Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Работи се активно по организацията на честни избори

| обновено на 11.08.22 в 11:23

За съжаление на предварителните консултации за състав на местните районни избирателни комисии за Пловдив и областта не бе постигнат консенсус, каза областният управител Ангел Стоев. Така решението остава в правомощията на ЦИК и най-вероятно утре ще стане ясно състава на двете комисии.
      

Неприятен момент за избирателните комисии в процедурата по провеждане на самите избори е фактът, че панаирните палати тази година няма да бъдат използваеми. Това се дължи на насрочения по това време Пловдивски панаир и присъствието на множество изложители, добави областният управител. Същото неудобство се отнася и за зала колодрума, където пък са насрочени различни спортни прояви. Отпадала е идеята да се ползва спортната зала на ПУ "Паисий Хилендарски", но до утре обаче ще има яснота за това, къде ще бъдат разположени комисиите, увери Ангел Стоев.

ЦИК ще предостави на избирателните комисии определен брой машини, които местните експерти ще използват за обучение на избирателите за машинно гласуване.

На проведените срещи със правоохранителните структури са заложени конкретни механизми за активно противидействие на изборната „търговия“.  Ако някой си позволи да прави опити за купуване или контролиране на вота, ще срещне суров отпор в лицето на всички държавни институции, предупреди областният управител.

В самия изборен ден се очаква да няма извънредни противоепидемични мерки. 

Не случайно една от първите ни срещи беше с директора на РЗИ д-р Сийка Димчева, припомни областният управител и посочи, че хората  задължително трябва  да спазват високи изисквания за хигиена.

По думите му, прогнозите са епидемичната обстановка постепенно да се успокои и да няма  нова вълна на  коронавирус до изборите. 

За деня на изборите за карантинираните ще бъдат осигурени мобилни урни, а в болниците ще има разкрити отделни секции за  пациенти с COVID-19.

Интервю с Ангел Стоев може да чуете в прикачения звуков файл.
По публикацията работи: Севдалин Палаузов
Още от категорията
Христина Христова

Между 16 и 17 % ще се увеличат пенсиите от 1-ви октомври

От първи октомври предстои да бъдат преизчислени пенсиите у нас . Средствата бяха предвидени в актуализацията на бюджета, направена през лятото. Основната цел е да компенсира изоставането на най-отдавна отпуснатите пенсии у нас. Ще бъдат преизчислени всички трудови пенсии, отпуснати до 31-ви декември 2021 година включително.  На какво могат..

публикувано на 27.09.22 в 18:02

Вносни ябълки подбиват цената на родното производство

Известният агроексперт Красимир Кумчев, който е един от най-големите производители на ябълки, се отказва да гледа този плод и изкоренява градините си. Причината е, че ябълки от Италия и Полша подбиват цената на родното производство. Това обясни Кумчев в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив, който в стопанството си в Рогош е..

публикувано на 27.09.22 в 16:04

Импулсивна реакция води до трагедията с битото дете

И на 27-ми септември лекарите се борят за живота на 2- годишно дете, жертва на жестоко насилие. След разказа на институциите за поредния случай на насилие, научаваме експертното мнение на психиатъра д-р Веселин Герев,  за причините за агресията на осиновителката на детето. Д-р Герев каза: "Впечатление прави, че всичко до един момент в..

публикувано на 27.09.22 в 14:55

"Кентавър" е по-заразен, но не е твърде смъртоносен

Подвариантът " Кентавър" на Ковид-19 беше регистриран с вчерашна дата на територията на България. Какъв е той, колко сме засщитени и как протича заболяването са въпросите, които разискваха в предаването "Точно днес" Паолина Комсалова и епидемиологът д-р Христиана Бацелова.  " Този нов подвариант на варианта Омикрон е BA.2.75 на линията BA.2 . Тази..

публикувано на 27.09.22 в 11:16

Скоро и "белите" рецепти ще станат електронни

По-лесно или по-трудно е отпускането на лекарства в пловдивските аптеки с електронните рецепти, ще изместят ли те хартиените, има ли недостиг на лекарства – теми за разговор с  Димитрия Стайкова  от Регионалната фармацевтична колегия в Пловдив. Стайкова посочи, че не са си представяли кога ще се получат затрудненията в работата им с предписването на..

публикувано на 26.09.22 в 15:22