Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отпечатъците на есента - "Точно днес"

Два дни преди началото на новата 2022-2023 учебна година и почти две седмици преди отново силно да завият политическите ветрове от есента, за да раместят съществено терена на властта, хората от наводнените карловски села остават на тъжната си територия, затлачена от водни наноси и грешки. В опит да се преборят с времето.

След урока на природата, поредицата анализи, разследвания, получената или обещана помощ, какво успяха да си кажат и да разберат взаимно избирателите и властта? Какви очаквания са кодирани в безвремието между неуспели парламенти, геополитическа несигурност, инфлация и енергийни кризи? Ще разговаряме с автора на книгата  „Циничното или играта на власт и удоволствивие“ доц. Валери Личев – социален антрополог.

От уроците на живота – към уроците в класната стая преди първия учебен звънец.

Проект за създаване на подкаст донесе на СУ „Любен Каравелов“ приза „Глобално училище в седмия национален конкурс на Българската платформа за международно  развитие за училища с принос в прилагането на философията, принципите и методите на глобалното образование. По темата чуйте Саша Щерева – директор на отличеното училище за темите, които днес  вълнуват младите хора – бежанците, климатичните промени, борбата с фалшивите новини.

И учениците от ОУ „Стою Шишков“ в смолянското село Търън паралелно с основните предмети, ще получават знания и по важна тема за живота им. Защо се стигна до въвеждането на дисциплината  „здравно възпитание“ в училището в родопското село – репортаж на Радостина Чернокова.

Часове преди откриването на новата академична 2022-2023  година в Епископската базилика на Филипопол Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“- Пловдив  с ректора проф.д-р Тони Шекерджиева – Новак – разговор за проблемите в академичното обучение в условията на Ковид и кризи и амбициите на преподавателския екип и студентите за покриване на образователните стандарти в областта на изкуствата.

Церемонията по откриването ще бъде последвана от връчването на почетната титла „Доктор хонорис кауза“ на доайена на българския балет – проф. Петър Луканов.

А във времето за култура след 9.00 – художничката Цвета Марова  - за своята изложба-живопис в галерия „Сигна“ на ул. „Хр. Данов“ 11. Тя се открива под надслов „50“  - изложба с цветя и огън.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Юлски следобед с „Вход свободен“

На 1 юли отбелязваме Свети Врач, народен и църковен празник, посветен на светите братя безсребърници Козма и Дамян, ден на билкарите и лечителите. Да сте здрави и усмхнати през юли! В първия ден на новия месец, в рубриката „Орисници“, коментираме гореща тема с Дарина Иванова и Таня Лазарова.  С Михаела Дамянска от Младежки център –..

публикувано на 01.07.24 в 09:30

"Точно днес" изгрява юли

1 юли символно бележи летните дни, много от българите имат обичай да посрещат с музика - изгрева на слънцето. Паолина Комсалова разговаря с Анастасия Кирилова от НИМХ, за прогнозата на синоптиците за летния месец, в който ще има и горещници и много валежи. За програма Точно днес" началото на седмицата идва с новия патриарх на Българската православна..

обновено на 30.06.24 в 17:25

Хуморът и операта завладяват Клуба

Последното юнско издание на Клуб "Неделя“ отново събира интересни и любопитни гости. В първия час (16-17) с журналиста и писателя Михаил Вешим ще си говорим за хумора като такъв и има ли той почва у нас, както и за това – тъжен ли е съвременният български хумор или не съвсем? Ще стане още дума за книги, култура, журналистика и, разбира се, за..

публикувано на 30.06.24 в 15:10

Ранно утро с "Шейкър"

Последното утро на юни посрещаме, с обещания за приключения и емоции присъщи на юли! Най – летния месец, мечтан и „натоварен“ с очаквания за щастие! Предстоят ни няколко срещи, куп полезни съвети и още толкова интересна информация! Някои определени движения на нашето тяло, могат да бъдат контролирани и регулирани според нуждите и..

публикувано на 29.06.24 в 16:05

За четенето и децата днес във "Вход свободен"

Днес в предаването оставяме настрана дигиталните устройства и се впускаме в неяобятния свят на книгите. За тази цел Ви срещаме с децата от читателски клуб "Възвишение". За тях книгите от задължителния списък през лятната ваканция са любимо занимание и те с удоволствие четат. Кои са любимите им книги и как се заражда техният читателски клуб, предстои да..

публикувано на 28.06.24 в 09:30