Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отпор на маските в рейсовете в Пловдив, РЗИ ще глобява

От днес в област Пловдив е задължително носенето на маски в градския транспорт, аптеки, дрогерии, здравни и социални заведения.

Проверка на Радио Пловдив показа, че голяма част от хората изобщо не са разбрали за новите правила. В болничните заведения, които посетихме и лекари, и пациенти носят предпазните средства. В аптеките и дрогериите ситуацията е подобна, но в градския транспорт новите мерки не се спазват напълно.

Половината от пътниците носят маски, другата половина - не. Шофьори и кондуктори масово не слагат предпазните средства и коментираха, че при тези градуси да носят маска през целия си работен ден граничи с неъзможното и няма политик или лекар, които да могат да им наложат отново да се върнат към носенето на маските.

Някои от хората считат, че мерки не са необходими, защото няма да доведат до почти никакъв ефект. Има и такива, които смятат, че би било добре да се наложот рестрикции, но не одобряват тези конкретно. "Не мисля, че ще има някакъв кой знае какъв ефект масово", твърди жена в автобуса.

Други опредилиха новите- стари правила като категорично нелогични: "Аз съм против тези мерки.... абсолютно алогични".

Някои от пловдивчани признаха, че през цялата пандемия не са носили маски и няма как това да се случи сега."Никога не съм носил маска почти... за мен не е логично, не го намирам за нормално. Аз съм против маските".

Хората поставят и друг въпрос: кое е по-опасно- да се разболеем от новия вариант на ковид или да рискуваме психичното си здраве? "От време на време, когато започнат да пускат репортажи с колко са се увеличили заболелите..... хората се измъчиха психически.... възрастните хора са „шашардисани“.

Принципът за това къде да носим маските отново е подложен на разпалени коментари сред хората: "Наистина не мисля, че ще има някакво значение дали ще си в аптеката, дали ще си в хранителния магазин".

Заповедта на РЗИ излезе в четвъртък, 21 юли, около 17 часа. Затова при проверките, които инспекцията предприема за спазването на новите мерки в първите дни няма да има санкции, а само предупреждения към хората без маски. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В РСМ няма дебат, а състезание по омраза срещу българите

В кампанията за парламентарните и президентските избори в Република Северна Македония (РСМ) значително място е отделено и на отношенията с България заради готвените промени в конституцията на страната, признаващи българско малцинство. Темата коментира  журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков . "Българските граждани и в най-лошите..

обновено на 19.04.24 в 16:36
Калоян Стайков

Реформите за либерализацията на тока са в омагьосан кръг

Реформата е заложена в П лана за възстановяване устойчивост (ПВУ) , а това беше основното обяснение през миналата есен да се бърза със законодателните промени. Още тогава посочихме, че самият проект на Закон за изменение и допълнение на З акона за енергетиката е само една малка част от реформата. Т огава..

публикувано на 19.04.24 в 16:15

Либерализацията на тока ни освобождава от крепостничество

Народното събрание отново отложи първата стъпка към либерализиране на пазара на ток за битовите потребители . Недостатъчно добре подготвена процедура за промяната и риск от сериозно поскъпване на тока бяха причините, които изтъкнаха от БСП, ГЕРБ, ИТН, след като ПП-ДБ единствени се обявиха против отлагането. Това е страх от несвършената..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

Офисът на Dreamix в Пловдив празнува първи рожден ден

Най-бързо растящата софтуерна компания у нас – Dreamix, затвърждава присъствието си в Пловдив и ще отпразнува годишнината от отварянето на офиса си в града. Събитието ще се състои на 19 април с коктейл с начален час 16:30, а локацията е бизнес сграда Регус, Каменица парк, бул. “Източен” 59. Очаква да присъства мениджмънта на компанията, много от..

публикувано на 19.04.24 в 15:58

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38