Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Хранителна добавка може да е натровила децата от Спортното

Натравянето на децата от Спортното училище може да е следствие на стомашен грип, който да е породен  от заразени хранителни добавки. Тази теза защити в предаването „Ден след ден“ молекулярният биолог д-р Сергей Иванов.

Той обясни, че стомашният грип може да се дължи на много типове вируси, чието разпространение се случва чрез храна, вода или хранителни добавки.

„Хранителните добавки, които приемат учениците, може да са заразени. Такива случаи в световен мащаб не са рядкост.

В България не са откривани заразени хранителни добавки, но вероятно това се дължи на факта, че никои не ги е търсил“, коментира д-р Иванов.

По думите му институциите в България не си вършели добре работата и се бавели изключително много с резултатите от тестовете.

„Не е нормалнмо 8 ден да няма яснота от какво са се натровили, но това не ме изненадва, защото това се е наложило като практика при случаите на натравяния - да не се стига до извършителя.

Всичко минава под стафилококи, така че няма да се учудя и ако и сега така мине.

Тестът за норовирус например се прави за 24 часа, т.е. резултатите трябваше да за излезли още миналата седмица“, обясни д-р Иванов. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Още от категорията

Реформите за приемането в Шенген изглеждат невъзможни

Важните реформи, за да бъде приета страната ни в Шенген, изглеждат невъзможни в близка перспектива, тъй като нямаме стабилно правителство, а за да се случат е необходимо  широко мнозинство. Това коментира политологът Милен Любенов малко след като стана ясно, че България и Румъния получиха отказ от присъединяване към пространството...

публикувано на 08.12.22 в 16:44
Десислава Кабурова и българският евродепутат Асим Адемов в Брюксел

Награда за млад фермер на Европа отиде в Мало Конаре

Десислава Кабурова от пазарджишкото село Мало Конаре спечели награда за „Най-добър проект за подобряване на селските райони“ по време на Осми я конгрес на младите фермери в белгийската столица Брюксел. 35-годишната българка е агроном по професия и потомствен фермер. Тя спечели сред претендентите от 16 европейски държави с проекта..

публикувано на 08.12.22 в 16:18

България е изпълнила всички условия за членство в Шенген

На заседанието на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи в Брюксел  министрите на вътрешните работи на страните членки на евросъюза трябва да вземат окончателно решение за приемането на България, Румъния и Хърватия в Шенген. Решението за разширяването на Шенгенското пространство  коментираме с бившия външен министър  Ивайло Калфин...

публикувано на 08.12.22 в 15:17

Почти всички заведения са ангажирани за 8.12. и 1.01.

За студентския празник и за Нова година нашите търговски обекти в Пловдив не страдат от липса на клиенти. Заради ранните записвания почти всички заведения са ангажирани, особено нощните клубове за 8 декември. Това заяви в предаването "Ден след ден" Еню Енев , председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите "Тракия". Той уточни, че в..

публикувано на 08.12.22 в 14:32

Работата по „Античния форум на Филипопол“ започва напролет

Реставрацията на „Античния форум на Филипопол – изток и юг“ ще започне още през пролетта след като преди дни от Националния институт за недвижимо и културно наследство издадоха положително становище и беше съгласувана документацията за обекта. Това стана ясно от думите на археолога доц. Иво Топалилов в предаването „Точно днес“ на Радио..

обновено на 08.12.22 в 13:16