Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме 185 години от рождението на Левски

| обновено на 18.07.22 в 10:41

С отслужването на тържествена света литургия в храма „Св. Николай“ в Карлово, родния град на Левски, започват проявите, посветени на 185 години от рождението на Апостола на свободата.

След службата ще бъдат поднесени цветя на гроба на майката на Левски Гина Кунчева и ще бъдат посрещнати участниците в Националния поход „По стъпките на Апостола“. Тази година има рекорден брой участници – 250, съобщи д-р Галина Цветкова, главен ръководител на похода.

По обяд в националния музей „В. Левски“ ще бъдат връчени наградите на едноименната фондация и местния комитет „Левски“ и ще бъдат представени най-новите печатни издания, посветени на Дякона.

Вечерта знамето на карловския революционен комитет ще бъде изнесено от музея и с шествие ще бъде занесено до площад „Васил Левски“, където ще се проведе тържественият митинг заря. Слово ще произнесе президентът Румен Радев.

С поклонение на паметника на Васил Левски на централната алея на Бунарджика в Пловдив ще бъде почетена 185-та годишнина от рождението на Апостола на свободата. Единадесетокласничката  от ОМГ „Акад. Кирил Попов“ Румяна Денева ще произнесе слово, а водещ на честването ще бъде Златко Павлов. 

По традиция в церемонията участват кметът на Пловдив, областният управител и председателят на Общинския съвет, членове на Общински комитет  „Васил Левски“ и комитет „Родолюбие“, представителни формирования на Пловдивския гарнизон, военен духов оркестър, граждани.  /10 ч./


Община Асеновград ще отбележи 185 години от рождението на Васил Левски с митинг – поклонение пред барелефа на Апостола. Слово ще произнесе Фанка Пожарлиева, учител по български език и литература в ОУ „Христо Ботев“, а рецитал, посветен на Апостола, ще изпълни Анна-Мария Георгиева, ученичка от ОУ „Христо Ботев“.

Смолян ще почете 185 години от рождението на Апостола на българската свобода – Васил Левски. Тържествената програма ще започне в 10 ч с рецитал пред паметника на Дякона в двора на Райковската гимназия. В рецитала участват клуб „Млади възрожденци и приятели“. След това ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Васил Левски.

На празничната годишнина ще бъдат връчени удостоверенията на завършилите първия гимназиален етап десетокласници. Организатори на честването са Община Смолян, Регионално управление по образование, Общински комитет „В.Левски“ и Профилирана природо-математическа гимназия „В. Левски“

Интервю с директора на НМ "Васил Левски" в Карлово - Дора Чаушева може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Извънгабаритен товар налага реорганизация на движението

Временна реорганизация на движението се въвежда в Пловдив заради транспортиране на извънгабаритен товар, който преминава през територията на областта. Очаква се около 8.30 ч. композицията да пристигне по Източния обходен път и от там да се насочи през жп прелеза на с. Войводиново към Пловдив. Маршрутът е  от ул. „Полет“ – ул. „Георги Бенев“..

публикувано на 19.04.24 в 06:56

Тържествено откриват Градската градина на Пловдив

С богата програма от днес до неделя ще бъде официално открита обновената Първа градска градина в България, създадена 1878 година в Пловдив. Церемонията по откриването ще се състои  от 19,30 часа на централната алея в градината на ул. „Христо Г. Данов“. Веднага след прерязване на лентата районното кметство в партньорство с Държавна опера –Пловдив..

публикувано на 19.04.24 в 06:52

Министър Цоков ще присъства на дипломирането на педагозите от ПУ

Абсолвентите - бакалаври и магистри от Педагогическия факултет на ПУ "Паисий Хилендарски" ще получат дипломите си на тържествена церемония днес. На промоцията в Пловдив ще присъства и министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков.

публикувано на 19.04.24 в 06:49

Средните училища представят на форум специалностите си

Професионални гимназии, средни училища и училища по изкуства и спорт ще презентират изучаваните при тях специалности на двудневен форум , организиран от екипа по кариерно ориентиране към Център за подкрепа за личностно развитие в Общинския детски комплекс. Изложението „Дни на професиите“ ще се проведе днес и утре в сградата на центъра на бул. „6..

публикувано на 19.04.24 в 06:20

Откриват късноантична сграда "Ирини“ в подлез "Археологически"

В Международния ден за опазване на паметниците на културата в Пловдив официално ще бъде открита късноантична сграда "Ирини“, която се намира в подлез „Археологически“ и е част от сериен обект "Епископската базилика и късноантичните мозайки на Филипопол, римска провинция Тракия“.   Заедно с това ще бъде отбелязана  и третата годишнина на..

обновено на 18.04.24 в 16:31