Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Точно днес" - изборна спирала и военен конфликт

Сряда сутрин започва с коментари и анализи на темите от деня. Започваме след новините в 6 часа и сме до 9:30 часа.

Посрещаме утрото с политика – международна и вътрешна. И това не е никак случайно, тъй като войната в Украйна настъпи в нова фаза, а краят на седмицата у нас ще завърши с поредните предсрочни параламентари избори.

Как е гарантирана честността на изборите питаме Стоил Цицелков, който е председател на обществения съвет към ЦИК. С него ще говорим и за какво точно ще следи съвета, какви са опасенията на членовете му. Ще дискутираме и проблема с купения вот.

И още една тема с продължение – войната между Украйна и Русия. Могат ли действията на руския президент Владимир Путин – обявена частична мобилизация, затваряне на границите и референдума – да доведат до смяна на режима на управление в Русия? Адекватно ли реагира България на конфликта? Отговорите търсим от Деян Кюранов, програмен директор на Центъра за либерални стратегии.

Междувременно Европейският съюз проучва въвеждането на нови санкции срещу Русия. Антония Попова разговаря с българския евродепутат Искра Михайлова за наказателните мерки.

Прехвърляме се и на пловдивска територия – тема на разговора е случая на агресия на осиновителка към осиновено дете. С Величка Дошева от Българската асоциация на осиновени и осиновители ще говорим как да не се стига до подобни случаи, достатъчни ли са проверките, които се правят при проследяване на адаптацията?

В рубриката "Добро утро, ден!" тази седмица гостува поетесата Ина Иванова - срещата с нея е точно в 7.30 часа.

Веднага след новините в 9 часа Пламен Асенов ни среща с Езоп в рубриката „Великите европейци“. 

БНР подкасти:

Още от категорията

"Точно днес" в последния понеделник на месеца

Политическите разговори продължават, днес е ред на най-малката политическа сила в парламента да отиде на среща с президента. От "Български Възход" включваме народния представител от Пловдив-град Лилия Недева .  След посещението в Пловдив на лидера на БСП Корнелия Нинова ще чуем акцентите от заявено от нея, Кристиан Вигенин и Борислав Гуцанов в..

обновено на 27.11.22 в 16:09

Ранно Утро с "Шейкър"

Уверено изпращаме ноември, с благодарност за меката  есен - красива и богата на багри, тя има своя особена романтика, която ни спасява от мислите за задаващата се зима. Няколко срещи, куп полезни съвети и още толкова интересна информация - така ще звучим  накратко! Очаквайте разговора с психолог Славена Шекерлетова, която стартира Група за хора с..

публикувано на 26.11.22 в 17:16

Достена Пиргова в "Добро утро, ден!"

Доайенът на пловдивските учители Достена Пиргова ни гостува тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“. Преди дни тя отпразнува 90-ия си рожден ден сред  140 свои възпитаници от всички випуски, на които е била класен ръководител.  За емблематичния преподавател по история от гимназия СУ „ Св. Константин Кирил Философ “, бившата Васил Коларов,..

обновено на 25.11.22 в 17:21

Панаири „Ден след ден“

Опитът на община Пловдив да си върне контрола над Панаира от бизнесмена Георги Гергов е нещо като опит да се върнеш назад подарен подарък. Още повече след като той си го е взел и няма никакво намерение да го връща. Вчера Гергов получи пълен контрол над акциите на Панаира, придобивайки акциите на Община Варна. Към неговия дял от 50% се..

публикувано на 25.11.22 в 14:58

"Вход Свободен" – последен делник

В последния работен ден ви срещаме с писателката Мина Карагьозова и нейната книга „Веселата страна на живота“, съдържаща 65 весели разказа. Автентични истории от миналото, които авторката на книгата разказва с присъщия си духовит тон и маниер.  Минути, в които забавяме темпото и стреса на делника, ще си подарим в "Уроци по щастие", а  в петък ви..

публикувано на 25.11.22 в 09:30