Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС защитава членовете си, а не кандидатите, каквато е РСМ

Най – големият проблем с внасянето на  Френското предложение в ЕС е времето. Днес научавам, че то е било още през април, защо досега не е внесено, попита в прадавето "Ден след ден" журналистът Коста Филипов, който от години следи и анализира отношенията между София и Скопие. Той допусна, че втърешнополитическите събития във Франция може да се една от причините, но едва ли е аргумент да се даде достатъчно време да се огледа и от двете страни.

"А сега Скопие пак повтаря страта си мантра, че за език и и за идентичност не се разговаря, с която години наред не провеше нищо, за да докаже, че иска някаква промяна".

До 30 юни, когато свършва френскто председателство все нещо може да се случи, допусна Филипов. Отиваме на там, че тази строга процедура, много трудно би била нарушена, още провече нито в РС Македония, нито у нас, при липсващата хармония между иннстутциите, няма готовност за промяна.

На какво прилича, че Комисията по външна политика в НС все още не е насрочила кога ще гледа предложието, провителството също трябва де се произнесе. Премиерът Петков се опитва да се изолира от процеса след обвиненията, че прави тайни договорки и това от една страна му спасява кожата, защото е аргумент пред европейските пратньори. Но впръсът за отговорността стои и ще продължи да стои, каквото и да се случи до края на юни.

Филипов коментира прубликувана позиция на МвнР казва, че в отделните документи в пакетите на предложението бълггарските интереси не са защитено, но в цялост - като пакет, това е направено и така оставя вратичка да се доработва предложението.

От другата страна е позицията на РС Македония, където казват - ако това ни се предлага от Франция, въобще да не отиваме на срещата в Брюксел.

Те, коментира Коста Филипов, много искаха проблемът да остане двустранен, сега с френското председателство българските искания се включват в преговорната рамка, ЕС ще има постоянен мониторинг, дали се спазват договореностите и в крайна сметка ЕС показва, че се съобразил с това, че България е член на европейското семейство, а РС Македония е все още кандитат.

Максимата е, че съюзите се създават, за да защитават интересите на своите членове, а не на своите кандидати.

Журналистът разтълкува и насрочените две междуправителствени конференции в различни периоди от време. Първата е сега – на23 и 24 юни. Тя трябва да е до извества степен церемониялна, да се отдаде дължимото на усилията на Франция, но после - същинскта част ще е чак тогава, когато бъдат извършение промени в конституцията, българите получат статут на държавотворен народ и получат всички права.

Цялото интервю с Коста Филипов е в прикачения звуков файл.БНР подкасти:

Още от категорията

Ротация ще има до края на месеца, ДПС ще запази влияние

"Националният празник показва определено напрежение и поляризация, особено в социалните мрежи. Това се държи на агресията на Русия в Украйна и до голяма степен с това можем да обясним поляризацията, въпреки че оценките за това, кой трябва да бъде националният празник на страната, са различни. Но въпреки това, като че ли темата беше затворена, защото..

публикувано на 04.03.24 в 10:20

Влизането ни към еврозоната носи ползи, но и рискове

„През последните няколко  години много различни анализатори и политици обърнаха внимание на страховете за обедняване, свръхинфлация и т.н., притеснения, които като цяло, не се сбъдват. Това са рискове, които могат да се материализират при провеждане на неправилна политика, но има и добри примери, като Балтийските страни, Хърватия и др. При тях..

публикувано на 04.03.24 в 06:55

С България в сърцето

В предаването Клуб "Неделя" днес Ви срещнахме с Владимир Чешмеджиев, един от малкото млади българи, които  милеят за страната си. Той е само на 23 години, но още от малък има ясно поставени цели и мисия да  разпространява българската история, култура и традиции, и да  поддържа патриотичния дух сред младите хора в обществото в България и извън нея...

публикувано на 03.03.24 в 19:41

Румен Нечев в "Добро утро, ден"

Гост в „Добро утро, ден“ тази седмица е художникът Румен Нечев. Роден е в Смолян, защото баща му е военен.  Завършва художествената гимназия в Казанлък, следва във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, със специалност „Графика“.  По разпределение го изпращат като учител в Пазарджик, но не след дълго се мести в Пловдив и остава тук.  Румен Нечев има над 30..

обновено на 03.03.24 в 09:53

Трудно ще е въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив

Автомобилите от най-ниската еко категория отново могат да влизат в идеалния центърана София, след като имаше такава забрана, която беше в сила до края на февруари. Забраната е свързана с определенето на т.нар. зони за ниски емисии, които се подготвят и за действие в Пловдив.  От октомври 2022-ра година Общинският съвет прие методика за въвеждане на..

публикувано на 01.03.24 в 16:27