Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

„Алтер его” с блуждаещите спомени на Васко Жеков

| обновено на 27.06.22 в 10:11

„Блуждаещи спомени“ е бъдеща книга на българския писател Васко Жеков, която той е подготвил за печат. Слушателите на „Алтер его“ ще имат привилегията да чуят в аванс някои от най-веселите истории в нея! Ръкописът съдържа случки из писателската бохема от 60-те години на миналия век до днес.

Васко Жеков е роден на 9 януари 1941 г. в с. Ласкар, Плевенско. Завършил е българска филология във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Работил е като актьор в Плевенския куклен театър, 15 години е бил редактор и зав. отдел във в. „Литературен фронт“. Секретар е на Съюза на българските писатели от 1990 до 1994 г., говорител на СБХ и директор на Националния литературен музей до 2004 г. Играе второстепенна роля (на д-р Берберян) във филма „Ти, който си на небето“ (1990) на режисьора Дочо Боджаков, по сценарий на Виктор Пасков.  От 70-те години на миналия век пише белетристика и издава 15 книги. Сред по-известните му романи са „Нощни телеграми“, „Тревожни пари“, „Пазачът на планетата“, „Сбогом до другата война“, „Приказки – четиво за възрастни“ в три тома, сборници с разкази и новели. Награждаван многократно в литературни конкурси за разкази и романи. Женен, има дъщеря Самуила.

Освен разговора с именития ни гост, очаквайте редовните ни рубрики „Римуван седмичен обзор“  и „Смехомаратон“.

„Алтер его” се излъчва премиерно в събота след новините в 15.00 ч.

Повторенията са в неделя след новините в 6.00 ч. сутринта и в понеделник след новините в 20.00 ч.

„Алтер его” – пазим веселата памет на България!

Автор и водещ: Петър Краевски


Още от категорията

Огнено и страстно време "Точно днес"

Пожароопасно време се очертава през следващите месеци не само в гората, но и в политиката. Предстоят нови избори със стари играчи и всичко това на фона на протести срещу служебното правителство и необходимостта от овладяване на енергийната криза. За политическите ходове и сметки преди изборите, както и за възможните коалиции ще говорим с..

обновено на 09.08.22 в 16:15

"Добро утро, ден!" с д-р Васил Паница

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден!“ ни гостува доц. д-р Васил Паница – съдов хирург, политик -  два пъти депутат от ОДС и ДСБ в 39 и 40 НС и запален ловджия –от 10 години председател на Ловно-рибарско дружество „Сокол“. Сега вече пенсионер, които обаче продължава да практикува.  Казва, че обича сутрините, защото споделя разходката с двете..

обновено на 09.08.22 в 15:43

Нагорещен "Следобед с Едит"

Здравейте, приятели! 💓 🗓 Пада лист от календара, изпълнен със слънце, айляшко настроение и лежерно-споделен следобед. 🍹 В предаването днес си говорим за тайните сватби на звездите и защо това се превърна в модерно начинание, колко къс беше най - късият ден тази година и кои са най - употребяваните думи по света и у нас. 🤔 Ако направя такава класация,..

публикувано на 09.08.22 в 13:00

Да хванеш момента с „Вход свободен“

„В живота на човек има два важни момента, да издебнеш момента и да не изпуснеш момента“. Говорим за събитието „Международен ден на младежта“, в Младежки център Пловдив. Този петък, от 18 часа, в зала „Метеора“. Разговор с Калина Дамянова, младежки работник. В рубриката „Брейнсторминг“ гостува Лидия Петкова, влогър и коуч. Тя ни споделя за..

обновено на 09.08.22 в 09:43

"Точно днес" на 9 август - да подредим деня

Различни посоки и теми събираме във вторник сутрин и търсим отговори на важни въпроси за здравето, управлението на държавата, градската среда  и опазване на културното наследство на Пловдив. - за поредната ковид вълна, скритата заболеваемост и мерките  - през погледа на семейните лекари - говорим с д-р Георги Цигаровски, председател на Районната лекарска..

обновено на 08.08.22 в 16:40