Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Пътят на независимостта "Точно днес"

Честваме Деня на независимостта с въпросите за миналото, спомените и огледалото, в което ги виждаме днес. 

Отърсването от комплексите на нацията е темата, която ще обедини днешните ни разговори. 

Ще върнем календара 114 години назад със Стоян Иванов -  директор на Регионалния исторически музей в Пловдив, който ще има честта да произнесе словото за тържественото честване на площад "22 септември".

За златните години на българсикя икономически възход в началото на 20 век ще разговаряме с професора по стопанска история Пенчо Пенчев - критичен към празничните клишета в името на фактите.

Предизвикателствата точно днес, които, особено в днешния ден, кореспондират с желаната независимост ще са тема на интервюто с политолога и експерт по национална сигурност и управление на конфликти Искрен Иванов.

Мрак за светлина -  инициативата да се угасят светлините на съветските паметници, която потопи в мрак "Альоша" за три нощи. За усилието на гражданите и подкрепата на властите ще говорим с журналиста Стойко Стоянов, един от десетките общественициq провокирали кметовете да дръпнат шалтерите на спорните монументи.

Покана за изложба в празничния ден идва от художнчката Вихра Григорова, с която разговаря Веселина Пеева.

Продължава и разговорът ни с Красимир Ангелов в "Добро утро, Ден!"Още от категорията

Теодор Ушев в "Добро утро, ден!"

Световноизвестният аниматор и режисьор Теодор Ушев гостува тази седмица в „Добро утро, ден!“. Той е роден в Кюстендил, понастоящем живее в Канада, но пътят му като творец тръгва от Училището за сценични кадри в Пловдив. „Тук съм изграден като творец, като личност. Този плам и желание за хулиганство в изкуството, е било родено и..

обновено на 09.12.22 в 16:57

Планове и отсрочки в "Ден след ден"

Половин месец след приемането на Общият устройствен план на Пловдив днес темата отново се завръща - с изразената от областната управа позиция и намерения за протести. Събеседници за възможните оттук нататък действия са Павел Начев от протестиращите срещу възможността за строителство в спорния терен в парк "Отдих и култура" и съветникът от групата на..

обновено на 09.12.22 в 14:53

"Вход свободен" в предпразнично настроение

Само след две седмици е Коледа. Краят  на 2022-ра чука на вратата, а хората вече са в празнично очакване, опитвайки се да забравят поне за малко сложната ситуация и тревогите за бъдещето. Джингълбелсове звънят щастливо от всяка тонколона и дядо Коледа нетърпеливо наднича от всеки екран, репетирайки жизнерадостното си "ХО-ХО-ХО!". Какво пък, заразително..

публикувано на 09.12.22 в 09:50

Политически и икономически вълнения „Точно днес“

В утрото на 9 декември, в което отбелязваме деня на Света Анна, говорим за реално случващото се у нас. Във времето от 6 до 9.30 часа ще чуете: Обречени ли са опитите за съставяне на правителство с първия мандат? Разговорите на номинирания за премиер от ГЕРБ-СДС професор Николай Габровски засега не дават подкрепа, ще се случи ли..

публикувано на 08.12.22 в 15:12

"Ден след ден" да бъдеш или не... в Шенген

Продължава заседанието на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи в Брюксел. На него министрите на вътрешните работи на страните членки на евросъюза трябва да вземат окончателно решение за приемането на България, Румъния и Хърватия в Шенген. Решението за разширяването на Шенгенското пространство ще коментираме с бившия външен министър Ивайло..

публикувано на 08.12.22 в 14:45