Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жандармерия ще охранява пострадалите села в Карловско

| обновено на 09.09.22 в 14:06

Екипи на жандармерията се включват в охраната на населените места в Карловско, пострадали от наводнението. Допълнителните полицейски части пристигнаха в 14 часа пред РПУ-Карлово, откъдето ще бъдат разпределени и ще поемат задачите си. 

Днес предиобед в пострадалите от наводнението райони започна работа втора комисия, начело с министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев. Екипът оглежда района над село Слатина и търси доказателства за незаконна сеч, каза пред Радио Пловдив областният управител Ангел Стоев. По думите му в комисията освен представители на областната администрация, община Карлово, горското стопанство и прокуратурата, са включени и местни хора. 

"Тази комисия ще посети тези места, където хората смятат, че има незаконна сеч", каза Стоев.

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев пристигна на място и обясни, че задачата е да се установят всички пропуски в човешките дейности, извършени на терена, които са способствали или са могли да способстват за бедствието. Ще бъдат прегледани и съответните документи и планове за сечищата.

"Долу в районите има значително количество дървесна маса. Да, една част от нея е извлечена. От реките със силата на течението, но друга част бяха трупи, подобни на тези, които констатираме тука, и много важно е да установим трябвало ли е да се намират тези трупи там или е трябвало да бъдат извозени и съхранявани по друг начин. Съответно, ако има данни за нарушения, а ние имаме сериозни съмнения в тази посока, ще бъдат предприети съответните действия".

"Този път държавата ще направи най-много за гражданите, в сравнение с всички други бедствия, които бяха преживени досега. Вярвам, че този път държавата ще се справи по-успешно", каза министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев по повод очакванията на пострадалите от наводненията в карловския регион за помощ при възстановяването на техните щети и допълни:

"По 12 екипа на село ще поемат дневни и нощни дежурства до приключване на работите по разчистване и до завръщане на стопаните по домовете им. Нямаме сериозни сигнали до момента за сериозни случаи на кражби или увреждане на имущество. Ние сме длъжни да предотвратим възможността това да се случи и правим всичко възможно и необходимо в това отношение".  

Междувременно, военнослужещи от Сухопътните войски и Военновъздушните сили продължават да помагат на пострадалите хора в карловските села. Войници с тежка техника от от 61-ва Стрямска механизирана бригада  разчистват в Слатина и Каравелово. В село Богдан действат близо 40 военни от двете авиационни бази – в Граф Игнатиево и Крумово, съобщиха от МО.

Без вода все още остават трите най-тежко засегнати села от наводненията в Карловско-Слатина, Богдан и Каравелово. Там от вчера се работи по изграждане на временни водопроводи. В останалите е в сила препоръката водата от централни и местни водоизточници да се използва само за битови нужди. За пиене и приготвяне на храна хората трябва да използват бутилирана минерална вода или от водоноските.

Очаква се резултатите от проверките да бъдат обявени до 10 дни. 

Междувременно Областната администрация в Пловдив отвори телефонна линия за желаещите да помогнат в почистването на засегнатите села през почивните дни. Номерът можете да видите на сайта ни бнр.бг.



По публикацията работи: Емил Костов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

На протест ученици и родители защитиха учител, обвинен в блудство

Учители, родители и бивши ученици от основно училище „Петър Берон“ протестираха днес пред входа на училището. С плакати „Любомир Ушеров невинен“ и „Ние сме с теб“ те застанаха зад дисциплинарно уволнения учител по физическо възпитание Любомир Ушеров, който е освободен от директора Стефан Кичуков заради непристойно поведение към ученички.  Според..

публикувано на 29.05.24 в 11:27

Карловски кметове блокират пътища заради възстановяването от наводнението

Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов и кметовете на селата, пострадали от наводнението през септември 2022 г. - Богдан, Каравелово, Слатина, Розино и Христо Даново, ще затворят днес следобед за един час Подбалканския път и прохода Троян – Кърнаре.   Кметове от Карловско готвят блокада на възлови пътища Те настояват държавата да..

обновено на 29.05.24 в 11:08

Три дни педиатри извършват безплатни консултации за деца

Безплатни консултации за деца ще се проведат на 29, 30 и 31 май от 8 до 17 часа в  педиатричното отделение на пловдивската болница "Централ Хоспитал".  Кампанията "Отворени врати" е посветена на 1 юни – Международния ден за защита на децата, съобщи началникът на отделението  д-р Анелия Балабанова .  Педиатрите са на разположение за..

обновено на 29.05.24 в 11:07

Мъж загина при пожар в Първенец

45-годишен мъж загина при пожар в пловдивското село Първенец. Сигналът е подаден на обед, като към адреса са насочени екипи на спешната помощ, на полицията и на пожарната. След приключване на гасителните действия е открито безжизненото тяло на собственика на къщата. От първоначалния оглед се предполага, че запалването е възникнало от битов..

публикувано на 28.05.24 в 17:15

След поредната стрелба по автобус искат премахване на опасната спирка в "Тракия"

Общината да определи друга последна спирка за автобусите по линия №9 в микрорайон А12 в „Тракия“. За това настояват от ръководството на превозвача, чийто автобус беше обстрелван с въздушна пушка вчера вечерта. Това е пореден случай, при който се стреля по градски рейс в Пловдив. Инцидентът с автобуса стана около 18:20 ч. вчера, съобщиха от..

публикувано на 28.05.24 в 14:48