Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

1 лев за превенция спестява 100 лв. терапия

Един  лев финансиран в превенция спестява 100 лв. терапия. Тази теза защити в предаването "Точно днес" д-р Радосвета Стаменкова, която участва в дискусия  “Сексуално и репродуктивно здраве: от жени за жени“. 

"Проблемът с непроследените бременности започна много преди пандемията, а решението му не е чак толкова сложно. То е въпрос на политическа воля и на желание. 

Ако направим, така че всички бременности да бъдат проследявани адекватно при специалисти, то ще направим голяма услуга както на бюджета на държавата, така и на човешкият ресурс на тази страна", коментира д-р Радосвета Стаменкова. 

Във връзка с ранната бременност сред ромите и ниската им здравна култура д-р Стаменкова добави, че над 305 здравни медиатори работят в над 100 общини и се справят изключително ефективно за повишаването на "здравната грамотност". 

"На моменти се притеснявам, че към тях има свръхочквания, а те не са панацея", заяви д-р Стаменкова.

"По-лесно е да задържиш дете в училище, отколкото да го върнеш. Този, който превентира ранното отпадане от училище превентира и ранните бракове, бременности и феномена деца раждат деца.

Трябва да се работи не само на ниво млади хора, но и с родителите и цялата общност. Има все още традиционни общности, в които се казва, че с настъпването на първата менструация е добре момичето да се спре от училище, защото трябва да встъпи в брак честно.

Дори родителите да искат да се противопоставят на тази идея понякога натискът на средата е силен и те трябва да направят това, което е социално приемливо за общността", обясни д-р Стаменкова. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Още от категорията

БСП иска одит на парите за наводненията, покани жители на трите села в НС

Парламентарната група на „БСП за България“ настоя за финансов одит на средствата, отпуснати за преодоляване на последиците от наводненията в карловските села Богдан, Слатина и Каравелово.  От левицата бяха поканили в кулоарите на Народното събрание и хората от трите села, според които държавата не е положила достатъчно усилия за отстраняване на..

обновено на 27.01.23 в 17:34

Алтернативни храни са необходими, но внимателно

За и против позволеното от Европа влагане на брашно от домашни щурци в храните. По темата – Кремена Дервенкова от   Асоциация на производителите на насекоми в България и диетологът проф. Донка Байкова. Като дългоочаквана новина, която дори доста се е забавила, определи решението на ЕК за употребата за храна на брашно от домашни щурци..

публикувано на 27.01.23 в 17:19

Ако няма разделителни линии, ще имаме правителство

Дори и „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ да се явят заедно на предстоящите избори и да са първа политическа сила, те пак няма да успеят да реализират мандата. Причината е, че за да има правителство не трябва при правенето на политики да има разделителни линии. Тази теза аргументира политологът доц. Иван Начев в предаването..

публикувано на 27.01.23 в 10:45

Страх ме е, че овладяването на Панаира няма да спре

Надявам се да дойдат на изслушването за Пловдивския панаир Бойко Борисов, Сергей Станишев, Румен Овчаров, Корнелия Нинова, защото ги е поканил българският парламент, а ние сме парламентарна република. Това заяви в предаването "Точно днес" депутатът от "Демократична България"  Йордан Иванов , който е член на временната парламентарна комисия за Панаира...

публикувано на 27.01.23 в 09:54

Европейският дигитален хъб за киберсигурност избра Пловдив

Община Пловдив, Пловдивския универститет Съюза за стопанска инициатива, Българската асоциация по киберсигурност и БАН обявиха старта на  нов стратегически проект за киберсигурност.  Това е Европейският цифров иновационен хъб „Тракия“ Основният фокус е създаването на комплексна рамка от услуги в тази област, насочени към малките и средни..

публикувано на 26.01.23 в 15:56