Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Точно днес" по пътеките на вярата и знанието

"Точно днес" с акценти посветени на духовност и на новата учебна година.

Началникът на Регионалното управление на образованието в Пловдив Антоанета Пакова с важното за 15-ти септември, за готовността да се учи в наводнената гимназия в Карлово, за децата от пострадалите села и още - за конкурсите за нови директори на училища и електронни дневници.

От Кръстова гора включваме йеромонах Серафим от манастира "Света Троица" с разказ за едно от най-свещените места у нас, и за водоствета, който се отслужва на Кръстовден.

И още от темите на делника: 

Доц. Стелиян Димитров от катедра "Картография и ГИС" в Софийския университет разказва за тяхното проучване и картографиране на селата Богдан и Каравелово, след наводненията там. Какво сочи прочита на учените и какви мерки могат да се вземат занапред от институциите, говорим в програма "Точно днес" с цел превенция. 

Защо ще протестират с шествия с трактори фермерите у нас, разговаряме преди 8 часа с Иван Мушев, председател на Регионалната асоциация на зърнопроизводителите в Пазарджик.

От Регионалния етнографски музей-Пловдив - репортаж на Христина Йорданова за двете нови изложби за шевица и за знаковата Куюмджиева къща, тази година отбелязваме 175 години от построяването й.

От 14 септември в Пловдив ще може да се гласува пробно с 8 машини, повече от председателя на 16-та РИК Калоян Сухоруков. Така стартира кампанията за демонстрационно гласуване с машини с инсталирана демо версия на бюлетина за гласуване, за изборите за народни представители на 2 октомври.

След 9.00 часа излъчваме поредния епизод от "Великите европейци" с Пламен Асенов.

БНР подкасти:

Още от категорията

На Никулден - от празника до победите

Никулден! Зимният семеен празник  внася първото усещане за топлина, очакване за сняг и споделеност в уюта на дома след дълга предстояща зима. Именниците, моряците, пътешествениците, търговците, банкерите празнуват. И ако името на Чудотвореца Свети Николай означава „побеждаващ“, да си пожелаем  да  има победи! С повече здраве и с морални сили!..

публикувано на 05.12.22 в 16:51

„Ден след ден“ между Меси и Шенген

Хирургът проф. Николай Габровски е номинираният от ГЕРБ да състави правителство. Кабинет, който да е по-далеч от политическото говорене и по-близо до експертността е целта, която той си поставя. Вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов подсказа, че номинираният няма да е популярен политик, въпреки личното му и донякъде нескромно, както сам той определи,..

публикувано на 05.12.22 в 14:19

"Вход свободен" за Международния ден на доброволците

Днес отдаваме почит и огромно уважение към хората, които с безвъзмезден труд помагат за подобряването на живота на уязвимите, беззащитните и тези, които имат най-голяма нужда от помощ. За доброволчеството като учене, диалог и социална ангажираност, говорим с Ренета Венева, председател на Националния Алианс за работа с доброволци. Какво мотивира..

публикувано на 05.12.22 в 09:28

Възможности и амбиции "Точно днес"

В утрото на 5 декември отваряме седмицата с теми, които влизат през вратата на празничния календар и с разговори за другите, които са с нас и преди, и слад след границата му. Политически анализатор, но и член на ГЕРБ, Георги Харизанов   говори за възможностите за съставяне на кабинет от първата политическа сила. Кой ще вземе и може ли да изпълни..

публикувано на 04.12.22 в 15:13
Хор

Клуб "Неделя" между класиката и модерното

Има  истории, които се раждат от сблъсъка на полюсите. Пръкват се от срещата на несъвместимите контрасти, от танца на фикцията и реалността върху белия лист. Там,където драконите живеят с хората, където супергероите продават чорапи, а биткойнът се разменя срещу замразена пача, където световните рок звезди варят лютеница, а формулата на айляка струва..

публикувано на 04.12.22 в 15:30