Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Отбелязваме 185 години от рождението на Левски

| обновено на 18.07.22 в 10:41

С отслужването на тържествена света литургия в храма „Св. Николай“ в Карлово, родния град на Левски, започват проявите, посветени на 185 години от рождението на Апостола на свободата.

След службата ще бъдат поднесени цветя на гроба на майката на Левски Гина Кунчева и ще бъдат посрещнати участниците в Националния поход „По стъпките на Апостола“. Тази година има рекорден брой участници – 250, съобщи д-р Галина Цветкова, главен ръководител на похода.

По обяд в националния музей „В. Левски“ ще бъдат връчени наградите на едноименната фондация и местния комитет „Левски“ и ще бъдат представени най-новите печатни издания, посветени на Дякона.

Вечерта знамето на карловския революционен комитет ще бъде изнесено от музея и с шествие ще бъде занесено до площад „Васил Левски“, където ще се проведе тържественият митинг заря. Слово ще произнесе президентът Румен Радев.

С поклонение на паметника на Васил Левски на централната алея на Бунарджика в Пловдив ще бъде почетена 185-та годишнина от рождението на Апостола на свободата. Единадесетокласничката  от ОМГ „Акад. Кирил Попов“ Румяна Денева ще произнесе слово, а водещ на честването ще бъде Златко Павлов. 

По традиция в церемонията участват кметът на Пловдив, областният управител и председателят на Общинския съвет, членове на Общински комитет  „Васил Левски“ и комитет „Родолюбие“, представителни формирования на Пловдивския гарнизон, военен духов оркестър, граждани.  /10 ч./


Община Асеновград ще отбележи 185 години от рождението на Васил Левски с митинг – поклонение пред барелефа на Апостола. Слово ще произнесе Фанка Пожарлиева, учител по български език и литература в ОУ „Христо Ботев“, а рецитал, посветен на Апостола, ще изпълни Анна-Мария Георгиева, ученичка от ОУ „Христо Ботев“.

Смолян ще почете 185 години от рождението на Апостола на българската свобода – Васил Левски. Тържествената програма ще започне в 10 ч с рецитал пред паметника на Дякона в двора на Райковската гимназия. В рецитала участват клуб „Млади възрожденци и приятели“. След това ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Васил Левски.

На празничната годишнина ще бъдат връчени удостоверенията на завършилите първия гимназиален етап десетокласници. Организатори на честването са Община Смолян, Регионално управление по образование, Общински комитет „В.Левски“ и Профилирана природо-математическа гимназия „В. Левски“

Интервю с директора на НМ "Васил Левски" в Карлово - Дора Чаушева може да чуете в прикачения звуков файл.

Галерия

Още от категорията

Изследват психичното състояние на майката, пребила осиновеното си дете

Назначена е съдебно-психиатрична експертиза на жената от Пловдив, малтретирала осиновената си дъщеричка на година и 9 месеца. Детето е прието в болница в събота вечерта, в кома и състоянието му и до този момент е критично – съобщи говорителят на Районната прокуратура Атанас Илиев. Противоречивите показания на майката – 41-годишната Анка..

обновено на 27.09.22 в 16:22

Много тежко остава състоянието на осиновеното бито дете

Детето, което е приемът в УМБАЛ „Св. Георги" в Пловдив със съмнение за побой, остава в изключително тежко състояние.    Това съобщава пред Радио Пловдив Надя Танева, директор на дирекция „Социално подпомагане“ в Пловдив. Тя припомни, че майката го е завела в болницата и то остава в кома. От „Социално подпомагане“..

обновено на 27.09.22 в 16:22

Пловдивска област има готовност да приеме още бежанци от Украйна

Областният управител на област Пловдив Ангел Стоев свика заседание на Областния съвет по сигурност във връзка със заповед на министър-председателя Гълъб Донев. Темата бе свързана с необходимостта от планиране на допълнителни дейности по приемане, настаняване и интегриране украинските бежанци на територията на област Пловдив. По данни на сектор..

публикувано на 27.09.22 в 16:01

Нов линеен ускорител заработи в Онкологичния център в Пловдив

Тържествено бе открит и осветен новият линеен ускорител в Комплексния онкологичен център в Пловдив.   Апаратът е последно поколение и е с пълен капацитет за лъчетерапия и с възможност за радиохирургия. Модерната техника е на стойност 5 млн. лв. и дава възможност за прецизно и щадящо третиране на различни тумори, обясни директорът на КОЦ доц...

обновено на 27.09.22 в 15:12
Снимката е илюстративна

Арестуваха две крадли в пловдивски мол

Две жени са задържани при опит да откраднат дрехи от магазин в пловдивски мол.  След идването на полицаите станало ясно, че два дни по-рано от същия магазин те успели да задигнат стоки на стойност около 1400 лева.  Жените са на възраст 18 и 26 години и са направили пълни самопризнания. Иззети са и част от откраднатите дрехи.   За случая е..

публикувано на 27.09.22 в 14:27