Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството антагонизира вариантите за подкрепа

Управлението успя да антагонизира всички възможни варианти за подкрепа отвъд четирите формации, затова възможността за сформирането на ново правителство в рамките на този парламент е малко възможно. Това коментира политологът Христо Панчугов в предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив.

„Трудно ще е осигуряването на ново мнозинство още повече, ако подходът към създаването му е същият, какъвто беше и в основата на това мнозинство, т.е. единственият шанс правителството да продължи да функционира в този парламент минава през ясни приоритети и хоризонт, около които да се търсят коалиции да го подкрепят“, обясни Панчугов.

Той добави още, че търсенето на широко мнозинство означава, че ще нарасне ролята на опозицията за приемане на важните решения за страната. „Това обаче ще означава, че всички осъзнават сериозността на кризите.

Тези, които осъзнават сериозността на предложението биха подкрепили само нещо конкретно. Просто общият призив за това парламентът да продължи да съществува, защото ще е заплашена ценностната ориентация на България няма да успее да създаде мнозинство“, обясни Панчугов.

По думите му ново правителство в рамките на този парламент едва ли би било по различно. Причината е, че досега в рамките на 6 месеца четири партии не успяха да намерят общи приоритети.

Другият му довод е, че за да се сформира настоящото правителство сме провели три пъти избори. „Те не намериха алтернативна управленска формула на тази. От къде ще се намери сега изведнъж? Изведнъж субектите ще станат нови, ще имат нови ценности, какво ще се промени, за да се създаде ново правителство. Те се държат все едно нямат връзка с реалността", коментира Панчугов.

За предложението Бойко Рашков да оглави КПКОНПИ Христо Панчугов каза: 

"В интервю Бойко Рашков дори не направи опит да каже защо иска да застане начело на антикорупционната комисия. Необходимо е все пак да видим някакъв ясен приоритет, ясен прочит на това какво предстои в борбата с корупцията, кои са основните елементи в нея. 

Вместо това ни се предлага обща формулировка как това ще е предизвикателство за него. Изключително несериозен  е този подход в ситуацията, в която се намираме". 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Заплатите на българите скоро няма да стигнат европейските

Скоро няма шанс България да излезе от дъното на европейските класации по доходи. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив икономическият анализатор Светозар Гледачев. Причината е, че производителността на труда у нас е много ниска, в сравнение с останалите европейски държави. А за да се повиши тя, е необходимо..

публикувано на 01.05.24 в 11:47

Априлската епопея ни прави субект на европейската сцена

Априлската епопея ни прави политически субект на европейската сцена, тогава всички започват да говорят за българите. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив доцент доктор Атанас Шопов, директор на Исторечски музей-Панагюрище. Тогава център на източния въпрос, в тази поредна голяма източна криза, става българският...

публикувано на 01.05.24 в 11:21

Икономическият оптимизъм за България се отлага с две години

При годишна инфлация от 3% очевидно не можем да кандидатстваме нито тази, нито слдеващата година за еврозоната, а след скандалите в управлението мисля, че и Шенген трябва да го забравим, така че п редлагам да отложим големия оптимизъм за България за 2026- 2027 година. Това сочи анализ на макроикономиста рпоф. Боян Дуранкев, направен в предаването..

публикувано на 30.04.24 в 16:19
Тома Белев

По корупционната магистрала се движат партиите на статуквото

Корупционна магистрала и бърза "зелена" писта за големи инвестиционни проекти, които ще се оценяват в двойно по-кратки срокове или ще се приемат чрез мълчаливо съгласие. Целта – да се улеснят фирми от партийните обръчи в усвояването на средства.  Това е едната гледна точка към определяните като скандални промени в Закона за насърчаване на..

публикувано на 30.04.24 в 16:16

Броят на бежанците от Украйна у нас е като в началото на войната

Броят на украинските бежанци, които пристигат в Пловдив, бягайки от войната в Украйна, в момента е същият, както от началото на конфликта. Всеки ден от 3 до 5 семейства идват в нашия хуманитарен център само с един куфар и дете в ръце, обясни за програма "Точно днес" Наталия Елис, председател на фондация  „Юкрейн Съпорт енд Реноватион“. Според нея..

публикувано на 30.04.24 в 10:22