Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Служебните кабинети заприличаха на редовни

Служебните кабинети започнаха все повече да приличат на редовни. Тази теза защити политологът Страхил Делийски в „Точно днес“ по Радио Пловдив.

„Някои от служебните кабинети имат шанса да изкарат повече време от редовен кабинет. Постепенно те се превърнаха в неотменна част от българския политически елит.

Огромна част от политическите партии си представят смисъла от собственото си съществуване спрямо други съществуващи партии, а не през търсене на изразяване на интересите през някаква социална група и затова се получава така. Всичко това се случва на фона на намаляващото доверие към партиите“, аргументира се Делийски.

Той добави, че именно това води до намаляващото желание за активно участие от страна на гражданите в изборите, а от там и до нестабилност и постоянни хипотези за мнозинства, слаби правителства и цикъл от предсрочни избори.

„Те не гласуват, защото няма за какво да гласуват. Основните ключови думи в програмите на всички партии са бизнес, пазар, корупция. Никъде няма да прочетете работник, данъци.

В същото време огромната част от населението е бедна, тя има нужда някои да предложи преразпределение на ресурса, някои да й предложи по-смислена, европейска данъчна система, по-достъпни обществени блага“, обясни Делийски.

По думите му няма нито една българска партия, която да стои отчетливо в ляво. Той прогнозира още, че вероятно Продължаваме промяната ще загубят гласове на изборите през октомври, защото те нямат собствен електорат. „Не мисля, че обединение с ДБ ще донесе повече гласове“, каза Делийски.

Според него политическата система у нас се характеризира с много партии, малко избиратели, още по-малко политически идеи. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Още от категорията

Сопот приключва годината с 9 милиона лева дългове

Сопот е една от четирите общини в България, които нямат гласуван бюджет за тази година. Заради това към момента новото местно ръководство използва проектобюджета за 2023-та, входиран от предишното управление, като се стреми да компенсира дефицита от 3.1 млн. лв., съобщи кметът Станислав Стоенчев на пресконференция. Той е заварил при встъпването..

публикувано на 08.12.23 в 16:26

Програмите в началния етап водят до натрупване на дефицити

Учебните програми в началния етап трябва да се преосмислят, тъй като те водят до натрупване на дефиците в учениците, които продължават до 7-8 клас, а понякога и до 10-12 клас.  Това коментира  Юлиян Петров, който ръководи синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“, дни след като станаха ясни лошите резултати на българските ученици от изследването..

публикувано на 08.12.23 в 16:03

Безкрайно кратко е времето за промените в Конституцията

Днес е т. нар. второ първо четене , след като през октомври не бяха събрани 180 гласа сред народните представители. Беше необходимо да се изчака двумесечният период и днес отново беше подложен на първо гласуване в зала тексът на Конституцията. Това заяви пред Радио Пловдив правният експерт от Института за пазарна икономика Иван Брегов . Той уточни,..

публикувано на 08.12.23 в 16:02

Да помогнем на Мария от Пловдив!

Деца, родители и треньори от Пловдив застават зад благотворителна кауза в подкрепа на Мария. "Коледно време е вълшебно, искаме участията ни да бъдат с тематика: "Помогни"!", казва треньорката Нина Христозова.  Основателят на "Нина Спорт Академи" добави: "Ние силно вярваме, че по Коледа чудесата се случват! Дано бъде положителен изходът за..

обновено на 08.12.23 в 11:28

Скандалите в правителството държат здраво сглобката

Скандалите в правителството държат здраво сглобката и благодарение на тях управлението постига основни параметри, като бюджет, който увеличава социалните плащания, справя се с овладяването на инфлацията и подготвя страната ни за една от целите – влизането в еврозоната. Тази теза защити политологът Ружа Смилова в предаването „Точно днес“ на..

публикувано на 08.12.23 в 11:11