Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Клуб „Неделя“ – за красотата и традициите на Цветница

В дъждовния неделен следобед отваряме широко вратите и душите, и ви очакваме да бъдем заедно в Клуба!

Честито на именниците, казваме от сърце и гръмогласно, и ви желаем всичко най-прекрасно! Носете името си усмивка и с вдъхновение, и с много, много настроение!

С омайния мирис на цветя и пеенето на птиците през пролетта, Цветница е празникът, който ни пренася в една незабравима приказка. Приказка, която може би разказва за „Имената на цветята“. Неин автор е един от най-обичаните и съвременни детски писатели, и носител на много престижни награди – Петя Александрова. С нея говорим за празника, за творчеството й като цяло, и за изкуството да пише за деца. Срещата ни с Петя Александрова е малко след новините в 17:00.

Преди това обаче, за да се потопим в красотата и традициите на Цветница, ще поканим в ефир д-р Лилия Старева. Тя е доктор по философия, етнограф и фолклорист, и не на последно място автор на много книги за българските празници и обичаи.

Ще разберем от самата нея как отбелязва своя имен ден и кои са по-малко познатите традиции свързани с един от най-хубавите пролетни празници – Цветница.

Към финала на предаването ще ви разходим и до галерия „Резонанс“ в Пловдив, за да разгледаме заедно изложбата „Рисунки от конкурс „Арх.Георги Савов“. В това начинание ще ни помага самият арх.Савов, който е възпитаник на Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ и създател на конкурса. Кои са отличените млади художници в това творческо състезание и какви са впечатленията от седмото му издание, предстои да научим.

Бъдете с нас! Започваме в 16:00 по радио Пловдив и в Клуб "Неделя"!
Още от категорията

Отклонения и изключения „Ден след ден“

На 27-ми септември лекарите се борят за живота на 2- годишно дете, жертва на жестоко насилие, а най- големият производител на ябълки у нас каза сбогом на бизнеса си. Разказът на институциите за поредния случай на насилие, както и експертното мнение на психиатъра д-р Веселин Герев за причините за агресията на осиновителката на детето ще са..

публикувано на 27.09.22 в 14:35

"За Хайваните с любов" в "Следобед с Едит"

Вторник е, сладури! 🥳 Време е за неистови звуци от животинското царство! 🙉 ➡ Включи се в играта "За хайваните с Любов!" 😻 Днес, между 14 и 15ч. се ослушвай много внимателно.👂 В ефира на Радио Пловдив ще чуеш стенания от различни създания, а твоята задача е да познаеш - Кое е това животно, само по звуците, които издава! 🤔 Разбира се,..

публикувано на 27.09.22 в 13:00

Спортуваме във „Вход свободен“

За осма поредна година, на 30-ти септември, ще се проведе Европейският ден на спорта в училище. Той се случва всеки последен петък на месец септември и се координира от сдружение „BG Бъди активен“. Неговата цел е да запознае децата с нови възможности за спортни занимания, да насърчи интереса им към здравословния начин на живот и да ги мотивира да се..

обновено на 27.09.22 в 09:39

Новините с коментар "Точно днес"

Седмицата ще завърши с изборния ден. На финала на кампанията за нейния смисъл и дух ще говорим със социолога Боряна Димитрова. Доколкото социологическите сондажи са сходни в прогнозите си, новият парламент вече очертава физиономия. Въпросът е какво ще произведе сборът на прескочилите 4%- вата бариера. И още  - колко представително ще е  и на каква енергия..

публикувано на 26.09.22 в 17:07

Изборът на сезона или избори всеки сезон в „Ден след ден“

Последните дни на предизборната кампания съвпадат с първите есенни,  но все още носят остатъчен вкус на лято. Плодотворен ли ще бъде сезонът след изборите?   Има ли избор при парламентарния вот или да се готвим за нов изборен сезон?    Какво очакват пловдивчани и помогна ли им кампанията да решат дали да гласуват – отговорите са в анкета на..

публикувано на 26.09.22 в 14:45