Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В "Срещите" за българските корени и произход

| обновено на 06.08.22 в 10:20


Тази събота в "Срещите" с проф. Дамян Попхристов и колегата Петко Атанасов ще надзърнем във вековете преди Аспарух. 

Вярно ли е, че българите са тук три века преди Аспарух и какво значи това? 

И как обяснява мърлявия ни делник днес? 

Слушайте, ще е интересно.

Чуйте цялото предаване на 06.08.2022 г. в звуковия файл. 

Още от категорията

Соня Йончева е Доктор хонорис кауза на АМТИИ

Световно известната оперна прима и почетен гражданин на Пловдив Соня Йончева  бе удостоена със званието Доктор хонорис кауза на АМТИИ "Асен Диамандиев" в града. Церемонията се състоя в Епископската базилика на Пловдив.  Отличието се присъжда на Йончева за изключителния й  принос към развитието на културата и оперното изкуство, както и за..

публикувано на 03.12.23 в 13:45

АМТИИ удостоява Соня Йончева с Доктор хонорис кауза

В Голямата базилика днес на тържествена церемония АМТИИ ще удостои световно признатата оперна певица и пловдивчанка Соня Йончева със званието Доктор хонорис кауза на академията.  Отличието се дава за изключителния  принос на българската прима към развитието на културата и оперното изкуство, както и за дейността й в полза на обществото, защита правата..

публикувано на 03.12.23 в 08:36

Кукленият театър с покана за "Ромска сватба"

Младежи от три етноса – роми, турци и българи – излизат на една сцена, за да забъркат история пълна с недоразумения. Сюжетът на представлението „Ромска сватба“, чийто автор е Донка Кьосева, поглежда към традицията в ромския етнос да се уговарят бракове в ранна възраст. За сватбата е разказано с тънък хумор и леко намигване към културните разбирания..

публикувано на 03.12.23 в 08:14

В "Срещите" за езика на мозайките

В "Срещите" отново ще говорим за езика на мозайките. Наш събеседник ще е проф. Славик Табаков, защото именно т ой разкодира 50 нови символа от езика на мозайките в Епископската базилика на Пловдив.  Какво ни казва това артистично предизвикателство, пред което е изправено обществото по времето на преход от езичество към християнство?..

обновено на 02.12.23 в 10:11

"Дете на прозореца" ще се играе премиерно тази събота в Смолян

Спектакълът " Дете на прозореца"  представя важни теми от човешкия живот: за любовта, за състраданието, за живота и неговата обратна страна, за възможността да обърнем злото в добро, за ползите и опасностите от изкуствения интелект.  Всичко това е направено във фин, вълшебен и изпъстрен с хумор сценичен вариант, така че да завладее душите и сърцата..

публикувано на 01.12.23 в 09:43