Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Служебните кабинети заприличаха на редовни

Служебните кабинети започнаха все повече да приличат на редовни. Тази теза защити политологът Страхил Делийски в „Точно днес“ по Радио Пловдив.

„Някои от служебните кабинети имат шанса да изкарат повече време от редовен кабинет. Постепенно те се превърнаха в неотменна част от българския политически елит.

Огромна част от политическите партии си представят смисъла от собственото си съществуване спрямо други съществуващи партии, а не през търсене на изразяване на интересите през някаква социална група и затова се получава така. Всичко това се случва на фона на намаляващото доверие към партиите“, аргументира се Делийски.

Той добави, че именно това води до намаляващото желание за активно участие от страна на гражданите в изборите, а от там и до нестабилност и постоянни хипотези за мнозинства, слаби правителства и цикъл от предсрочни избори.

„Те не гласуват, защото няма за какво да гласуват. Основните ключови думи в програмите на всички партии са бизнес, пазар, корупция. Никъде няма да прочетете работник, данъци.

В същото време огромната част от населението е бедна, тя има нужда някои да предложи преразпределение на ресурса, някои да й предложи по-смислена, европейска данъчна система, по-достъпни обществени блага“, обясни Делийски.

По думите му няма нито една българска партия, която да стои отчетливо в ляво. Той прогнозира още, че вероятно Продължаваме промяната ще загубят гласове на изборите през октомври, защото те нямат собствен електорат. „Не мисля, че обединение с ДБ ще донесе повече гласове“, каза Делийски.

Според него политическата система у нас се характеризира с много партии, малко избиратели, още по-малко политически идеи. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 
Още от категорията

Скоро и "белите" рецепти ще станат електронни

По-лесно или по-трудно е отпускането на лекарства в пловдивските аптеки с електронните рецепти, ще изместят ли те хартиените, има ли недостиг на лекарства – теми за разговор с  Димитрия Стайкова  от Регионалната фармацевтична колегия в Пловдив. Стайкова посочи, че не са си представяли кога ще се получат затрудненията в работата им с предписването на..

публикувано на 26.09.22 в 15:22

Политиците не знаят да общуват, избирателите - да слушат

Партиите не са намерили нито един канал - нито думи и средства, с които да достигнат до избирателите. Очевидно е, че повечето партии - основните играчи, повече говорят за себе си и на твърдите си избиратели, отколкото се опитват да разширят подкрепата си...

публикувано на 26.09.22 в 15:16

Дипломацията е по-ефективна от армията

Войната в Украйна и разширяване на мащабите на военните действия, обявената частична мобилизация от руския президент Владимир Путин и какъв е риска за България, ЕС и света коментира в програма "Точно днес"  геополитическият анализатор проф. Марин Русев.  Според него, на пръв поглед, от декларативна гледна точка нещата се влошават, от една друга..

публикувано на 26.09.22 в 11:29

Трябва незабавно свикване на КСНС към президента

Указът на руския президент Владимир Путин за частична мобилизация не е изненада за експертната общност . Това бе очаквано предвид пораженията, които започнаха да търпят руските окупационни  войски в Украйна. Същевременно, успешното настъпление на украинските сили продължават и това именно принуди Путин, под настойчивите искания на..

обновено на 23.09.22 в 13:32

Очаква ни рецесия и висока инфлация догодина

Рецесия, рекорден дефицит и изключително висока инфлация очакват България в началото на следващата година. Това прогнозира икономистът Красен Станчев в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив. По думите му рецесията ще е по-ниска от тази през 2009 г., когато тя беше 5% от БВП. През 2023 г. се очаква тя да бъде около 2% от БВП. Инфлацията на..

публикувано на 23.09.22 в 10:38