Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

В "Срещите" - за войната и греха

"- Боже, защо допускаш войната?

- А ти, човече, защо допускаш греха?"
Върху едни такива диалози ще мислим тази събота с госта на "Срещите" - журналиста Горан Благоев
И още - Християнското  Евангелие не оставя място за оправдание на войната и заедно с това има толкова много воини светци. Как да си го обясним?
Слушайте, ще е интересно. 

БНР подкасти:

Още от категорията

В "Срещите" за религиозните традиции и морала

Тази събота в "Срещите" с гостите Илия Кожухаров, Петко Атанасов и отец Радослав Паскалев се опитваме да погледнем към дълбоките кладенци на религиозните традиции, за да видим  моралните принципи преди Библията. И да поразсъждаваме защо битува тезата, че цялата ни съвременна нравственост е рожба на десетте Божи заповеди. 

публикувано на 09.12.22 в 10:21

„Алтер его” - с музика и слово срещу войната

Отлагаме усмивките със седмица. Отново ще говорим против войната. Без алтер егото на водещия.  На фона на изострящата се криза в Украйна, ще апелираме за мир и човечност със стихове по темата и музика по същество. Всичко, казано в предаването ще бъде авторско. Стиховете – от книгите на Петър Краевски. Надяваме се, че не ни възприемате само откъм..

публикувано на 09.12.22 в 10:11

Последната изложба на Стамен Карамфилов е в Стария град

Ретроспективна  изложба на Стамен Карамфилов, която е последната в творческия път на автора, представят Фондация „Изкуството през вековете“ и Читалище „Иван Вазов“ в Стария град.  "Вечерта ще бъде специална, тъй като ще се срещнем с творец, който пази историята на древна техника. А да пазим историята е важно, защото без историческа памет губим..

публикувано на 09.12.22 в 06:45

Среща с алпиниста Жеко Вътев в НБ „Иван Вазов“-Пловдив

Инициативата „Аптека за душата“ организира среща с алпиниста Жеко Вътев, който ще представи четирите върха – Матерхорн /Европа/, Алпамайо /Америка/, Ама Даблам и Хан Тенгри /Азия/. Той е единственият българин, който ги е изкачил. Срещата е от 18 ч. в Конферентната зала на НБ „Иван Вазов“ – Пловдив. Жеко Вътев се занимава с алпинизъм повече от..

публикувано на 09.12.22 в 06:42

Във Велинград представят оригинали на Салвадор Дали

В продължение на 4 месеца във Велинград гостуват оригинали на Салвадор Дали. Изложбата с ксилографии на гениалния испански художник е подредена в Художествената галерия на града, а творбите илюстрират 100 стиха от „Божествена комедия“ на Данте. Сюрреалистът работи 9 години, за да създаде рисунките, уточняват от общината. Изложбата гостува..

публикувано на 08.12.22 в 10:42