Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Преди да преброим до три - "Точно днес"

Новите 20 министри в кабинета на Гълъб Донев официално ще поемат функциите си, след като президентът Румен Радев подписа  указ за разпускане на 47-то Народно събрание на 2 август. С лице към насрочените от него предсрочни избори за Парламент на 2 октомври, от  новия отбор експерти в четвъртия служебен кабинет на Радев се очаква да овладее управленския разпад, разчитайки на повече прагматика в коалиционното общуване в името на гражданите и на българския национален интерес.

Как ще се представят новите и какви приоритети ще следва поредният служебен кабинет на президента Радев за преодоляване на вътрешните кризи и в съответствие с начертаната посока в геополитически план – събеседник политологът доц. д-р Милен Любенов.

Защо любовта на българският избирател към всяко правителство трае от 14 месеца до две години и доколко актуална е максимата днес в силно неравновесна политическа и икономическа среда? За предопределеността на националния  ни характер и солената цена на политическите грешки – по темата – историкът проф. д-р Милко Палангурски.

За посланията на стартиращата във вторник кампания на Българския червен кръст –„SOS! ЗДРАВЕ“, насочена към възрастните хора чрез програма Мобилни социални екипи съвместно с Община Пловдив – разговор с директора на БЧК Таня Георгиева.

А в минутите за култура след 9 ч. ще ви поканим на фотоизложбата  на Атанас Кънев и Елена Панайотова  под надслов „Далеч от Африка“.

В залата за временни експозиции на Главната улица двамата творци разказват за процеса на въвличане на африкански артисти и деца в риск в творчески обучения и театрални фестивали върху местни легенди и приказки на брега на езерото Виктория в Кения, като повдигат въпроси за ролята на документалната фотография за прилагане на сценичните изкуства за социална промяна чрез уникален български модел.


Още от категорията

Есенни мотиви "Точно днес" на 5 октомври

Четвъртък сутрин теми с продължение и актуални въпроси : -Какво приеха депутатите при второ четене на Закона за управление на етажната собственост - какво се променя за собственици и наематели на жилища както и за домоуправителите - професионални или не. Питаме  Лилия Чолакова, член на Управителния съвет на Асоциация на дружествата, управляващи етажна..

публикувано на 04.10.23 в 15:59

Между изпълнимото и нереалното в „Ден след ден“

Изпълнимо или не е спорaзумението между властта и синдикатите от сектор „Енергетика“? Споровете около този въпрос са  сред депутати и министри, а протестиращите продължават вече шести ден с блокадата на автомагистрала „Тракия“. От отговора на въпроса и края на обсъжданията в  пленарната зала на Народното събрание, зависи дали ще продължат..

публикувано на 04.10.23 в 14:55

Динамична сряда във "Вход свободен"

В средата на работната седмица сме заредени и мотивирани за действие, но и отворени за красотата и смисъла, които ни носи досега с изкуството.  В "За и против" с колегата Дора Башакова разглеждаме поредна тема, оставайки обективни и градивно настроени.  Гостува ни Милка Толедова - диригентът на Хора на пловдивските момчета, с покана за предстоящата..

публикувано на 04.10.23 в 09:30

Енергетика, история, изкуство - "Точно днес"

В средата на седмицата темите „Точно днес“ са заредени с електричество с представителна базова мощ, заради начина, по който отдавна ги изговарят засегнатите от тях в най-значимите сфери на обществения живот. Сложното уравнение между енергийна независимост и екология, политически действия и социални мерки, национални интереси и европейска..

публикувано на 03.10.23 в 17:07

Истини и неистини „Ден след ден“

Лъжа ли е зеленото бъдеще на Европа? А на света? В чии ръце зелената идея се превръща в оръжие и за какви цели? Енергетиката е заредена догоре с политически сметки и с лобита зад кадър. Споровете са многопластови. Чуваме сблъсък на тези, но хората трудно се ориентират, защото ги бомбардират с числа и цени. Дали обаче изчисленията са чисто..

публикувано на 03.10.23 в 14:49