Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

С отцепници се управлява трудно и несигурно

Ключов е въпросът колко точно ще бъдат депутатите от ИТН, които ще решат да подкрепят ПП. Едно е да са 7, както се появи информация, друго е да се окажат 15, защото това ще формира различно мнозинство в НС, отбеляза в интервю за предаването "Ден след ден" политическият анализатор Димитър Ганев.

По думите му не се очертава стабилност, защото "Ако това управление разчита на отцепничество, то ще му е много трудно и тежко." Ганев припомни минали мандати, в които кворум се осигуряваше от опозицията.

Според него новите избори са по- реалистичен хоризонт на очакване. Най- вероятно наесен. 

А нов кабитет е твърде малко вероятен. Два са вариантите - той да е да е около ПП или около ГЕРБ. Ако е второто - това ще е доста страннна коалиция, в която всяка от участващите партии ще загуби повече, отколкото ще спечели.

Актуализацията на бюджета най- вероятно ще мине, прогонозира  Димитър Ганев.  "Защото всички си дават сметка, че помощта е ключова за бълагрските граждани ега. В противен случай, ако я няма - това би породило огромно социално напрежение." 

Ганев се позова на социологическите данни на ИЦ "Тренд", които показват, че ръстът на цените изпреварва в пъти като проблем всички други, които хората са посочвали преди години -  безработица, корупция, ковид  и т.н.

Цялото интервю е в прокачения звуков файл.


Още от категорията

Президентът дойде в Пловдив на конференция за редките болести

XIV–та Национална конференция, посветена на редките болести и на лекарствата сираци, стартира в Пловдив. Организатор на форума, който се провежда под патронажа на Министерството на здравеопазването, е Институтът по редки болести. Специален гост е държавният глава Румен Радев, който връчи Почетния знак на президента на изявени учени в областта на..

обновено на 29.09.23 в 16:25

Какво е "Живот в зелена среда" и възможен ли е у нас?

Над 30 места в България ще се включат тази година в Европейската нощ на учените - SEARCH 2023.  Инициативата започва днес и ще продължи в събота. Популярна наука ще има в Асеновград, Белоградчик, Бургас, Варна, Долна Митрополия, Казанлък, Пловдив, Русе, София, Троян, с. Черни Осъм, Ямбол, дори в родопската теснолинейка..

публикувано на 29.09.23 в 15:14

Нерегламентираният внос подбива цената на гроздето у нас

Лозарите и производителите на вино очакват помощ от държавата за популяризиране на българското вино и грозде на световните пазари, заяви в предаването "Ден след ден" Марин Калнев, член на Националното сдружение на българските лозари. Той посочи, че държавата трябва да спре нерегламентирания внос на грозде от съседни държави.  "Или ако има..

публикувано на 28.09.23 в 16:16
Николай Василев

Социална политика не трябва да се прави чрез данъчните ставки

„Винаги съм бил за единна ставка по ДДС, която сега е 20%, и да се търсят възможности за нейното общо намаляване на 18 или 19%, което е възможно, вместо постоянно да си играем с отделните сектори с диференцирани ставки“, това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Николай Василев, бивш вицепремиер на България. Той..

публикувано на 28.09.23 в 10:19

Правителството трябваше да реши за ракетите С-300

"Механизмът за поддържане на ракетните комплекси С-300 бе свъзан с участието на руски фирми, което на практика вече е невъзможно". По думите на военния експерт и бивш министър на отбраната Велизар Шаламанов това е валидно и за други оръжейни системи в страната и трябва да се мисли как да бъде намален риска от използването им. Днес Народното..

публикувано на 27.09.23 в 16:49