Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Битовизми по оста РС Македония - България "Точно днес"

| обновено на 13.10.22 в 16:57

Петък сутрин, изпращаме работната седмица с коментари и анализи на темите от деня. Започваме след новините в 6 часа и сме до 9:30 часа. 

Продължаваме да следим политическата обстановка в страната с акцент предстоящото учредяване на новото Народно събрание и позициите на депутатите по отношение на руската посланичка Елеонора Митрофанова. Какво ще произлезе от тези разнопосочни позиции? Възможно ли е това да обедини някои политически сили и да доведе до сформирането на парламентарно мнозинство? Отговорите търсим с политолога Светлин Тачев. 

Ще се прехвърлим и към международната политика, но с леко битов привкус. Малко повече от 3 месеца след палежа на културния ни център в Битоля пореден акт на вандализъм изкара на преден план търканията по оста Северна Македония – България. Нападението над новооткрития преди няколко дни български културен клуб в Охрид Цар Борис Трети пренесе конфликта на ново ниво. Докато до момента той по-скоро се проявяваше чрез политическото говорене, то през последния месец вече се пренесе на битово. Има ли шанс да се сложи край на напрежението между двете съседски държави коментираме с журналиста от Северна Македония Владо Перев.

В минутите за култура Веселина Пеева ни запознава с интересен ръкопис на актьора Геоги Миятев за историята и създаването на Драматичен театър Пловдив „Николай Масалитинов“ и превръщането му в книга. Събеседник – Катерина Георгиева – експерт „Театрална памет“.

В рубриката "Добро утро ден" гост тази седмица е проф д-р. Пенка Стефанова - началник на Клиниката по детска хирургия в УМБАЛ "Свети Георги". С нея разговаря Елена Крушкова.

Навръх Петковден Христина Йорданова присъства на утринната служба в храм „Св. Петка“. След новините в 9 часа я включваме за да разкаже как премина празника и за какво се помолиха пловдивчани.

Слушайте ни!

БНР подкасти:

Още от категорията

Усмихнат четвъртък с "Вход свободен"

Във втория ден на февруари сняг не можем да Ви обещаем :)))))) но със сигурност ще усмихнем поне десетина от Вас :)))))))) Имаме само едно условие - да споделите следобедът си с нас!!! Започваме с Десето юбилейно издание на на най-якото събитие този уикенд в Пловдив - "Plovdiv Game Jam 2023". Подробности и условия за участие очакваме да разберем от..

публикувано на 02.02.23 в 09:35

"Точно днес" за минималната заплата и сметките за ток

В утрото на 2 февруари говорим за транспорт, социална политика и култура. Започваме след новините в 6  и сме до 9:30. Ето и какви са акцентите: В четвъртък сутрин обръщаме поглед към междуградските линии в област Пловдив. За 17 от общо 28 междуградски линии няма желаещи превозвачи, които да изпълняват курсовете. Има ли опасност десетки жители на..

публикувано на 01.02.23 в 17:04

Още 20 пъти "Ден след ден" през февруари

Началото и краят са просто две страни на една линия.  Дали през февруари тя ще бъде права отсечка или ще прилича на кардиограма предстои да разберем в 20-те издания на следобедната програма на Радио Пловдив "Ден след ден" , първото от които започва днес.   Започваме обаче месеца с протести. Във времето от 15 до 17 ще чуем защо протестираха хората с..

публикувано на 01.02.23 в 15:01

За изкуството във „Вход свободен“

Говорим за изложбата „Чувства“. Самостоятелна изложба на Мира Фичева в галерия „Артистика“, в Пловдив, на 7-ми февруари. Режисьорът и сценограф Мария Банова, разказва за премиерата на второто представление за бебета /от 6 месеца до 3 години/, на Държавен куклен театър - Пловдив. Спектакълът „Полет“ ще се играе на 7-ми февруари. В..

обновено на 01.02.23 в 09:42

Февруарски фрагменти - "Точно днес"

Какво ще ни донесе февруари? Освен с шегите на февруарския студ и недълготрайната снежна покривка, Малък Сечко се задава с нестабилен политически климат и с мъгляви прогнози за промени в  управленския и законодателен хаос. И  понеже  вълшебства на обществено-политическия терен не може да има, с лекота ги създава въображението на творческите личности...

публикувано на 31.01.23 в 17:24