Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За предадената вяра „Ден след ден"

На Велика сряда е Тайната вечеря на Божия син с Апостолите, по време на която им казва, че един от тях ще го предаде. 

От библейските вървим към реалните измерения на днешната Велика сряда за православните християни:

Темите днес:

Всеки ден едно населено място в България остава без транспорт, обявиха от Конфедерацията на автобусните превозвачи. Заради високите цени на горивата превозвачите излизат на 27 април на ефективен, а след това и на безсрочен национален протест.

Може ли държавата да предотврати срива на обществения транспорт? Защо Брюксел определя дали в България да се намали акцизът върху горивата, както твърди премиерът Кирил Петков? Какво зависи от държавата? Разговорът ще е с енергийния експерт Димитър Иванов, председател на Движението за енергийна независимост.

А днес протести блокираха ключови пътища в страната. Пътните строители излязоха на пореден протест заради неизплатени от държавата пари за извършена дейност. В Пловдив кратка блокада имаше на кръстовище на Околовръстното шосе, както и на пътя Смолян – Асеновград. Репортажът от протеста е на Емил Костов.

Българите очакват повишения на цените в следващите месеци и не искат нови избори. Това сочи огласеното днес проучване на „Галъп интернешънъл болкан“. За участниците, въпросите, отговорите и изводите от изследването говорим с политолога Светлин Тачев от „Галъп“.

И още:

След мощната хакерска атака срещу „Български пощи“ днес кибератака спря сайта на Комисията за енергийно и водно регулиране. Подобни атаки през последните седмици имаше и към сайта на Министерския съвет и към МВР.

Какви са пораженията от злонамерените действия и каква е оценката на засегнатите системи? Възможно ли е изграждането на система за стабилна сигурност? Ще зачестяват ли реабните атаки пропорционално с дигитализацията? Търсим коментара на експерта по дигитална сигурност Ясен Танев.

Ще има ли нови протести в Белащица заради работещата там кариера, въпреки прекратената концесия? Димитър Владимиров разговаря с Павел Гимишев от Инициативния комитет „Стоп на кариерите в Белащица".

Близо 2000 са вече приютените в Пловдив украински бежанци. Те са предимно майки с деца и възрастни хора. За проблемите и решенията по устройването на бежанците Иванка Петкова разговаря със заместник-кмета по социални дейности Георги Титюков.

Иванка Петкова разказва и за работата на общината по два проекта за социална интеграция на уязвими групи хора. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Вход свободен" в контрастите на юни

Миналият месец (дори не желая да го нарека май!) неохотно приключи с плахо затопляне. Новодошлият юни, въпреки горещата си кръв и топлия прием на зарадваните жители, още не може да вземе твърдо решение какъв да бъде- лятно усмихнат или облачно намръщен, мокър и градоносен. Единственото място, което по никакъв начин не се влияе от капризите на..

публикувано на 06.06.24 в 09:05

"Точно днес" на 6 юни за изборите в политиката и по пътя

В четвъртък сутрин с актуалните теми и събития до 9.30 часа. Параграф 22 ли е пътната безопасност у нас и как готвените промени в шофьорските курсове ще спомогнат да спре безумието по пътищата? Един от основните акценти е да се прекрати безкрайното явяване на поправителен изпит при кандидатстването за книжка. Предвижда се и по-голям контрол на..

обновено на 05.06.24 в 16:55
ДГ

"Ден след ден" градски теми и протести

Президентът, премиерът и военният министър откриха в Пловдив тазгодишното международно отбранително изложение  „Хемус“. Репортажът от събитието е на Антоанета Петричанска . В предаването следим и 2 протеста – на животновъдите край Калофер и на пловдивчани за кучето Джеси. Втори ден стопани блокираха за 1 час Подбалканския път край..

публикувано на 05.06.24 в 14:45

Еко и театрално във „Вход свободен“

Всяка година на 5 юни се отбелязва Световния ден на околната среда. Това е най-мащабното събитие, посветено на опазване на природата, от отбелязването му за първи път през 1972 година, досега. Тематично, днес говорим за прожекцията на филма „ИзЧисти планини”, на сдружение „За Земята“, през юни в Пловдив. Данита Заричинова ни разказва...

публикувано на 05.06.24 в 09:30

С културните и актуални пловдивски теми „Точно днес“

Пловдивското утро на 5 юни ще посрещнем с актуалните теми от него, ето какво ще чуете във времето до 9.30 часа: Какво налага обследването на Братската могила в Пловдив и докъде стигнаха дейностите за реновация на кино „Космос“? За двете знакови за града места ще разговаряме с Пламен Панов, заместник-кмет на града с ресори култура,..

публикувано на 04.06.24 в 16:47