Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По спиралите на есента - "Точно днес"

Независимо от факта, че есента е красив и носталгичен сезон, ветровете на времето  брулят надеждите за есенно спокойствие. След дъждовете, потопили карловските села, прагматиката на времето натежава все по-категорично с динамичните си  сигнали – инфлацията и обедняването, енергийната криза, геополитическите катаклизми, приближаващите предсрочни парламентарни избори.

Между какво и как ще избираме, за да бъдем по-честни към себе си и какъв разказ за политическия живот на държавата чухме от предизборните послания? Успяхме ли да отличим същественото от фоновия медиен шум с ясно назоваване на проблемите в зациклилото управление на страната? Събеседник по темата е политологът и преподавател в УНСС Александър Димитров.

От понеделник започва изплащането на еднократната помощ от 375 лева на пострадалите от наводненията от община Карлово и община Марица. Създадената организация за получаването им и ситуацията по разчистването на щетите от бедствието в наводнените села ще коментираме с кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов.

И  следите на благотворителна кауза  с пловдивски адрес ще анализираме със Зорница Танева – председател на Фондация „Нощ на Ангелите“ . Инициативата привлече над 120 заведения и търговски обекти в града да дарят процент от оборота си, направен в първия ден от уикенда, за да подкрепят 4 каузи.

С лого „Иновация, модернизация, история“ стартира Международният технически панаир – Пловдив. Икономическото събитие е територия за контакти и прагматични очаквания  в областта на електрониката, енергетиката, екологията, автоматизация, машиностроенето и др. Какво предлага тазгодишното издание – събеседник Иван Соколов – главен директор на Международен панаир - Пловдив.

Великобритания се прощава с епохата кралица Елизабет Втора. За събитието, несравнимо по мащаба си не само за Великобритания и Европа, но и за света, се очакват около 2000 гости, 500 държавни и правителствени ръководители и кралски особи.  Повече за атмосферата  около церемонията и посланията за света ще чуем от мястото на събитието от колегата от радио София Димитър Ганев.

Във времето за култура – вдигаме градусите с очакванията за предстоящия на 24-ти септември концерт на Античния театър на шведската група Opeth, която се развива неуморно вече повече от три десетилетия. Велин Станев и Любомир Стойчев предлагат среща в аванс с лидера и двигателя на бандата Майкъл Окерфелд.

И отново от днес в 7.30  ще бъдем в компанията на знакови лица и приятели на Радио Пловдив. Първата за сезона среща в ефира на програма „Точно днес“ в рубриката „Добро утро, Ден“ е с Красимир Ангелов – учител и дългогодишен директор на училище „Алеко Константинов“.

Започваме точно в 6.00


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

На 9 май в предаването "Точно днес" да поговорим за...

За здравето и мерките срещу разпространението на коклюш, за предстоящите предизвикателства пред участниците в изборите, за деня на Европа, за мечтите на младите, които ще гласуват за първи път, за поезията... Слушайте ни от 6.00 до до 9.30, за да чуете - д-р Таня Учорджиева, началник на отдел "Противоепидемичен контрол" към РЗИ-Пловдив с последна..

публикувано на 08.05.24 в 16:24

„Ден след ден“ на 8-ми май

В средата на седмицата, преди Деня на Европа и два дни преди старта на кампанията за избори 2 в 1 в предаването „Ден след ден“ ще добавим заглавия от днес.   В едно изречение те звучат така – кампании,  избори и нови тапи в Пловдив, защото за цял месец от днес се затваря за движение бул. "Хаджи Димитър".  8-ми май е Международният ден на..

публикувано на 08.05.24 в 14:40

Усмихнат следобед с "Вход свободен"

В осмия ден на месец май Ви срещаме с усмивка, добри мисли и ведро настроение. В това начинание ще ни помагат и малките сладури от ДГ "Чучулига"- Пловдив. Всички те, заедно с Регионалната инспекция по околната среда и водите - Пловдив, и Българско дружество за защита на птиците канят пловдивчани в Регионалния природонаучен музей - Пловдив на изложба,..

публикувано на 08.05.24 в 09:30

Светлата сряда - "Точно днес" на 8 май

В седмицата на светлината и след големия празник идва още от ежедневието на месеца. През май ще слушаме отново обещанията и полемиката между партийните водачи, ще упражняваме устойчивост към темите, които ще бъдат заложени в конспектите на партии и коалиции за вота 2 в 1 на 9 юни.  Говорим с водачите на листи в Пловдив област и Смолян. Кръстю Врачев..

публикувано на 07.05.24 в 16:10

Пътища и листи по светло в "Ден след ден"

Много път до близки и далечни разстояния изминахме по празниците. Тези, които предпочитат да пътуват с влак обаче ще плащат вече повече за билети. Колко ще струват след 20 процентното увеличение билетите за влак до Карлово, Асеновград и Пазарджик и колко ще бъде билетът до морето? Отговoр търсим от Ангел Дасколов от пловдивското поделение "Пътнически..

публикувано на 07.05.24 в 15:02