Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ трупа позитиви от правителство в будна кома

"Разговорът е изобщо дали е въможно да продължи да съществува Правителство под някаква форма в следващите месеци, защото след изтеглянето на министрите на ИТН, наблюдаваме по-скоро  агония и възможност да влезем в една политическа криза, за която нямаше никаква логика и в то период на кризи и война на няколкостотин  километра от нас". Това заяви политологът Светлин Тачев.

По думите му, съществуват няколко хипотетични възожности какво би се случило оттук нататък. 

"Първата е да се продължи с Кабинет на малцинството, който ще влезе в период на плаващи мнозинства и постоянно търсене на подкрепа по различни казуси и което ще го доведе до зависимости за Правителството от други политически формации.

 Вторият вариант е, след събитията около ИТН и  отлюспването на някои депутати, да се продължи с търсенето на депутати, които да подкрепят Кабинета, като се стигне до подкрепа от 121 души, което изглежда почти невъзможно. И третият вариант е да се търси ново Правителство в рамките на този Парламент, което на практика е трудно постижимо, тъй като червените линии между ИТН и ПП вече са страшно много и диалог там е почти невъзможен. А пък да се търси някакъв кабинет - експертен или на националното спасение и в него да влязат и политически формации от опозицията, това ще доведе до електорални щети у управляващите партии, тъй като това е отказ от идеята, с  която те дойдоха на власт".

Тачев подчерта, че чисто аритметично, вотът на недоверие може да мине, тъй като опозицията плюс депутатите от ИТН правят над 120 души. "Практически обаче, досега вот на недоверие в историята на България не е минавал и това предпоставя до някаква степен резултата от гласуването и този път."

Ситуацията е абсурдна - независимо че Правителството от самото начало е било разнолико, партиите са успели да  се обединят и да преодолеят няколко кризи, намирайки варианти, удовлетворяващи двете крайности в него - БСП и ДБ.  Като пример, Тачев посочи ключови теми като изпращането на оръжие за Украйна и  за позицията на страната ни, относно ветото за Република Северна Македония. 

"Пред нас стои темата за актуализация на бюджета, която е изключително важна на фона на растящи цени и инфлация и това трябва да се случи. Правителствотот със сигурност няма да приключи днес или утре, но агонията му ще продължи известно време, за да се свърши належаща работа.  ГЕРБ внасят вот на недоверие, но за тях в момента изглежда по-логично да оставят това Правителство да функционира в този стил на живот, който е нещо като будна кома - хем има Правителство, хем няма, като трупащите се върху него негативи ГЕРБ ще може да обръща в позитиви за себе си.   Не съм сигурен, че освен във "Възраждане", в опозицията има желание в момента за бързи избори". 

Опозицията няма какво да губи в момента. Ролята й е да бъде коректив на властта и  в ситуацията тя по-скоро печели. ГЕРБ, като основна опозиционна партия, може само да стои отстрани, да наблюдава и да дава съвети, подчерта Тачев. 

Той не се ангажира с изхода от днешното гласуване, заради непрекъснатите изненади, но подчерта, че всичко рефлектира върху хората и това води освен до загубата на доверие към политиците и партиите, и до загуби за демокрацията.

Чуйте повече от звуковия файл: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Приемът в професионалните училища се разминава с пазара

Почти половината ученици в професионалните училища няма да работят това, за което са учили. Това е един от изводите в изследване на Института за пазарна икономика. "Получава се така, защото ние виждаме раздут прием в едни по-остарели специалности. Освен това, напоследък се раздува приемът в специалности, свързани със сектора на информационните..

публикувано на 22.05.24 в 16:00

Проблем е прилагането на законите за защита на природата

Защитените зони в Родопите са достатъчни, необходимо е обаче да се подобри тяхното управление. Една от наложителните мерки е да се забрани сечта във вековни гори.  Това заяви по повод днешния Международен ден на биологичното разнообразие  Стефан Аврамов , екстерт във Фондация „По – диви Родопи“.  Той посочи, че от десетилетия Източните Родопи..

публикувано на 22.05.24 в 10:22

Пуснаха телефон в помощ на хора с автоимунни заболявания

Пуснаха нова информационна телефонна линия, която е в помощ на пациентите с автоимунни заболявания.  На нея съвети и насоки ще дават хора с автоимунни заболявания, които са минали през трудния път на лечението.  В първите дни след пускането й тя се обслужва само от  Анета Драганова, председател на Асоциацията на пациентите с автоимунни заболявания..

публикувано на 22.05.24 в 07:33
Румен Борисов и Ураган в работна среда

Не вярвам, че днес хората нямат доброта в сърцата си

Днес в предаването "Вход свободен"  и на територията на редовната ни рубрика "За животните с любов" Ви срещнахме с един човек, който се радва на малките неща в живота, и дори и загубил зрението си, не губи надеждата да посреща всеки един нов ден с усмивка, с вяра и винаги със своя верен приятел... на четири лапи - Ураган! Румен Борисов е незрящ,..

публикувано на 21.05.24 в 17:23

Идеята в Иран е да се сплотят подкрепящите режима

За ситуацията в Близкия изток след смъртта на иранския президент Ибраим  Раиси и издадената заповед за ареста на лидерите на Израел и Хамас – интервю с професор Владимир Чуков. Арабистът подчерта, че всякакви хипотези бяха лансирани след смъртта на иранския президент Ибраим Раиси. „Много, много въпроси бяха зададени в социалните..

публикувано на 21.05.24 в 16:57