Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

192 училища в областта отварят врати, в 14 още текат ремонти

| обновено на 14.09.22 в 15:10

Нормално ще започне новата учебна година във всичките 192 училища в Пловдивска област. Само в 14 от тях ремонтите ще продължат, но това няма да попречи на учебния процес. 

Това заяви пред Радио Пловдив Антоанета Пакова, началник на Регионалното управление по образование в Пловдив. Тя уточни, че ремонти текат в 6 училища в Пловдив. 

Две държавни учебни заведения – Националната търговска гимназия и Професионалната гимназия по битова техника, няма да открият учебната година в своите сгради заради започналите там дългоочаквани ремонти. Затова учениците ще бъдат преместени в други училища. Възпитаниците на Националната търговска гимназия се преместват в две училища в район „Тракия“ - СУ „Св. Софроний Врачански“ и СУ „Св. Седмочисленици“. А учениците от Професионална гимназия по битова техника ще се обучават в сградата на Професионална гимназия по механотехника в Пловдив.

В ОУ „Душо Хаджидеков“, чиито покрив беше унищожен от пожар, 9 паралелки ще бъдат преместени във втора база на самото училище, а останалите ще се обучават в СУ „Климент Орхидски“.

В училище „Найден Геров“ в Столипиново, където също имаше пожар, учебната година ще започне нормално, тъй като като там изгорелите материали са само в двора, а сградата не е засегната.

Наводненият карловски регион

В Карлово в Професионалната гимназия по железопътен транспорт учебната година ще бъде открита от служебния министър на образованието проф. Сашо Панов. Там теренът около училището е разчистен, част от залетите помещения също са разчистени, някои са ремонтирани. Остава да се ремонтират помещенията в приземния етаж, които са били залети от наводнението.

Антоанета Пакова припомни, че след намесата на просветното министерство и пловдивския областен управител е постигнато споразумение и фирма „Антомагистрали“ ще подпише договор с училищата за превоз на ученици от други населени места до Карлово.

Конкурсите за училищни директори

Няма никакво напрежение в Пловдив, увери Антоанета Пакова. От обявените за конкурси 38 училища в града и областта в 18 са назначени директори, които ще изпълняват длъжността до обявяването на кокнурс. В другите 20 училища остават досегашните директори, също до конкурс.

Отоплението в училищата

Към момента се анализира събраната от МОН информация за вида на горивото и възможностите за преминаване към алтернативно отопление. Изпълнителната власт ще съдейства максимално за решаването на този проблем, обясни началникът на РУО Пловдив. Тя изрази надежда, че няма да стигнете до затваряне на училища заради липса на отопление.

Търсене на учители

В Пловдив няма недостиг от преподаватели, тъй като за всяка позиция има много кандидатстващи учители. Обикновено се търсят учители по математика, информатика, чужди езици, но и начални учители и преподаватели за целодневна организация в учебния ден.

Забелязва се интерес на младите хора към професията учител. Престижът на професията се повишава, а това се дължи и на високото на учителските заплати.

Професията на учителя вече е привлекателна и вече има висока позиция като обществен статус, убедена е г-жа Пакова.

Повишаването на повишаването на обучението в училище може да се постигне чрез повишаване на квалификацията на учителите. Затова призивът към тях е да прояви интерес и да се запише на различни обучения, които ще им повишат професионалната квалификация. 

Интервюто на Живка Танчева с Антоанета Пакова е в прикачения звуков файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Промените в ЗСПЗЗ са противоконституционни

Депутатите узакониха обработването на ниви без съгласието на собствениците им, като гласуваха на второ четене промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ), с които променят правилата за сключване а доброволни споразумения. С какви аргументи от Българската асоциация на собствениците на земеделски земи обявиха, че с приетите..

публикувано на 29.03.24 в 10:10
Даниел Стефанов

Няма реална пречка изборите да са 2 в 1

Политологът и изборен експерт Даниел Стефанов коментира в програма "Ден след ден" политическата ситуация, възможностите за избор служебен премиер и предстоящите избори. Според него през следващата седмица президентът ще направи своите консултации с политическите партии и записаните в Конституцията възможни кандидати за служебен премиер. Той смята,..

публикувано на 28.03.24 в 16:47
Иван Начев

Има много партии, които искат избори 2 в 1

В края на март се повтаря рефрена "нови избори, и пак предсрочни". Към новата вълна обещания на политиците, за невъзможната ротация и как ще са осъществи гласуването 2 в 1 - разговор по темата с политолога  доц. Иван Начев . Политологът отбеляза, че има две групи от партии, които имат интерес от нови избори.  "Първо са тези, които са позагубили..

публикувано на 28.03.24 в 10:10

Очаква ни много мръсна кампания на изборите

Президентът не бърза с връчването на 3-тия мандат, според мен си изпълнява процедурните задължения по Конституция. Не е неочаквано за мен е и връчването на мандата на ИТН, каза в предаването "Точно днес" пловдивският депутат от ПП-ДБ Росен Костурков. Според него обаче ИТН може и да се опитат да съставят експертно правителство.  Избори 2 в 1..

публикувано на 28.03.24 в 09:46

Пловдив е домакин на форум за дигитализация в образованието

Участници от цялата страна ще дискутират в Пловдив - дигитализацията, иновациите и уменията на 21 век на майсторски клас, организиран от фондация „Световен образователен форум България“ Генералният секретар на Европейската асоциация на училищните директори (ESHA) Пол Бърн, който е и член на съвета на Международната конфедерация на..

обновено на 28.03.24 в 06:38