Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Клуб „Неделя“ – за красотата и традициите на Цветница

В дъждовния неделен следобед отваряме широко вратите и душите, и ви очакваме да бъдем заедно в Клуба!

Честито на именниците, казваме от сърце и гръмогласно, и ви желаем всичко най-прекрасно! Носете името си усмивка и с вдъхновение, и с много, много настроение!

С омайния мирис на цветя и пеенето на птиците през пролетта, Цветница е празникът, който ни пренася в една незабравима приказка. Приказка, която може би разказва за „Имената на цветята“. Неин автор е един от най-обичаните и съвременни детски писатели, и носител на много престижни награди – Петя Александрова. С нея говорим за празника, за творчеството й като цяло, и за изкуството да пише за деца. Срещата ни с Петя Александрова е малко след новините в 17:00.

Преди това обаче, за да се потопим в красотата и традициите на Цветница, ще поканим в ефир д-р Лилия Старева. Тя е доктор по философия, етнограф и фолклорист, и не на последно място автор на много книги за българските празници и обичаи.

Ще разберем от самата нея как отбелязва своя имен ден и кои са по-малко познатите традиции свързани с един от най-хубавите пролетни празници – Цветница.

Към финала на предаването ще ви разходим и до галерия „Резонанс“ в Пловдив, за да разгледаме заедно изложбата „Рисунки от конкурс „Арх.Георги Савов“. В това начинание ще ни помага самият арх.Савов, който е възпитаник на Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ и създател на конкурса. Кои са отличените млади художници в това творческо състезание и какви са впечатленията от седмото му издание, предстои да научим.

Бъдете с нас! Започваме в 16:00 по радио Пловдив и в Клуб "Неделя"!

БНР подкасти:

Още от категорията

"Шейкър" - в утрото на изборния ден

Ранното неделно утро споделяме заедно! Изборът на интересни теми и събеседници, съчетаваме с проследяване на началото на изборния ден. Репортерът ни Дора Башакова очакваме с в ключване от избирателна секция в кв. „Кючюк Париж“ в Пловдив, в самото начало на вота. Покана за прекрасното събитие „Засаждаме 1500 дръвчета“ , организирано от Планинско..

публикувано на 01.04.23 в 17:05

Да изпратим март в "Ден след ден"

Днес в полунощ приключва предизборната кампания за 49-то Народно събрание. Пет партии сигурно влизат в следващия парламент, сочи проучване на „Тренд“, а още за допитването ще научим от социолога Евелина Славкова . Бомбени заплахи в училищата, където са най-често изборните секции, пристигат по различни канали цяла седмица. Какъв е скритият им..

публикувано на 31.03.23 в 14:45
киберсигурност

Вход свободен - на часове от април

31-ви март е обявен за Международния ден на резервното съхранение на данни или т.нар. бекъп. Целта му е да подсети потребителите на компютри да се подсигурят с резервни копия на своята информация, а мотото е “Не бъдете първоаприлски глупак, направете бекъп на 31 март”. Загубата на файлове е много по-често срещана, отколкото си мислите. Един малък..

публикувано на 31.03.23 в 10:05

"Точно днес" и стихиите на мрежата

Ежедневието събра преди вота и нови атаки на хакерите. В е - мейлите на част от българските училища пристигнаха съобщения, целящи заплахи към деца, учители и родители. Пловдив не остана извън тази схема на атака, на 30 март дойдоха първите евакуации на учениците, организирани след съобщения в пощите на няколко училища. За реакциите, адекватни за тази..

публикувано на 30.03.23 в 16:15

Епидемия от e-заплахи и избори „Ден след ден“

Към епидемията от избори у нас през последните две години тези дни добавяме епидемията от заплашителни имейли, които получават училища в големите градове на страната, а от днес и в Пловдив. Заради предупрежденията кметът Здравко Димитров обяви петъчния ден за неучебен. Реакцията на директори, учители, деца и родители обобщаваме в предаването „Ден..

публикувано на 30.03.23 в 14:37