Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светла Косева показва "Синьо безвремие"

Пловдивската галерия „Възраждане“ отбелязва 27-ия си рожден ден с откриването на изложбата на варненката Светла Косева. Това ще се случи днес от 18 часа.

Изложбата носи името„Синьо безвремие“ и в нея са включени 15 картини.

Платната на Светла Косева са с нов облик – акцент в нейните картини за първи  път не е светлината и въздуха, а човекът. Стилът й обаче си остава същият – пестелив на цветове.

„В картините ми често присъства залеза. За мен това са най-прекрасните мигове от света. Той носи много надежда и красота. Тогава всичко стихва и идва един мир“

Изложбата се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура“

Светла Косева разказа още, че първата си картина е нарисувала на 7 години. В детските си години е обичала да прерисува Рубенс и Рембранд. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Още от категорията

Дигитални картини на Силвия Стратиева кацнаха на Луната

Две дигитални картини на българския художник Силвия Стратиева кацнаха на Луната, пренесени от космическия кораб „Одисей“. Те бяха включени в проекта "Лунен кодекс".  Късно снощи световните информационни агенции съобщиха, че космическият кораб "Одисей", построен и управляван от базираната в Тексас компания Intuitive Machines се е приземил в близост..

публикувано на 23.02.24 в 12:56

Статутът на наградите "Христо Г. Данов" е важна провокация

"Националната награда "Христо Г. Данов" се радваше при създаването си в продължение на години на голям авторитет. Сега предлаганите промени отнемат част от този авторитет. Предложено е да отпадне критиката, което като позиция на Пен клуба, ми се струва недопустимо - критическите позиции са естествена и неотделима част от цялостния литературен процес"...

публикувано на 23.02.24 в 11:22

Тази събота в "Срещи" разговор с журналиста Росен Тахов

Тази събота в предаването "СРЕЩИ" Людмила Сугарева разговаря с Росен Тахов по  книгата му "Легенди и истини в българската история". Един разговор  за нас българите.  На какво вярваме повече - на легендите или на истините? Слушайте, разговорът е любопитен.

публикувано на 23.02.24 в 10:18

Отварят за посещения и сграда "Ирини" от 18 април 2024 г.

С директора на ОИ "Старинен Пловдив" доц. Елена Кантарева каним децата и родителите на традиционните работилници за мартеници в Стария град, които ще се проведат тази събота и неделя. Входът е свободен. Работилничките ще се провеждат в къща Стамболян и в къщата на д-р Стоян Чомаков на ул. "Съборна". Говорим и за Епископската базилика, която попада..

публикувано на 23.02.24 в 09:38

Жена - истории за Вселени

В поредния епизод на рубриката ни "Жена - истории за Вселени" ви срещаме с Моника Балаян. Фокусираме разговора си вържу Жената, нейния вътрешен свят и мир, дълбочината на душевността й, необятната Вселена на нейната същост! Всичко, по думите на нашата събеседничка обаче, можем да съберем в думата Обич - най - присъщата, най - смислената и описваща..

обновено на 22.02.24 в 12:19