Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Точно днес" - изборна спирала и военен конфликт

Сряда сутрин започва с коментари и анализи на темите от деня. Започваме след новините в 6 часа и сме до 9:30 часа.

Посрещаме утрото с политика – международна и вътрешна. И това не е никак случайно, тъй като войната в Украйна настъпи в нова фаза, а краят на седмицата у нас ще завърши с поредните предсрочни параламентари избори.

Как е гарантирана честността на изборите питаме Стоил Цицелков, който е председател на обществения съвет към ЦИК. С него ще говорим и за какво точно ще следи съвета, какви са опасенията на членовете му. Ще дискутираме и проблема с купения вот.

И още една тема с продължение – войната между Украйна и Русия. Могат ли действията на руския президент Владимир Путин – обявена частична мобилизация, затваряне на границите и референдума – да доведат до смяна на режима на управление в Русия? Адекватно ли реагира България на конфликта? Отговорите търсим от Деян Кюранов, програмен директор на Центъра за либерални стратегии.

Междувременно Европейският съюз проучва въвеждането на нови санкции срещу Русия. Антония Попова разговаря с българския евродепутат Искра Михайлова за наказателните мерки.

Прехвърляме се и на пловдивска територия – тема на разговора е случая на агресия на осиновителка към осиновено дете. С Величка Дошева от Българската асоциация на осиновени и осиновители ще говорим как да не се стига до подобни случаи, достатъчни ли са проверките, които се правят при проследяване на адаптацията?

В рубриката "Добро утро, ден!" тази седмица гостува поетесата Ина Иванова - срещата с нея е точно в 7.30 часа.

Веднага след новините в 9 часа Пламен Асенов ни среща с Езоп в рубриката „Великите европейци“. 

БНР подкасти:

Още от категорията

"Точно днес" по стъпките на октомври

В първия работен ден за октомври тръгваме по стъпките на темите на деня. Ето и какви ще са акцентите в програма "Точно днес". Вървим по пътя към местния вот, на който след по-малко от месец пловдивчани ще кажат тежката си дума - ще изберат кмет, районни кметове и общински съветници, а от изборът им ще стане ясно и каква е визията им за града. Какво..

публикувано на 01.10.23 в 17:00

За полета на мечтите днес в Клуб "Неделя"

В първото октомврийско издание на предаването Ви срещаме с един "Млад изобретател", който не се притеснява да лети високо в небето, защото човек е толкова голям, колкото са големи и мечтите му - инж.Костадин Недев! Пилот на изтребител по призвание и по душа, създател на иновативната образователна платформа "Млад изобретател", носител на наградата "Джон..

публикувано на 01.10.23 в 12:58

Ранно утро с "Шейкър"

Първото утро на октомври посрещаме заедно! Ще ви разкажем за изложбата „Блясъкът на художественото наследство на Русия“, която   представя произведения от традиционна руска совалкова дантела и бродерия, изработени от студентите на Академията за традиционни изкуства в Санкт Петербург. Академията е първото и единствено държавно висше учебно..

публикувано на 30.09.23 в 16:05

"Добро утро, Ден" с Огнян Видев

Джаз музикантът Огнян Видев, който  стъпва на музикалната сцена още в далечната 1964 г. и през годините добавя към творческата си биография  впечатляващи изяви у нас и по света, се вдъхновява  от артистичната атмосфера на родния Пловдив. Където и да пътува обаче,  той твори с родния си град в сърцето. Само преди  месец музикантът бе удостоен с..

обновено на 29.09.23 в 20:52

"Ден след ден" в последния петък на септември

В най – големия пловдивски район – Централен“, започват проверки за качеството на храната в детски заведения. Причината са сигнали на родители за доставяна храна за децата им със съмнително качество. Днешната среща по този проблем в кметството на район „Централен“ обобщава в репортажа си Живка Танчева . Също днес с поста си се раздели..

публикувано на 29.09.23 в 14:59