Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напред през октомври - "Точно днес"

Президентът Румен Радев свиква на първо заседание новоизбраното 48-мо НС следващата сряда. От седемпартийния Парламент се очаква така да подреди  задачите пред властта, че българите да преживеят по-леко и с повече достойнство зимата. Формулата, по която ще се случва това – все още в зоната на здрача, трябва да изгради конструкцията за реанимиране на българската държавност.

В непрекъснато усложняващата се геополитическа среда на ход са политиците, които всички ние избрахме с вота си или пък – с отказа си от него. Ще се случи ли така необходимото управленско мнозинство след направените вече партийни заявки и какви компромиси са допустими в името на България – събеседник – Христо Иванов – съпредседател на ДБ и депутат от Пловдив.

Жители на жестоко пострадалото от наводнението на 2 септември село Каравелово изразиха недоумение от оповестената официално информация от община Карлово за неверни слухове за подаване на нови молби  с опис на унищожено и пострадало имущество. В какво се състои още тяхното несъгласие и за какво настояват хората – разговор с  Албена Бонева.

Старт на дългоочаквания от пловдивчани проект за Южен обходен колектор на стойност над 134 млн лева  ще дадат в 11 ч. ВиК и представители от областната и общинската управа. Колекторът, който ще поеме обратни и дъждовни води от Южната част на Пловдив, е от изключителна важност за града. Проектът трябва да приключи до пролетта на 2024 г, а за очаквания ефект от него и неудобствата по време на изграждането му – събеседник инж. Антон Гълъбов – „Връзки с обществеността“ на водното дружество.

България е една от страните в Европа с висок процент на хора с наднормено тегло, като по отношение на детското затлъстяване сме на пето място сред страните в Европа. В Световния ден за борба със затлъстяването с д-р Христина Русева от Отделението по Ендокринология в МБАЛ „Медлайн“ – разговор за превенцията,  нежеланите последствия и опасностите от затлъстяването в условията на Ковид и финансов недостиг.

В минутите за култура след 9 ч. на вълните на програма „Точно днес“ – интервю със Силвия Вагенщайн – съосновател и главен редактор на Издателство „Колибри“  за новото издание на „Ад“ – първата част от епичната поема на Данте Алигиери „Божествена комедия“ преди представянето й от 18.30 ч. в Първо студио на Радио Пловдив.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Точно днес" на 3 юли

В сряда сутринта с лятно настроение и по актуалните теми. Фармацевти започват протестни действия заради новите правила, по които ще работят със Здравната каса, инициирани от Министерството на здравеопазването. В различни градове в страната, включително в Пазарджик, а птеките затварят за два часа и няма да работят с пациенти.  Протестът е организиран от..

обновено на 02.07.24 в 16:52

Вкусен и усмихнат следобед с "Вход свободен"

Днес в предаването ще Ви разкажем приказката на една прекрасна дама превърнала хобито си в професия и най-важното, реализирала една своя мечта. Ради Славчева е шоколатиер по призвание и по душа. Как да разберем кой шоколад е качествен и лесно се изработват шоколадови шедьоври, ще разберем минути след 13:30. В рубриката "Усмихнат коментар" попитахме..

публикувано на 02.07.24 в 09:30

Юлските посоки "Точно днес"

В първите дни на новия месец в програма „Точно днес“ поемаме по юлските посоки. И докато за едни те са белязани от летни почивки и жежко слънце, то за други тепърва започва тежката работа. След поредните предсрочни парламентарни избори дойде ред и на опитите за формиране на правителство. За политическите страсти, какви са очакванията за първия..

публикувано на 01.07.24 в 17:00

Юлски следобед с „Вход свободен“

На 1 юли отбелязваме Свети Врач, народен и църковен празник, посветен на светите братя безсребърници Козма и Дамян, ден на билкарите и лечителите. Да сте здрави и усмхнати през юли! В първия ден на новия месец, в рубриката „Орисници“, коментираме гореща тема с Дарина Иванова и Таня Лазарова.  С Михаела Дамянска от Младежки център –..

публикувано на 01.07.24 в 09:30

"Точно днес" изгрява юли

1 юли символно бележи летните дни, много от българите имат обичай да посрещат с музика - изгрева на слънцето. Паолина Комсалова разговаря с Анастасия Кирилова от НИМХ, за прогнозата на синоптиците за летния месец, в който ще има и горещници и много валежи. За програма Точно днес" началото на седмицата идва с новия патриарх на Българската православна..

обновено на 30.06.24 в 17:25