Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вотът на недоверие ще зависи и от протестите на улицата

Кабинетът на Кирил Петков може да оцелее при вота на недоверие, ако още четирима депутати от ИТН бъдат убедени от премиера да оттеглят декларираната си подкрепа за него. Освен това свалянето на Никола Минчев от поста председател на НС не предопределя автоматично резултата от вота на недоверие.

Това заяви в предаването „Точно днес“ политолога проф. Румяна Коларова.

„С вота за отстраняване на председателя на парламента първо парламентарната опозиция подкрепи инициатива, която някак си беше обща с ИТН. С други думи показаха, че имат аналогични позиции.

Второ в българския парламент вече е традиция  отстраняването на председателя на НС се приема като тест за способността на опозицията да предизвика оставка на правителството, да предизвика правителствена криза.

Не всяко отстраняване на председател на парламента е приключвало с оставка на кабинета. Всъщност най-коментираното отстраняване беше може би на проф. Огнян Герджиков, което предизвика преструктуриране на кабинета на Симеон Сакскобургготски.

Отстраняването на председателя на парламента може и да е инструмент един от коалиционните партньори да упражни натиск върху коалицията за промяна на ключови приоритети.

Има и друг казус – отстраняването на Димитър Главчев, което се случи под натиска на опозицията и беше ход на ГЕРБ да удържи легитимността на парламентарното си ръководство“, обясни проф. Коларова.

По думите й изходът от вота на недоверие зависи от структурирането на протеста извън парламента – дали ще има само против или против и в защита на правителството.

Ако все пак вотът на недоверие мине има два варианта пред кабинета. Единият е преструктуриране с нов премиер, а другият преструктуриране, начело с настоящия премиер Кирил Петков.

Ето как коментира и напускането на Ралица Симеонова от партия „Български възход“ малко след учредяването й.

„Тя има особен характер, много  е директна. Тя е  човек, който не е склонен на компромиси, а при създаването на всяка една нова партия се правят компромиси“, заяви проф. Коларова.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Парламентът трябва да отхвърли ветото на президента върху ГПК

Правната парламентарна комисия обсъжда днес ветото на президента върху промените в Гражданския процесуален кодекс. С тях се въвеждат нови правила за определяне на особени представители и техните възнаграждения и за възраженията за прекомерност за разноските за адвокат. Народното събрание иззе от съда правомощието по определяне на..

публикувано на 24.09.24 в 15:40

Най-важното е да съставим редовно правителство

"Чувствам се много заредена, както аз, така и моите колеги в Пловдив-област и в Кърджали. През изминалата седмица направих обиколки в почти всичките 17 общини, за да разговарям с актива на Пловдив-област. Хората имат известни притеснения, че това са седмите поредни избори и е изключително трудно да обясняваш на избирателите защо толкова време не можем..

публикувано на 24.09.24 в 10:47

Не искайте по-малка, а по-работеща администрация

„Изкуството е онова нещо, което ни кара да забравим неволите в нормалния живот и ни връща отново мечтите“, каза  служебният министър на културата Найден Тодоров. По думите му, независимо от това, че средствата за култура в България, които държавата отделя в момента са едва около 0,5%, не те правят изкуството. „Парите подпомагат..

публикувано на 24.09.24 в 10:04

Изборът сега е между тоталния разпад и политическия разум

Водачът на градската и на областната листа на ИТН за Пловдив Станислав Балабанов днес ги регистрира в Районните избирателни комисии. След него в листата за Пловдив - град се нареждат Танер Тюркуглу, който е народен представител в сегашния парламент, Йордан Василев, Димитър Стефонов и Ради Минчев.  В областта втори е Лъчезар Бакърджиев,  Радослав..

публикувано на 23.09.24 в 12:47

Влизам в кампанията, за да си върне ГЕРБ лидерството в Смолян

Кметът на Смолян Николай Мелемов е сред тримата действащи кметове на ГЕРБ, които ще поведедт листи за народни представители в поредните предсрочни избори на 27 октомври. Съз задачата да доведат повече избиратели са кметът на Бургас Димитър Николов и на Стара Загора Живко Тодоров. В интервю за Радио Пловдив Мелемов уточни, че не се ласкае от решението..

публикувано на 23.09.24 в 10:37