Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Булгаргаз не е пред фалит, има несъбрани задължения

Газ ще има за зимата, но няма да запълним Чирен

Ще има достатъчно газ за да изкараме зимата, но няма да успеем да запълним изцяло хранилището в Чирен преди началото на студените месеци. Това заяви в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив енергийният експерт Антон Иванов.

Той добави още, че обявената от служебното правителство новина, че Булгаргаз е пред фалит не е точно така.

„Те са в затруднено положение, поради неиздължаване на големите потребители в България. Иначе от гледна точка на счетоводство обаче Булгаргаз дори е на печалба към последното шестмесечие. 

Тук трябва да се направят усилия тези потребители да се издължат и така да се осигурят необходимите финансови ресурси, защото в тези условия вероятно са необходими средства в дружеството, така че да се плащат авансово за някои от операциите, свързани с възможностите на доставка на природен газ.

Трябва осигуряването на природен газ за текущите нужди и запълването на хранилището в Чирен да вървят успоредно. В последните два месеца има нагнетяване на природен газ с добри темпове, но до зимния сезон ще го напълним на ниво около 70%“, обясни Антон Иванов.

По думите му все пак за да изкараме зимата трябва да бъдат направени и усилия. Сред тях са търсене на по-реалистични оферти от повече източници и преговори със съседните страни за осигуряване на достъп до тяхната инфраструктура.

Друго важно нещо е да се преговаря с Газпром и да се види спрямо текущия ни договор какви са възможностите за изпълнение на доставки по него.

„Най-ефективният начин е да се органичат вискоките разходи на тези ресурси. За съжаление, не виждам призиви в това отношение. Непрекъснато се говори за затруднението за доставка на природен газ, но не се обсъждат възможностите за намаляване на неговото потребление през тази година, когато очевидно сме в криза.

Начините за намаляване на консумацията включват преговори с основните потребители на природен газ в страната – те са около 30 големи предприятия – да осигурят потреблението си на природен газ и да бъдат компенсирани.

Това е и призивът на ЕК. Това правят Германия, Холандия, Франция, Испания. Ние не можем да бъдем по-различни от това, което големите икономики правят“, добави Иванов.

Ето и какво разказа собственикът на консервно предприятие в Първомай Георги Богданов, който използва синьо гориво в производството си. 


Георги Богданов- собственик на консервно предприятие в Първомай, отговори в предаването "Точно днес" на въпроса как работят в разгара на кампанията.

" Работим и чакаме някой да ни купи стоката. В момента имаме газ. До 31-ви юли цената беше 2200 лв. на 1000 кубика за нас. Сега коментират за още 60 % от 1-ви август. Според мен има много неизвестни. Първо- няма да ни стигнат оборотните пари, защото цените на всички консумативи, които ползваме - всичко е нагоре и второ- цените, които правим стават баснословни и не знам дали някой ще купува. Няма буркани в момента. Ако един тир преди беше 17 000 лева , сега е 30 000, но сега, ако вдигнат газта от 1-ви август, ще  стане още по-лошо. Не знам дали е разумно да работим. Два- три пъти по-скъпа е газът"- коментира Богданов.

На питането дали предприятието получава някаква помощ от държавата, собственикът отговори: 

" Не. Не получаваме. За ел. енергията получаваме, но за газа- не" . 

На въпроса какво трябва да се направи, какво очаква бизнесът, за да продължи работата и да се запазят работните места и прозводствата, Георги Богданов отговори:

" Очакваме ниски цени, но не знам как ще се получат. Все още населението, домакинствата не знае за какво става въпрос, защото сега е лято. Газ се ползва евентуално за готвене или топла вода. Когато дойде време да се използва за отопление, нещата ще станат страшни. Народът сега това не го осъзнава все още. А цените ще продължават да вървят нагоре. Няма логика едно пюре, което миналата година съм го продвал на 1800 лева, тази година трябва да го продам на 3000 лева. И има ли кой да го купи? " 

Според предприемача изходът от ситуацията е много сложен. 

"Чудим се да работим ли, да приключваме ли. Производителите на плодове и зеленчуци чакат да узреят и да ги купуваме и те си мислят за някакви баснословни цени. Но нашата  и на колегите ни производствена програма е по-малка. Няма да купуваме това количество, което сме купували" - каза Богданов.

"Никой не мисли. Ситуацията се превръща в една голяма каша. Лошото е, че всички си чешат езиците, извинявам се за израза и накрая- нищо.  Всичко е хаотично"- добави собственикът на консервно предприятие за Радио Пловдив. Още от категорията

Думата Независимост доста пари

"Темата за 22 септември 1908 г. е много сложна, защото това е един добре подбран дипломатически ход, с който България заяви категорично, че иска да се върне на картата на  цивилизованите държави и да бъде самостоятелна във взимането на своите решения", каза Адриан Петров -  режисьор и главен художествен ръководител на Ансамбъл за народни песни и танци..

публикувано на 22.09.23 в 10:54

Борбата не е за пари, а за правила срещу украинския дъмпинг

Имаме сгрешена политика в земеделието.  Когато тръгнахме да влизаме в Европейския съюз, ние земеделците  с голяма надежда решихме, че нещата тръгват по нов път и за известно време бяхме обнадеждени, но постепенно дойдоха разочарованията, защото Европа гледа новите членове и специално  България, както мащеха децата си.  В един момент се оказа,..

обновено на 21.09.23 в 16:37
Калоян Стайков

Либерализация на цените не означва непременно поскъпване

Освобождаването на цените на тока за битовите потребители би могло да влезе в сила от 1 януари 2026 година-както е заложено в проектопромените в Закона за енергетиката, които ресорната комисия в Народното събрание одобри на първо четене.  Дълго отлаганата стъпка се свързва основно с поскъпването на  тока за бита, макар че тази последователност не..

публикувано на 19.09.23 в 15:36

Животновъдите искат не само пазари, но и субсидии

"Подкрепяме протеста при това тежко положение на рисково оцеляване. В момента ние продаваме нашата продукция под себестойност и тази разлика няма кой да я поеме. Не виждам как, ако човек е реалист, как може да не иска да изрази своето недоволство към случващото се в бранша". Това заяви председателят на ОС на Националната асоциация на биволовъдите в..

публикувано на 19.09.23 в 10:49

Пчеларският сектор е в дълбока криза

"Проблемите в нашия сектор са изключително големи. Ние подкрепяме националния земеделски протест, тъй като много години те бяха неглижирани. Има забавяне на кризисните мерки за сектора, забавяне на откриването и на прием за интервенциите и не на последно място - несформиране на т.н. Съвет по пчеларство, който трябва да се сформира към МЗХ, съгласно..

публикувано на 18.09.23 в 11:42