Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Партиите мислят стратегии и ходят по много тънък лед

Снимка: БГНЕС


Политическият анализатор Кристиян Шкварек  коментира за програма "Ден след ден"  възможните и невъзможни коалиции за управленско мнозинство и съставянето на кабинет.

Според него до момента единствено Герб са показали готовност за диалог и компромиси в името на това да има управление зимата, но и от другата страна не е имало много категорична заявка, че това ще бъде отхвърлено като предложение. Той посочи, че партиите в момента се чудят каква точно стратегия да предприемат, защото знаят, че ходят по много тънък лед.

"От една страна трябва да съобразят цената, която биха платили за подобна коалиция пред собствения си електорат. От друга страна цената, която биха платили, ако оставят страната без управление, заради политическия си инат пред по-широката общественост. Тоест това е един вид баланс между ядрото и  периферията", коментира  анализаторът. 

По думите му става въпрос за всички партии освен Възраждане и БСП. Според него няма да се върви към плаващи мнозинства и кабинет на малцинството. 

"Никой няма да се вкара в този капан да управлява в една изключително тежка ситуация, в изключително тежка зима с толкова много неща, които трябва да се направят. Толкова много закони, които трябва да бъдат приети и за Плана за възстановяване и относно енергийната ситуация в страната при условие, че няма мнозинство. Следователно единственият начин  да се върви към кабинет е, ако се формира  стабилно правителство при това с мнозинство. Имайте предвид, че в България не се управлява със 121 депутати. Това е невъзможно, никога не се е случвало. Трябва да имаш стабилно мнозинство над 125 -126 депутати. Следователно единственият начин да се сформира правителство е, ако ПП се съгласят на това", категоричен е Шкварек.

По думите му  в ПП има две крила. Едното е около по-младите - Кирил Петков, Лена Бориславова,  които по време на цялата кампания бяха агресивно настроени срещу ГЕРБ и казваха, че няма да правят коалиция. Другото крило е около по-улегналите, по-хитрите политици - Асен Василев Даниел Лорер, крило, което винаги е по-диалогично.  Въпросът е кое крило ще надделее. 

Кристиян Шкварек подкрепи тезата, че  ДБ е  ключът към формиране на правителство, защото са  най-близката формация до евентуален компромис с ГЕРБ.

" Няма да го направят сега, но не означава че няма да го направят въобще", допълни той.

Според него в момента цялото общество  е настроено за нови предсрочни избори в началото на следващата година, но това обаче ще бъдат финални избори,  такива, отвъд които вече цената ще бъде прекалено тежка и голяма, за да бъде платена и да се кара обществото да ходи на шести избори .

"Сега сме в условията като в предизборна кампания, но следващите избори ще бъдат последни", категоричен е анализаторът.

Цялото интервю е прикачения звуков файл.







 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на кандидат-студентите, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Бизнесът и културата търсят механизми за сътрудничество

Среща между бизнеса, културните институции и местната администрация в Пловдив търси механизми за симбиоза помежду си. Идеята е да се създадат значими връзки между индустриите и културния сектор.  Участниците ще имат възможност да се ангажират в динамични дискусии, да изследват нови бизнес възможности и да създадат партньорства...

публикувано на 24.04.24 в 09:52

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59