Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без финансова независимост няма общинска децентрализация

Ако няма финансова независимост на общините, то идеята за децентрализацията им ще се окаже обречена и ще се провали. Тази теза защити депутатът от ГЕРБ-СДС Дани Каназирева в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив.

Коментарът й дойде във връзка с предложението на Настимир Ананиев за сливане на общините с цел подобряване стандарта на живот на гражданите, даване на повече правомощия на общините, както и въвеждане на мандатност на кметовете и общинските съветници.

„Това е една от най-сериозните реформи, която трябва да се проведе. При сливането само на една или две общини ние няма да постигнем нищо добро за местните общности, ако това не е придружено с финансова децентрализация.

Ще ви дам един много прост пример с районните кметове, когато бяха направени изборни, т.е. не да се назначават, а да се избират от хората. Те обаче без да имат самостоятелен бюджет, с който да отговорят на очакванията на своите избиратели в районите, останаха същите зависими чиновници спрямо избирателите си.

Затова, когато говорим за окрупняване на общини, то трябва да си дадем сметка, че това трябва да мине през сериозен процес на децентрализация. Представете си ако към Пловдив дойдат още две общини, но без община Пловдив да има повече финансови правомощия, повече  административна децентрализация – няма да се постигне нищо различно като качество на живот на местната общност“, аргументира се Дани Каназирева.

Според нея въвеждането на мандатност на общинските съветници и кметовете, която предлага Настимир Ананиев, не може да се случи без констуционни промени. Причината е, че в конституцията на Р България е записано, че мандатност има само президентът.

„Това са нахвърляни промени, които нито ще постигнат резултат, нито са облечени компетентно, нито са изготвени с разбираем прочит на законодателството“, каза Каназирева. Тя допълни още, че те може би са направени в контекста на местните избори и по-лесното им печелене.

 За актуализацията на бюджета, която предстои, Каназирева коментира, че предложените мерки за овладяване на инфлацията са закъснели и не ясни. „Това, което става ясно е, че ще задлъжнеем с още 10 млрд. лв. С актуализацията на бюджета страната се вкарва в дългова спирала и трайно натрупване на дефицити“, обясни Каназирева.

Според нея се спекулира с пенсиите, защото по думите й реалното увеличение ще около 4%.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Румен Драганов

Пловдив е изключително впечатляващ за чуждите туристи

Какъв летен туристически сезон изпращаме и колко гости от България и чужбина посрещнахме? Питаме в програма "Ден след ден" - проф.  Румен Драганов  от Института за анализи и оценки в туризма.  В Световния ден на туризма, 27 септември,  Драганов подчерта, че изпращаме много добър сезон, може би най-добрият сезон за последните няколко години...

публикувано на 27.09.24 в 14:48

България трябва активно да влияе на общественото съзнание в РСМ

Скопие създаваше псевдопроблеми негативен отенък, които да отвличат вниманието от истинските проблеми пред членството в ЕС. Тъкъв беше и измисленият проблем с непоставянето на знамето им при неофициалната среща на президентните на двете страни. Целта на този маньовър беше да се покаже, че България е страната, която саботира диалога и пречи на..

публикувано на 27.09.24 в 10:42

20 на сто по-малка и по-скъпа гроздова реколта в Пловдивско

"Това беше изключителна от гледна точка на предизвикателствата година. В нашия край, слава на Бога, нямаше градушки и други природни бедствия, но пък за сметка на това горещините бяха страшни".  Такава равносметка прави Георги Джингаров, лозар и винопроизводител от Брестовица. По думите му, ако нашите предци са наричали част от дните през юли..

публикувано на 27.09.24 в 10:19

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет след 27.10.

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет на Пловдив след парламентарните избори на 27 октомври. Той е включен на второ място в листата на ГЕРБ - СДС за Пловдив град след лидера Бойко Борисов. В интервю за Радио Пловдив Костадин Димитров обясни решението си така: "Нямах колебания дали да се включа в листата, защото за 10 месеца имах много..

публикувано на 26.09.24 в 15:39
Георги Георгиев

ГЕРБ ще води кампания с адекватни послания

Предизборната кампания трябва да бъде по същество. Ние нямаме предизборна програма, а програма за управление,  която представяме по време на предизборната кампания, заяви в програма "Точно днес" третият в листата на ГЕРБ-СДС за предстоящия парламентарен вот и депутат в 50-то Народно събрание Георги Георгиев.  По думите му още на предишните..

публикувано на 26.09.24 в 11:33