Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблемът е не дали ще има туристи, а кой ще ги обслужва

| обновено на 23.05.22 в 16:04

Това лято очакваме ръст на туризма в България и то много по-голям от миналата година, заяви за Радио Пловдив Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма. 

Той поясни, че заради войната в Украйна се е освободил голям летателен капацит на авиокомпаниите и вече има повече заявки за чартърни полети за българските летища. като пример Драганов посочи летище Пловдив, към което увеличението на интереса е значително. Според него България е открита от международните оператори като нова сигурна дестинация.

"Възстановиха се доста чартъри, а има и силен интерес от нашите съседите. Само от Румъния очакваме милион туристи. Интерес има и от другите ни съседки - Гърция, Турция и Северна Македония. Освен това наблюдаваме голяма възвращаемост на турсти, които познават страната ни като дестинация, къкъвто е примерът с Плоша".  

Румен Драганов коментира, че Турция и Гърция също са припознати от междунаридните оператори като сигурни дестинации и ръстът на туристите в тях ще е значителен. 

Според него конкуренцията на пазара у нас съществува реално и затова цените няма да бъдат раздути заради инфлацията. "Ние имаме свръхпредлагане на легла, затова не очаквам инфлацията да повлияе на всички оператори. Тук помага и фактът, че голямата разлика в цените между ниския и високия сезон у нас може да компенсира операторите, за да не държат постоянно високи цени".  Драганов добави, че в голяма част от хотелите цените са договорени още през 2020 година, "а те са ниски и кой турист би се отказал от тях".

В заключение Румен Драганов поясни, че пандемията е променила технологично туристически бранш като го е дигитализира и е дала възможност за извършването на редица различни услуги.  Проблемът, който остава, според него е в заплатите на обслужващия персонал, защото те продължават да са недостатъчно високи. "Т.е. проблемът е не дали ще има достатъчно туристи, а кой ще работи, за да бъдат те обслужени".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Жители на Хвойна се оплакват от шумов терор

Жители на село Хвойна изпратиха петиция до Общинския съвет в Чепеларе и до областния управител на Смолян , в която настояват да се промени Наредба № 1 за опазване на обществения ред, в частта й за нерегламентирания шум. Документът е подписан от 70 живущи в селото, където постоянно живеят около 320 души. Те се оплакват от непрестанен силен..

публикувано на 21.05.24 в 11:19

Остаряването е въпрос и на ценностна система

Най-мащабното изследване на български език за последните 20 години по темата за остаряването ще бъде представено днес. Това е книгата на психиатъра д-р Владимир Симов "Остаряването. Психологични, психиатрични и нервнокогнитивни  аспекти", която разглежда промените в поведението с възрастта, някои специфични характерологични изменения, деликатни..

публикувано на 21.05.24 в 10:50

Декарбонизацията е най- голямото предизвикателство пред света

Възможна ли е промишленост c нулеви нетни емисии и ĸaĸ дa бъдe пocтигнaтa? Това е въпросът в подкаста "Европа: Ново поколение" на тема "Отрасли с нулеви емисии и биотехнологии", отправен към експерти в областта на енергетиката и бизнеса. Те обръщат внимание, че преходът на индустрията към нулеви емисии е свързан с радикални промени в..

публикувано на 21.05.24 в 10:23

Кампания събира средства за операция на 22-годишния Георги

Зов за благотворителност в подкрепа на 22-годишния Георги Маринов, претърпял тежка катастрофа край Хисаря, в резултат на което момчето е парализирано от гърдите надолу. Благотворителната кампания за събиране на средства за операция, която стартира миналия месец, продължава, а сред основните организатори на дарителската инициатива под надслов..

публикувано на 21.05.24 в 10:10

Инициативи като "14 века България в Европа" ни обединяват

Генералните директори на БНР, БТА и БНТ Милен Митев, Кирил Вълчев и Емил Кошлуков представиха съвместната инициатива "14 века България в Европа".  Не само патриотизмът е във фокуса на инициативата. Искаме да се фокусираме върху събития от българската история, за които се знае малко. Ние сме призвани да разкажем истината за събитията, обясни в..

обновено на 20.05.24 в 16:38