Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

ЕС защитава членовете си, а не кандидатите, каквато е РСМ

Най – големият проблем с внасянето на  Френското предложение в ЕС е времето. Днес научавам, че то е било още през април, защо досега не е внесено, попита в прадавето "Ден след ден" журналистът Коста Филипов, който от години следи и анализира отношенията между София и Скопие. Той допусна, че втърешнополитическите събития във Франция може да се една от причините, но едва ли е аргумент да се даде достатъчно време да се огледа и от двете страни.

"А сега Скопие пак повтаря страта си мантра, че за език и и за идентичност не се разговаря, с която години наред не провеше нищо, за да докаже, че иска някаква промяна".

До 30 юни, когато свършва френскто председателство все нещо може да се случи, допусна Филипов. Отиваме на там, че тази строга процедура, много трудно би била нарушена, още провече нито в РС Македония, нито у нас, при липсващата хармония между иннстутциите, няма готовност за промяна.

На какво прилича, че Комисията по външна политика в НС все още не е насрочила кога ще гледа предложието, провителството също трябва де се произнесе. Премиерът Петков се опитва да се изолира от процеса след обвиненията, че прави тайни договорки и това от една страна му спасява кожата, защото е аргумент пред европейските пратньори. Но впръсът за отговорността стои и ще продължи да стои, каквото и да се случи до края на юни.

Филипов коментира прубликувана позиция на МвнР казва, че в отделните документи в пакетите на предложението бълггарските интереси не са защитено, но в цялост - като пакет, това е направено и така оставя вратичка да се доработва предложението.

От другата страна е позицията на РС Македония, където казват - ако това ни се предлага от Франция, въобще да не отиваме на срещата в Брюксел.

Те, коментира Коста Филипов, много искаха проблемът да остане двустранен, сега с френското председателство българските искания се включват в преговорната рамка, ЕС ще има постоянен мониторинг, дали се спазват договореностите и в крайна сметка ЕС показва, че се съобразил с това, че България е член на европейското семейство, а РС Македония е все още кандитат.

Максимата е, че съюзите се създават, за да защитават интересите на своите членове, а не на своите кандидати.

Журналистът разтълкува и насрочените две междуправителствени конференции в различни периоди от време. Първата е сега – на23 и 24 юни. Тя трябва да е до извества степен церемониялна, да се отдаде дължимото на усилията на Франция, но после - същинскта част ще е чак тогава, когато бъдат извършение промени в конституцията, българите получат статут на държавотворен народ и получат всички права.

Цялото интервю с Коста Филипов е в прикачения звуков файл.БНР подкасти:

Още от категорията

Ще е политическо чудо, ако за 7 дни Габровски направи кабинет

Хирургът проф. д-р Николай Габровски е кандидатът на ГЕРБ - СДС за премиер. Днес той получи от президента Румен Радев мандата за съставяне на правителство, който трябва след 7 дни  да предложи структура и състав на кабинет или да върне мандата неизпълнен.  Според политолога Даниел Смилов н е е изключено човек без политически опит, какъвто е..

публикувано на 05.12.22 в 15:47
Светослав Терзиев

България не реши проблемите с корупцията по високите нива

Трудно време и за една от важните за България външнополитически цели - приемането в общността без контрол на вътрешните граници Шенген. Нидерландия - по-категорично, а Австрия - не толкова, вече дадоха знак, че няма да одобрят българската кандидатура на срещата на Съвета на Европейския съюз на 8 декември.  С журналиста от вестник „Сега“ Светослав..

публикувано на 05.12.22 в 14:55

Правителствата се избират в страната, но се свалят в София

Уважението към избирателите е един от мотивите, които водят, когато се взимат партийните решения, включително когато се взима решение а номинацията за премиер. В този смисъл е логично лидерът, в случая Бойко Борисов, да е натоварен с това очакване, но и близката история показва, че това не е задължително, коментира час преди връчването на мандата на..

публикувано на 05.12.22 в 10:58

Политиците трябва повече да внимават как говорят за Шенген

„Политиците трябва да внимават повече какво говорят. Неприемането ни в Шенген не е краят нито на Еврочленството за България, нито за други облаги, които получаваме от ЕС“. Това коментира в предаването „Точно днес“ председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов по повод шамара "Шенген" и реакциите на политиците на вестта, че..

публикувано на 05.12.22 в 10:54

Канят посетители в Комплекса за ранно детско развитие

Фондация "За Нашите Деца" ще проведе "Ден на отворените врати" в Комплекса за ранно детско развитие -  Пловдив.   Събитието ще стартира в 10:00 ч. с разходка из сградата на адрес ул. Димитър Цончев № 11 и среща-разговор.  Ще се презентира работата на фондацията, както и ще се проведат срещи със специалисти и експерти.  Може да се разгледат..

публикувано на 05.12.22 в 05:54