Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Отбелязваме 185 години от рождението на Левски

| обновено на 18.07.22 в 10:41

С отслужването на тържествена света литургия в храма „Св. Николай“ в Карлово, родния град на Левски, започват проявите, посветени на 185 години от рождението на Апостола на свободата.

След службата ще бъдат поднесени цветя на гроба на майката на Левски Гина Кунчева и ще бъдат посрещнати участниците в Националния поход „По стъпките на Апостола“. Тази година има рекорден брой участници – 250, съобщи д-р Галина Цветкова, главен ръководител на похода.

По обяд в националния музей „В. Левски“ ще бъдат връчени наградите на едноименната фондация и местния комитет „Левски“ и ще бъдат представени най-новите печатни издания, посветени на Дякона.

Вечерта знамето на карловския революционен комитет ще бъде изнесено от музея и с шествие ще бъде занесено до площад „Васил Левски“, където ще се проведе тържественият митинг заря. Слово ще произнесе президентът Румен Радев.

С поклонение на паметника на Васил Левски на централната алея на Бунарджика в Пловдив ще бъде почетена 185-та годишнина от рождението на Апостола на свободата. Единадесетокласничката  от ОМГ „Акад. Кирил Попов“ Румяна Денева ще произнесе слово, а водещ на честването ще бъде Златко Павлов. 

По традиция в церемонията участват кметът на Пловдив, областният управител и председателят на Общинския съвет, членове на Общински комитет  „Васил Левски“ и комитет „Родолюбие“, представителни формирования на Пловдивския гарнизон, военен духов оркестър, граждани.  /10 ч./


Община Асеновград ще отбележи 185 години от рождението на Васил Левски с митинг – поклонение пред барелефа на Апостола. Слово ще произнесе Фанка Пожарлиева, учител по български език и литература в ОУ „Христо Ботев“, а рецитал, посветен на Апостола, ще изпълни Анна-Мария Георгиева, ученичка от ОУ „Христо Ботев“.

Смолян ще почете 185 години от рождението на Апостола на българската свобода – Васил Левски. Тържествената програма ще започне в 10 ч с рецитал пред паметника на Дякона в двора на Райковската гимназия. В рецитала участват клуб „Млади възрожденци и приятели“. След това ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Васил Левски.

На празничната годишнина ще бъдат връчени удостоверенията на завършилите първия гимназиален етап десетокласници. Организатори на честването са Община Смолян, Регионално управление по образование, Общински комитет „В.Левски“ и Профилирана природо-математическа гимназия „В. Левски“

Интервю с директора на НМ "Васил Левски" в Карлово - Дора Чаушева може да чуете в прикачения звуков файл.

Галерия

Още от категорията

Протест в Пазарджик срещу войната по пътищата

Пореден национален протест срещу войната по пътищата се провежда днес в 20 населени места в цялата страна. Недоволството е организирано от близки на загинали при катастрофи. Родители на деца, загинали при ПТП, протестираха пред съдебната палата в Пазарджик. Те настояват щофирането под въздействието на алкохол или дрога да се счита за умишлено..

обновено на 28.05.23 в 15:54

Асеновград отбеляза своя празник

Асеновград чества своя празник днес. Стотици асеновградчани и гости на града изпълниха Градския парк и обновения площад, за да посетят събитията от богатата празнична програма. Традиционно, празникът започна в църквата „Св. Николай Чудотворец“, където архиерейският наместник отец Йордан Георгиев отслужи света литургия за благоденствието на..

публикувано на 28.05.23 в 15:54

Миризма на газ отцепи част от бул. "Ал. Стамболийски"

Периметърът около бул. „Ал. Стамболийски“ №20 в Пловдив е отцепен от полиция, заради сигнали за силна миризма на газ от участъка, на който се извършват ремонтни изкопни дейности.  На място има и служители на пожарната, както и специалисти от фирмата „Сити газ“, които работят по проблема. Към 14 ч. газоподаването е спряно и районът е освободен.

обновено на 28.05.23 в 13:47

ОбС на "Родопи" ще очертаят приоритетите в бюджета

Разчет за работата на община „Родопи“ през 2023 година ще дискутират общинските съветници на предстоящата сесия на местния парламент във вторник .  Председателят Георги Цанков обяви, че той и колегите му от неговата група ще направят няколко предложения на заседанието, тъй като според него проектобюджетът е изготвен тенденциозно от общинската..

публикувано на 28.05.23 в 13:42

Протест срещу войната по пътищата в Пазарджишко и още 20 населени места

Поредният национален протест срещу войната по пътищата ще се проведе днес в 20 населени места в цялата страна . Протестът е организиран от близки на загинали при катастрофи, предвиждат се блокади на главни пътни артерии. Протестните действия са насрочени за 10 часа като е предвидено затваряне на движенията по ключови пътни артерии,..

обновено на 28.05.23 в 08:30