Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Всяка хубава рецепта започва с любопитството

Готвачите отбелязват професионалния си празник

Днес- 10-и август, е професионалният празник на готвачите. Чества се в деня на църковния празник Св. мчк и архидякон Лаврентий - техен покровител и закрилник.

Шеф Румен Москов в предаването "Точно днес" разказа за предизвикателствата, пред които е изправен бранша им във време на енергийна, икономическа и здравна криза. 

Според него в момента ситуацията не е лоша за бизнеса, защото е лято, има много клиенти, но съвсем скоро ще трябва да бъде отговорено на въпросa как секторът ще работи в затворени помещения, когато се наложи летните градини да затворят.  

" Дори информация за повече заболели, респективно - за по-малко,  се отразява на клиентопотока. И да няма рестрикции от властите, самите клиенти не искат да седят дълго време в затворени помещения. Притесняват се. Изискванията за сертификатите също се отразиха много негативно. Трябваше да освободим и част от персонала, за да оцелеем " -  коментира в интервюто за Радио Пловдив готвачът.

" Работата е там, че неизвестната ситуация с газа, която пряко ще ни засегне, също цялата икономическа криза, няма да се отразят никак добре на нашия бизнес" - заяви Москов.

Относно това как държавата би могла да подкрепи бранша, шеф готвачът каза, че е едва ли има рецепта и не е икономист, за да бъде категоричен кое е най-правилното, но ако общините например биха могли да се откажат от тротоарното право, което им се плаща от ресторантьорите, за времето, в което се налага да се справят с трудностите, породени от множеството кризи, това би била огромна помощ.  

На въпроса какво би искал да чуят колегите му в днешния празничен ден, Румен Москов отговори:

"Имаме страхотна професия. Да продължават да я работят с любов, с компетентност, да се интересуват, да любопитстват. Всяка хубава рецепта започва с едно елементарно любопитство. Пожелавам им да работят в тази посока. "

Цялото интервю на Христина Йорданова с Румен Москов може да чуете в прикачения звуков файл.

Още от категорията

Вносни ябълки подбиват цената на родното производство

Известният агроексперт Красимир Кумчев, който е един от най-големите производители на ябълки, се отказва да гледа този плод и изкоренява градините си. Причината е, че ябълки от Италия и Полша подбиват цената на родното производство. Това обясни Кумчев в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив, който в стопанството си в Рогош е..

публикувано на 27.09.22 в 16:04

Импулсивна реакция води до трагедията с битото дете

И на 27-ми септември лекарите се борят за живота на 2- годишно дете, жертва на жестоко насилие. След разказа на институциите за поредния случай на насилие, научаваме експертното мнение на психиатъра д-р Веселин Герев,  за причините за агресията на осиновителката на детето. Д-р Герев каза: "Впечатление прави, че всичко до един момент в..

публикувано на 27.09.22 в 14:55

"Кентавър" е по-заразен, но не е твърде смъртоносен

Подвариантът " Кентавър" на Ковид-19 беше регистриран с вчерашна дата на територията на България. Какъв е той, колко сме засщитени и как протича заболяването са въпросите, които разискваха в предаването "Точно днес" Паолина Комсалова и епидемиологът д-р Христиана Бацелова.  " Този нов подвариант на варианта Омикрон е BA.2.75 на линията BA.2 . Тази..

публикувано на 27.09.22 в 11:16

Скоро и "белите" рецепти ще станат електронни

По-лесно или по-трудно е отпускането на лекарства в пловдивските аптеки с електронните рецепти, ще изместят ли те хартиените, има ли недостиг на лекарства – теми за разговор с  Димитрия Стайкова  от Регионалната фармацевтична колегия в Пловдив. Стайкова посочи, че не са си представяли кога ще се получат затрудненията в работата им с предписването на..

публикувано на 26.09.22 в 15:22

Политиците не знаят да общуват, избирателите - да слушат

Партиите не са намерили нито един канал - нито думи и средства, с които да достигнат до избирателите. Очевидно е, че повечето партии - основните играчи, повече говорят за себе си и на твърдите си избиратели, отколкото се опитват да разширят подкрепата си...

публикувано на 26.09.22 в 15:16