Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Наводнения и съединение в „Точно днес“

| обновено на 04.09.22 в 17:23

Понеделник сутрин започва с коментари и анализи на темите от деня.

Следим ситуацията след поредните наводнения в Карловско. Започна разчистването на най-засегнатите от придошлата река Стряма села Богдан и Каравелово. С каква техника се извършва то и каква част от калта и дървесината вече са извозени? Какви са описаните щети по частните и общинските имоти? Кои е отговорен за бедствието?. Всичко това и още питаме кмета на община Карлово Емил Кабаиванов.

Има ли доброволци, които помагат на бедстващите населени места, както и как местните жители се справят със сполетялата ги трагедия – разговаряме с кметовете на село Богдан Христо Иванов и село Каравелово Славка Червенкова.

Гледната точка на хората и какво ще правят след като имуществото им замина събра Антония Попова. 

Ще проверим и какво е положението в пловдивското село Трилистник, което през уикенда също остана под вода. За щетите и причините от мястото на събитието ще включим репортера Стоян Терзиев.

Анализ на наводненията правим и с областния управител на Пловдив Ангел Стоев.

Успя ли ВиК да острани авариите, приченени от наводнението в Карловския район и навсякъде ли е възстановено водоподаването ще разберем от главния инженер на ВиК Йордан Чемишев

И на фона на трагедиите на прага ни чука един от най-светлите празници – Съединението. То се случва в Пловдив на 6 септември, но започва от Голямо Конаре, днешен град Съединение., на 5 септември. Как местните ще отбележат деня и какво е настроението – питаме зам. - кмета на града Ангел Къцов.

В минутите за култура събеседник ще е художничката Светла Косева, която ще потопи Пловдив във едно вълнуващо „Синьо безвремие“.

Започваме след новините в 7 часа.

Още от категорията

В "Срещите" разговор с Неда Антонова за новата й книга

Тази събота в "Срещите" с Неда Антонова говорим по новата й книга "Елегия".  Когато баща ти е цар" . Разговор за власта, любовта, самотата, родовата кръв...  "Като нямаше кой да ми разкаже как се е случило, разказах го, както мислех, че се е случило".  Така започна разговора ни с Неда Антонова за  двете й героини Тамара-Мария Шишман и..

обновено на 02.12.22 в 18:44

С мирис на хартия и петрол и с шум от протести "Ден след ден"

Със среднощни и удължени днес заседания, скандали, и ултиматуми продължава приемането на промените в Изборния кодекс. Ясно е, че ще гласуваме и с машини, и с хартия, но ще се броят разписките от устройствата, а не протоколът, който те генерират. В същото време тече обратното броене до влизането в сила на дерогацията за руския петрол у нас, която..

публикувано на 02.12.22 в 14:42

"Вход свободен" - последен делник

В последния работен ден се потапяме в света на изкуството!   Китаристът Петър Петков, изявяващ се като Ate, в стила ембиънт и дроун, издава нов албум-колаборация с lachrymorph. В този албум музикантите съчетават китарно дроун звучене с перкусийни инструменти и не само. Срещат се теренни записи и лекки ноиз изблици. Албума представлява сбор от..

публикувано на 02.12.22 в 09:30

Провокации и критични нюанси „Точно днес“

Пловдивското утро на 2 декември ще посветим на важните за града теми и събития, а във времето от 6 до 9.30 часа наши събеседници ще бъдат: Ландшафният архитект Станимир Шаламанов за поредния протест на пловдивчани, които се обявяват срещу застрояването на зелени площи в парк „Отдих и култура“. Те се събират пред Областната управа с..

обновено на 01.12.22 в 16:57

В търсене на решения "Ден след ден"

Картата на свлачищата по жп трасета в България за съжаление се обогатява и това е свързано и с промените в климата и предизвиканите от тях проливни валежи. Това твърди заместник – министърът на транспорта и бивш директор на на НКЖИ Красимир Папукчийски след вчерашния инцидент с дерайлирал пътнически влак заради свлачище по линията София-Бургас...

публикувано на 01.12.22 в 14:44