Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДБ поиска оставката на кмета за почистването на Марица от ПИМК

| обновено на 05.10.22 в 16:02

Общинските съветници от „Демократична България“ поискаха оставката на кмета на Пловдив Здравко Димитров заради обявеното частично бедствено положение и обществената поръчка чрез директно възлагане на почистването на река Марица. Това е втори опит за възлагане на поръчката на фирма ПИМК, каза председателят на групата общински съветници от „Демократична България“ Веселина Александрова.

„С престъпното си бездейстивие по отношение на река Марица кметът Димитров води Пловдив до истинско бедствено положение. Реално застрашава животи само и единствено, за да облагодетелства фирма „ПИМК“, и затова незабавно трябва да си подаде оставката", каза тя. 

Александрова посочи, че за втори път в рамките на година и половина кметът прави опит да заобиколи закона, да елиминира конкуренцията и да възложи директно поръчката за почистването на коритото на река Марица на „ПИМК“. "За втори път с един и същи мотив – Пловдив е в риск. А кметът вместо да опази пловдивчани година и половина умува каква хитрост да приложи, за да облагодетелства конкретно фирма „ПИМК“", допълни съветничката.

Законът ясно казва, че да се прилага директното възлагане с мотив неотложност, то тази неотложност трябва да е непредвидимо събитие и то да не е резултат от действия или бездействия на възложителя. А именно бездействието на кмета Димитров води града до бедствие“, каза Веселина Александрова.

Владимир Славенски посочи, че преди време имаше друга обществена поръчка за обследване на реката, по която са подадени 6 оферти, но няма избран изпълнител все още. "Трябва да видим дали става дума истински да се свърши работа или за добив на инертни материали", посочи той. 

Д-р Веселка Христамян от ДБ настоя спешно да се прекрати незаконната според тях обществена поръчка и предложи в почистването на реката да се включат общинските предприятия. 

Тъй като кметът Здравко Димитров е в болнични, поръчката е подписана от зам.-кмета Величко Родопски и той би могъл да я отмени, допълниха съветниците.

Временно изпълняващият длъжността кмет Величко Родопски заяви пред Радио Пловдив, че няма да отмени обществената поръчка. "Няма да отменя пуснатата поръчка, защото ако завалят дъждове и стане катаклизъм, с какво ще се оправдаваме?", попита той.

Според Родопски не всички общински съветници са против поръчката, а кметът е водил разговори с областния управител и с хора от София да се пусне по неизбежност.

"Обществената поръчка не е пусната по собствено желание на кмета, а за да не станат катаклизми като в карловските села. Затова е по спешност, защото трябва време да се изготви голям проект", посочи Родопски.

Той обясни, че сегашната обществена поръчка е на стойност 1,5 млн. лв., които идват по линия на Междуведомствената комисия по бедствия и аварии. 

Специализирана техника ще чисти коритото на река Марица, като изкоренява дървета, без да изнася наноси. Почистването ще се прави само в урбанизираната територия на Пловдив, под стриктен контрол, заяви заместник-кметът по екология Анести Тимчев. 

По думите му, при сегашното състояние на Марица, при валежи от 30 л/кв. м, Пловдив може да бъде залят от 6-метрова вълна. Около течението на реката са и помпите на ВиК и при евентуално наводнение градът ще остане без вода. 

Зам.-кметът Тимчев допълни, че до 20-тина дни се чака становището на Агенцията за обществени поръчки и при положителен отговор почистването на коритото на Марица може да стартира. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Президентът Радев гост на тържествата за Априлската епопея в Брацигово

В Брацигово днес ще бъде отбелязана 148-мата годишнина от Априлското въстание. На историческия Синджирли бунар ще бъде изпълнена възстановката на прочитането на Кървавото писмо на Тодор Каблешков, с което  известява началото на въстанието. На тържествата ще присъства и президентът Румен Радев.  Честванията ще започнат в 10.30 часа  на площад..

обновено на 11.05.24 в 14:09

Прослав пее и танцува

Пловдивският район “Западен” организира събора “Прослав пее и танцува” . В програмата  ще участват над 230 изпълнители. Специални гости са емблематичният ансамбъл "Тракия" и народните певици Цонка Нанова с оркестър "Пловдив" и Илка Александрова. Във връзка с провеждането на събора движението на пътни превозни средства по ул. „Елин Пелин“..

обновено на 11.05.24 в 14:09

Бистришките баби гостуват на "Дефиле Вино и гурме"

И днес продължава фестивалът „Дефиле Вино и гурме“ в Пловдив.  Освен дегустациите в Стария град, по обед ще се проведе играта „Винословица“ в индивидуален и отборен формат. Хитовата за феста формация „Бистришките баби“ ще изнесат концерт от 15 ч. в къща „Иван Черноземски“. На различните места за дегустации в Стария град ще пеят..

обновено на 11.05.24 в 14:09

Празник на чевермето се провежда в Златоград

За 13-та поредна година Златоград посрещна гости от цяла България и от съседна Гърция на  традиционния празник на чевермето. По установена традиция, кметът на Златоград Мирослав Янчев, облечен в носия и с гайдата, от рано сутринта посреща гости в автентичния занаятчийски кът: " Ние правим празник на фолклора, празник на обичаите, местните,..

публикувано на 11.05.24 в 14:08

Кричим е домакин на фестивал на ягодата

Днес и утре община Кричим и читалище „Пробуда“ са домакини на втория фестивал на ягодата , който се провежда на площад „Обединение“. В 2-та дни са организирани базар-изложение на местни производители, които представят продукцията си на специалната „Алея на ягодата“, фолклорна програма, кулинарна изложба с дегустация, концерти и др.  Утре Ути..

публикувано на 11.05.24 в 08:37

Свързани новини

Пловдив обяви частично бедствено положение, спешно чисти Марица

Спешно почистване на коритото на Марица в Пловдив предприема община Пловдив. Предвидената сума е 1 250 000 лева без ДДС.  Процедурата става възможна след обявено от кмета Здравко Димитров частично бедствено положение заради състоянието на речното корито. Днес община Пловдив е обявила обществената поръчка по процедурата за договаряне без..

обновено на 04.10.22 в 17:35

Заради ДБ Марица е в това състояние

"Нямам подписан договор. Никой не ме е извикал още да подписвам договор". Така съсобственикът на фирма ПИМК Илиян Филипов коментира пред Радио Пловдив обявеното от община Пловдив частично бедствено положение и поръчка чрез директно възлагане за почистване на коритото на река Марица. ДБ поиска оставката на кмета за почистването на Марица от ПИМК..

обновено на 05.10.22 в 13:38