК и другите институции, които се ангажирани с провеждането им вече знаят какво да вършат и всички процеси, които трябва да се случат до 27-ми октомври, се надяваме, че ще бъдат..

публикувано на 01.10.24 в 10:01

Ниски добиви при зърнените култури заради сушата

Ниски са добивите при зърнените култури в България заради сушата. Лоша и слаба е била годината и в Пловдивския регион при слънчогледа и маслодайните култури. Това заяви Людмил Работов, председател на Съюза на зърнопроизводителите в Пловдивско и член на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Той обясни, че в Пловдивско добивите при..

публикувано на 30.09.24 в 16:07
Д-р Димитър Казаков, координатор по донорство в УМБАЛ „Свети Георги“

Успешни са първите за годината донорства от УМБАЛ "Св. Георги"

Първите за годината - две донорски ситуации бяха реализирани този уикенд в УМБАЛ „Свети Гeорги“ в Пловдив. За 24 часа –двама пациенти в мозъчна смърт дадоха шанс за живот на седем души у нас и в чужбина.  Органите отпътуваха със самолети от летище Пловдив за Унгария и Германия, а във Военно медицинска академия - София и в УМБАЛ..

публикувано на 30.09.24 в 14:44

Решават утре ще има ли рейсове до Труд и Войводиново

Проблемът с транспорта между селата Труд и Войводиново от община „Марица“  и Пловдив ще бъде обсъден на среща в областна администрация утре. Това съобщи в интервю за радио Пловдив кметът на „Марица“ Димитър Иванов. Целта е да се постигне споразумение градските линии с номера 1 и 15 да стигат до двете села, обясни той.  "Утре се събираме при..

публикувано на 30.09.24 в 13:52