Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В "Срещите" за пътуването - в себе си и по света

| обновено на 30.07.22 в 10:13

Тази събота в "Срещите" си говорим с д-р Анна Джуркова за философията на пътуването, за пътуването вътре в себе си, за срещата с бита и културата на различни народи. 

И още - за усещането и убедеността, че изкуството предхожда и дава устои на знанието, насочва го и му предава цел. 

Разговор и за умението на различните народи да се грижат и пазят изкуството си. 

БНР подкасти:

Още от категорията

В Стария град представят филма "Художникът Златю Бояджиев"

От 18 часа тази вечер в Къщата на д-р Стоян Чомаков в Стария Пловдив, където е постоянната експозиция на Златю Бояджиев, ще бъде прожектиран филм за бележития български творец. Документалният късометражен филм е със заглавие "Художникът Златю Бояджиев" и е създаден през 1961 г. Сценарият е на Хаим Оливер и Цанко Лавренов, режисьор е Иван Попов, а..

публикувано на 23.09.23 в 08:49

Три дни Пловдив е домакин на "Булгакон 2023"

ХХІV -ят годишен фестивал на фантастиката в България „Булгакон 2023“ ще се проведе от 22 до 24 септември в Пловдив. Събитията от програмата ще се състоят на три локации - в Дом на културата „Борис Христов“ и хотелите „Пълдин КООП“ и „Лайпциг“. Булгакон е ежегодна среща на любителите на фантастиката в България, която се провежда повече от..

публикувано на 22.09.23 в 12:36

Традициите вдъхновяват, да ги пазим

„Шевицата – възродена традиция“ е заглавието на юбилейната изложба, която в Регионалния етнографски музей по повод 55 години Колектив за българска шевица и народни занаяти „Росица Чуканова – 1968 г.“ към Народно нчиталище „Алеко Константинов-1954 г.“, Пловдив. Инициативата се осъществява под патронажа на кмета на район Централен Георги Стаменов...

публикувано на 22.09.23 в 09:57

Юли Шумарев представя изложба и дебютен роман в Пловдив

25 картини на художника Юли Шумарев – масло върху платно, смесена техника и акрил –  подрежда  Галерия „Мария Луиза“ на 22 септември. С тях и с романа на Шумарев „Макгахански улици и балади“ (ИК "Жанет 45") ще се пренесем в света на вече изгубеното детство. Изложбата носи името „Последните от Атлантида“. „Избрах името, защото по някакъв..

публикувано на 22.09.23 в 09:03

Художникът Йордан Велчев с изложба графика в Пловдив

Галерия „Димитър Георгиев“ представя един от значимите съвременни графици на България Йордан Велчев. Изложбата от 28 графики и рисунки бе открита в навечерието на честванията за Деня на независимостта на България. Йордан Велчев рядко представя свои творби на българската художествена сцена, въпреки че през годините на неговия творчески път..

публикувано на 22.09.23 в 08:10