Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Църквата може да помогне много за бежанската криза

Винаги може да се иска повече, но първо да започнем от себе си критиките

| обновено на 18.04.22 в 11:01

Страстната седмица за православните християни започва точно днес. Смирението, съпреживяването на страданието и очакването на светлото Възкресение са част от символите на духовния ритуал. За него, за вярата и мистиката говорим в предаването с Пламен Сивов от фондация Покров Богородичен.

Според него във времето на войната за християните е много трудно да се говори за нея от позицията на православни. 

"От позицията на вярващия, дори няма значение, че става въпрос за война на православни, защото погледнато в микро жестовете на войната, в малката архитектура на войната, тогава става въпрос за убийството на хора, там вече темата за християнството присъства по различен начин. Трудно ми е да говоря, това което споделям е, че лично за себе си се ограничавам в писане и публично говорене за войната, единствено гледам към темата за емпатията", каза Сивов. По думите му българското общество е раздвоено, една част наблюдава и критикува пристигането на украинските бежанци с джипове, а другите реално помагат. 

"Не мисля обаче, че повечето хора у нас са оперирани от базисна чувствителност и са само наблюдатели на пристигането на украинците у нас", допълни Сивов. Той смята, че това разделение при нас е особено дълбоко, и което всеки път с нова ситуация се оказва възможно.

"Следвайки християнската призма, през която гледаме към войната, то това, което трябва да имаме като приоритет е да видим страданието и да се позиционираме спрямо него, става въпрос за убийства и смърт, чак след това да поставим политическата интерпретация", каза Сивов. 

По повод на вярата и молитвата в деня ни, след пандемията и по времето на войната: "Подобни процеси имат своите емпирични доказателства, те могат да бъдат доказани и изследвани, но у нас подобни изследвания не се правят. Разчитаме на лични впечатления. Аз не мисля, че има динамика на  хора, които да се причисляват към църквата в по-голяма степен. Тези, които са били вярващи, си продължават да посещават църквата. Има много хора, които изобщо не се впечатляват от катаклизмите, те минават без да ги отразят във вътрешния им свят. Имаме цели общности, които ги разбират и усещат само когато се сблъскат с ограничения." 

Понастоящем Пламен Сивов се занимава с музика, с групата му "Точка БГ" и организира с фондация Покров Богородичен  - национален конкурс за християнски роман 2022. Предстои до лятото да станат ясни резултатите и кой е награденият роман от конкурса. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Честваме Петровден!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители.  Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.  Петър се..

публикувано на 29.06.24 в 08:56
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34