Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да акцентираме върху правата на българите в РСМ

"Очевидно волята на Европа в следващите години и десетилетия ще се оказва много по-силна, отколкото само волята на Македония  или само волята на България. В този смисъл и двете страни ще трябва да направят някакъв компромис. Компромисът обаче, който РСМ ще трябва да направи, мисля, че ще бъде много по-голям и това дава основания да се очаква, че  волята на съвременното общество на Македония, което е подложено на дълговременна историческа провокация, свързана с външен натиск, специална политика и служби, ще бъде много трудно да се пречупи." Това заяви пред радио Пловдив геополитическият анализатор проф. д-р Марин Русев. 

По думите му, по темата  за езиковия спор не трябва да се прави пълна наналогия с украинския език, който не е създаван с декрет, а съществува почти от хилядолетия. Компромиси трябва да бъдат направени и от страна на България, но здравата истина е повече от ясна и това в съвременното македонско общество или умишлено не се коментира, заради страха от изразяването й, или  защото вече е изтрито от самосъзнанието  на хората в тази страна.

"В началото на този век често бяхме посещавани в  кабинета в СУ "Климент Охридски" от един много известен хирург от Швейцария с македонски произход, който не се интересуваше от политика. Питахме го дали е чувал за Илинденско-Преображенското въстание и неговият отговор беше "...ами някаква буна на българите, но друго не зная".

Проф. Русев припомни, че що се отнася до езика, в продължение на десетилетия всяка книга, статия, вестник или документ, които са засягали  македонското население в Югославия, писана в земите на съвременна Северна Македония, е преминавало през специална комисия в Белград, чиято цел е била поне една дума в изречение да бъде заменена и  днес вече сме свидетели на свършения факт, че населението в Македония изповядва идеята, че съвременният македонски, който е посърбоманчен, е различен език от българския. 

"Това е фактът на изтритото съзнание на вече над три поколения и ние не можем да си позволим да вървим в модерна Европа с имиджа да сме толкова закостенели, че да не признаваме действително случил се факт. Само специалисти разбират, че мелодиката на техните изречения, както и песните им не се различават по никакъв начин от българските. Няма как да се изтрие от историята и фактът, че Василий Българоубиец е наречен Българофигон. И още, че няма нито един регистриран случай след големи кланета населението да се е насочвало в друга посока, за да търси спасение, освен към България". 

В момента е налице ситуация, в която съвременният просръбски елит, който не защитава македонския интерес, практически не хае от това, че е по-добре населението на Северна Македония да бъде погълнато от албанската култура, тъй като албанците вече са  около 40% в това общество и те отлагат тази битка. "Колкото по-късно осъзнаят, че трябва да направят избор в македонското общество между албанското с исляма и сходния християнски прочит на културата заедно с България, толкова ще бъде по-зле".

Проф. Русев направи и прогноза, че в близкото десетилетие, когато албанското население в РСМ надмине 50% и това ще му създаде  повече самочувствие, старите опити да се правят  културни автономии в Тетово и в други места, могат да прераснат в нещо по-голямо и албанците пожелаят по-сериозна автономия,  това може да разруши и без това късата история на македонската държавност.

 "В момента в РСМ всички са абсолютно заблудени, че проблемът им е с България, а невидимият им проблем е с Албания и това е предсказано от сръбски, български, гръцки и други учени много отдавна. А езикът се е случил и то в изкривената му форма, но няма как да не направим компромис."

Политиците никога не могат да бъдат на 100% с народа си. Затова не трябва да се очаква, че населението трябва да взима решения, това трябва да правят политиците, поемайки отговорност. А българският политически елит, с всичките му недостатъци, като че ли усеща, че трябва да направи поне един компромис.

 "Изглежда, че макар и тъжно, ние ще направим компромис. Но срещу това ние не поемаме голям риск. Мисля, че сме в печелившата позиция - правим малка стъпка за нещо, което е реално съществуващо и не можем да го променим, вместо налагайки нашето искане за езика, македонците да ни мразят следващите 1000 години, защото са с изтрито самосъзнание или защото са неграмотни. Такъв факт се е случил в Дания с един език близък до немския, в Нидерландия - с език близък до немския, в Елзас и Лотарингия, където казват "ние сме френскоговорещи немци".

Такива трансформации са напълно възможни, да не се дразним от това и  да акцентираме върху правата на българите в РСМ, призова още проф. д-р Марин Русев.

Интервюто - звуковия файл:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му,..

публикувано на 26.04.24 в 16:03

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55