Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

„Ден след ден" Видовден

На 15 юни отбелязваме Видовден или Деня на възмездието. Вярва се, че всички злини излизат наяве и поразяват виновните. Това е и смисълът на израза „Ще дойде Видовден“ - за всяко дело има отплата, всеки ще си получи заслуженото и ще бъде наказан за сторените дела.

В двата часа на програма „Ден след ден“ с коментари и анализи поглеждаме към делата на онези, които определят дневния ред на обществото ни:

Темите днес:

Има ли България паралелна външна политика по темата Северна Македония, както твърди министърът на външните работи в оставка Теодора Генчовска? Успяха ли изтъкнати наши учени да обяснят на света българската позиция за Република Северна Македония? Разбраха ли ни в Европарламента и каква врата отворихме там? След посещението в Страсбург разговор с един от участниците в срещите - доц. Спас Ташев от Института за изследване на населението и човека към БАН.

ГЕРБ поиска вот на недоверие на правителството заради финансовата му политика. Готовност да подкрепят вота изразиха ДПС и „Възраждане“. Финансовата политика на „Кабинета Петков“ като негова най – голяма слабост - темата коментираме с икономиста проф. Боян Дуранкев, специалист по маркетинг и стратегическо планиране.

Лавината от кризи, политическите турбуленции и войната за парите – статуквото и „промяната“ коментираме с политическия анализатор Осман Октай.

От Пловдив:

На фокус отново ремонти – този път в Източната промишлена зона на Пловдив. Започва премахването на паветата от улица „Владая“, а обещанието е до осем месеца ремонтът й да приключи. За работата на строителите, контрола на общината и дупките на „Рогошко шосе“ разказва Живка Танчева.

Президентът на фондация  "Америка за България" Нанси Шилър получи почетен знак на Пловдив. Репортажът от церемонията в Епископската базилика на Филипопол е на Димитър Владимиров.

Започваме след новините в 15 часа, слушайте ни до 17!
Още от категорията

"Точно днес" на 8 декември

Празнично в последния работен ден и с темите от деня, които следим в развитие. На 8 декември  честитим празника на българските студенти с призива "Празнувай отговорно!" и с пожелание да запазят академичния дух. С поздрав за студентите и с послание за младите хора ще чуем Богослав-Тервел Тодоров, студент четвърти курс българска филология  в СУ. Ще..

обновено на 07.12.23 в 16:53

Решения, разкрития и отличия в “Ден след ден”

За решенията от днешната сесия на общинските съветници в Пловдив ни информира Антония Попова . С носителя на наградата за пълно отличие „Златен Хипократ“ и младите лекари от Пловдив по време на дипломирането им се срещна Живка Танчева . С преподавателя по български език и литература Росица Бакалова  ще коментираме на какво се..

публикувано на 07.12.23 в 15:03
Радослав Бимбалов

"Вход свободен" - литературно и артистично

Две седмици преди Коледа рождественският дух постепенно превзема страната и очакването на тържествата ускорява пулса си. Завладени от същия този дух, в подготовка за празника планираме отпуски и подаръци с притеснение да не пропуснем някоя особено важна подробност и с неугасимата надежда за добри чудеса. Днес в предаването ще ви срещнем с писателя..

публикувано на 07.12.23 в 09:25

(Не)възможни комбинации "Точно днес"

В утрото на четвъртък ще говорим за възможностите община Пловдив до си върне Пешеходния мост, за унизителната оценка за българските ученици и възможностите им, измерени по PISA, за политическото домино, което все по- трудно се реди.  По тези теми ще чуем кмета на район "Централен" Георги Стаменов и политическия анализатор и бивш министър на образованието..

публикувано на 06.12.23 в 16:55

Предупреждения "Ден след ден"

България заедно с Италия води класацията по песимизъм за ползите от членството в ЕС. Това показват оповестените днес данни от проучване на „Евробарометър“. Не особено висок срeд българските глесоподаватели е и интересът към изборите за Европейски парламент през следващата година. Ще коментираме данните с Юлияна Николова, директор на „Портал Европа“...

публикувано на 06.12.23 в 14:33